Onze ambitie

ENGIE wil het voortouw nemen in de energietransitie en wil koolstofneutraal (Net Zero Carbon) worden tegen 2045. ENGIE bouwt daarom in België samen met zijn 7 500 medewerkers aan het koolstofarme energiesysteem van morgen voor een betaalbare, betrouwbare en duurzame energietransitie voor al zijn klanten.

Als wereldleider in koolstofarme energievoorziening en diensten, zet ENGIE zich, met de steun van zijn stakeholders en partners, in om de overgang naar een koolstofneutrale wereld te versnellen en een gediversifieerde energiemix te ontwikkelen waarin hernieuwbare energie een sleutelrol speelt en aanzienlijk zal toenemen.

Geleid door zijn bestaansreden begeleidt de Groep zijn klanten bij hun decarbonatie door energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. ENGIE steunt daarvoor op een vereenvoudigd bedrijfsmodel dat erop gericht is de energietransitie met vertrouwen te realiseren via zijn kernactiviteiten;

 1. hernieuwbare energie,
 2. lokale energie-infrastructuren,
 3. gecentraliseerde infrastructuren,
 4. thermische productie en
 5. de levering van elektriciteit.

In het geïntegreerde rapport 2023 lees je hoe de ENGIE Groep die versnelling naar Net Zero Carbon in 2045 wil realiseren.

Ontdek hier de nieuwe strategie van ENGIE in België: Energize 2030.

 

Roadmap 2050

ENGIE's Roadmap 2050 beschrijft de ambitieuze visie voor de toekomst van het bedrijf en de planeet. Met een sterk engagement voor de energietransitie wil ENGIE een leidende rol spelen in de transformatie van het wereldwijde energielandschap. Het strategische plan van het bedrijf voor 2050 werd helemaal opgebouwd rond duurzaamheid en heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen door de overgang naar hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntie en decarbonatie te versnellen.

ENGIE wil ook innovatieve oplossingen ontwikkelen om te voldoen aan de groeiende energiebehoeften van de maatschappij en tegelijkertijd ons milieu beschermen. Dit stappenplan voor 2050 weerspiegelt het voortdurende engagement van ENGIE om te bouwen aan een schonere, duurzamere en veerkrachtigere energietoekomst voor iedereen.

 

Catherine MacGregor, Chief Executive Officer van ENGIE:


"De energietransitie is een uitdaging zonder weerga voor Europa, zowel qua omvang als qua urgentie. Bij ENGIE staat deze uitdaging centraal in ons bestaansrecht, onze strategie en al onze acties. Op een moment waarop de debatten over energieplanning in Europa intenser worden, willen we onze overtuigingen delen over het traject dat volgens ons het meest realistisch is. 
Een succesvolle overgang betekent het bereiken van een koolstofneutrale economie door de kosten voor burgers en bedrijven onder controle te houden en een robuust en betrouwbaar energiesysteem te ontwikkelen. Om dit te bereiken zijn we overtuigd van de noodzaak om alle hefbomen van decarbonatie in te zetten. De combinatie van moleculen en elektronen is het antwoord op deze uitdagingen op zowel nationaal als Europees niveau."

 

De combinatie van het elektron en het molecuul: het antwoord op een betaalbare en betrouwbare energietransitie 

Het scenario in het kort:

 • Alle bestaande of in ontwikkeling zijnde hefbomen moeten worden geactiveerd om in minder dan 30 jaar "zero carbon emissies" te bereiken. 
 • Om de klimaatverplichtingen van Europa na te komen, moeten we onze inspanningen op het gebied van energiezuinigheid en -efficiëntie opvoeren, met als doel een vermindering van het energieverbruik met 34% tegen 2050. 
 • Een zeer aanzienlijke versnelling in de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk elektrische (wind- en zonne-energie), is essentieel als we de Europese klimaatdoelstellingen willen halen en de kosten willen beperken. 
 • Flexibiliteitscapaciteiten (batterijopslag, pompaccumulatie, gasturbines met gecombineerde cyclus) zullen een sleutelrol spelen in het hart van het energiesysteem in de context van de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Er moet 600 GW extra capaciteit worden ontwikkeld (bijna een verviervoudiging ten opzichte van de huidige capaciteit). 
 • Gas zal tegen 2050 volledig koolstofvrij zijn en een sleutelrol spelen in de energietransitie. 
 • Koolstofvrije waterstof en uit waterstof geproduceerde moleculen (e-moleculen) zullen een sleutelrol spelen in het vervoer en voor bepaalde industriële toepassingen. De vraag naar waterstof en e-moleculen - gedreven door de noodzaak om zware mobiliteit en industrie koolstofarm te maken - zal tegen 2050 verachtvoudigen (75% voor vervoer en 25% voor de industriële sectoren die het moeilijkst koolstofvrij te maken zijn, zoals staal). Bijna de helft van deze waterstof zal lokaal worden geproduceerd. 
   

Ontdek ons scenario in de video:


 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE maakt deel uit van een strategisch consortium voor concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland

Drie vooraanstaande energiebedrijven, Eneco, Otary en Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie), kondigden de vorming aan van een strategisch partnerschap om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland in België.
12/07/2024
Card image cap
Pers

Eerste spadesteek voor nieuw batterijpark van ENGIE in Vilvoorde

Op de site van ENGIE in Vilvoorde werd op 5 juli in het bijzijn van burgemeester Hans Bonte de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van een nieuw batterijpark van 200 MW. Vanaf september 2025 zullen de batterijen 800 MWh aan elektriciteit kunnen opslaan en deze nadien tot vier uur lang in het net injecteren. Deze vorm van flexibiliteit, een van de strategische prioriteiten van ENGIE, zal een essentiële ondersteuning bieden aan het elektriciteitsnet.
05/07/2024
Card image cap
Pers

Google en ENGIE versterken hun partnerschap in België met Power Purchase Agreements

Google en ENGIE hebben zopas een reeks Corporate Power Purchase Agreements (cPPA's) ondertekend waarbij ENGIE meer dan 118 MW hernieuwbare energie zal leveren aan de digitale infrastructuren van Google in België.
02/07/2024