De Solidaire Zomer van de Stichting ENGIE

In juli en augustus zijn vier solidariteitsacties opgezet om jongeren culturele of recreatieve activiteiten voor te schotelen. In samenwerking met partners uit de verenigingssector en de culturele instanties van de Stichting ENGIE werden ontdekkingsworkshops, bezoeken aan musea en een dag in het groen georganiseerd voor jongeren vol energie! Een terugblik op deze 4 ongewone uitjes:
30/08/2021

Origamiworkshops in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten voor Brusselse kinderen

Dankzij de steun van de ENGIE Foundation bezochten tijdens de zomer niet minder dan 200 kinderen van Brusselse speelpleinen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Op het programma stond een bezoek aan het museum en het maken van origami naar aanleiding van de tentoonstelling van het werk “Origami For Life” van de kunstenaar Charles Kaisin. Zestien groepen van 10 tot 15 kinderen onder de 12 jaar konden zo kennismaken met het majestueuze werk van de Belgische kunstenaar.

Origamis

Bezoek aan de Raveeltentoonstelling in BOZAR voor de 5 jongeren van de vzw Calame

Op 14 juli heeft een groep jongeren van de vereniging Calame de tentoonstelling van Roger Raveel in BOZAR bezocht. Deze expositie schetst de lange artistieke loopbaan van de Vlaamse kunstenaar die figuratieve en abstracte kunst mengde, met zijn eigen omgeving als voornaamste inspiratiebron. Dit bezoek sloot perfect aan bij de wens van de vzw om haar jongeren educatieve steun en een opening naar het burgerschap en het culturele leven te bieden.

bozar

5 creatieve workshops in het S.M.A.K. in Gent voor jonge nieuwkomers

Dankzij ons cultureel partnerschap met het Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent, werden vijf creatieve sessies georganiseerd voor jonge nieuwkomers. De jongeren tussen 17 en 19 jaar, hebben de tentoonstelling “De Kleine Catalogus” bezocht en gingen erna zelf aan de slag in creatieve kunstworkshops. Dit was een manier om zich te kunnen integreren in het sociale leven in België en om dichter te komen bij de moderne kunst en het Nederlands.

parkoersmak

Daguitstap naar de Meren van de Eau d'Heure voor in instelling geplaatste kinderen uit Charleroi  

De Belgische zomer van solidariteit werd afgesloten met een recreatieve dag, georganiseerd in samenwerking met onze partner, de “Fondation Papillon”. Bijna 200 in instellingen geplaatste kinderen van 0 tot 18 jaar hebben zo deelgenomen aan deze ongewone dag aan de Meren van de Eau d'Heure (Henegouwen). Draaimolens, springkastelen, eendjes vangen, schminken, een roofvogelshow en een reuzenbarbecue stonden op het programma. Deze dag is een verademing voor al deze jongeren, een paar dagen voor het begin van hun schooljaar.

eau d'heure

Kende je de Stichting ENGIE in België nog niet? Ontdek meer over de actiegebieden en prioriteiten.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024