ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.

Een historisch partnerschap

Het partnerschap tussen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee (BPC) speelt een cruciale rol in de promotie en organisatie van aangepaste sporten, terwijl het tegelijkertijd paralympische atleten ondersteunt. Met zijn twee regionale liga's, de Ligue Handisport Francophone en G-Sport Vlaanderen, biedt het BPC unieke competitiegelegenheden aan atleten en verhoogt het de bewustwording bij het publiek over het belang van gehandicaptensport.

Voor ENGIE gaat dit partnerschap verder dan alleen sportondersteuning; het belichaamt een sterke inzet voor de inclusie van jongeren door middel van sport, een van zijn belangrijkste actiepunten. Door samen te werken met de gehandicaptensportliga's versterkt ENGIE zijn steun aan de jeugd en draagt het actief bij aan een veelbelovende toekomst voor jonge paralympische atleten.

 

 

ENGIE Talent of the Year

Elk jaar sinds 2012 wordt een veelbelovende jonge paralympische atleet bekroond met de ENGIE Talent of the Year tijdens de jaarlijkse Paralympic Sport Awards, waarbij hun volharding, hard werk en vastberadenheid worden beloond. 

ENGIE is trots om deze prijs uit te reiken, en nog trotser wanneer we de mogelijkheid hebben om sommige van deze atleten te volgen in hun voorbereiding op de Paralympische Spelen. Vier van onze talenten werken hard om zich te kwalificeren voor de Spelen: Tim Celen (wielrennen), Laurens De Vos (tafeltennis), Tatyana Lebrun (zwemmen) en Selma Van Kerm (atletiek). We hopen hen binnenkort te kunnen toejuichen op de Paralympische Spelen in Parijs, en we zullen hun ontwikkelingen blijven volgen.  

Selma Van Kerm, atleet en ENGIE Talent of the Year 2022

Sinds haar kindertijd is Selma Van Kerm gepassioneerd door atletiek. Gedreven als ze is, heeft ze zich nooit laten afschrikken door de uitdagingen, ondanks haar rechtszijdige hemiplegie. Ze blijft zichzelf overtreffen om haar droom waar te maken: deelnemen aan de Paralympische Spelen in Los Angeles in 2028. Maak kennis met Selma en moedig haar aan om haar grenzen te blijven verleggen!

Tim Celen, wielrenner en ENGIE Talent of the Year 2015

Dit is Tim Celen, drievoudig wereldkampioen MT2 (driewieler). Tim begon zijn internationale carrière in 2015. Sindsdien heeft hij een indrukwekkende lijst van prestaties opgebouwd: 3 wereldtitels, 1 Europese titel, 5 overwinningen in de World Cup en 2 medailles op de Paralympische Spelen in Tokio. Ontdek hier hoe het allemaal is begonnen voor Tim en wat zijn ambities zijn voor Parijs ’24!

Tatyana Lebrun, zwemster en ENGIE Talent of the Year 2020

Maak kennis met Tatyana Lebrun, een para-zwemster. Ondanks het hebben van het Larsen-syndroom overwint Tatyana obstakels om uit te blinken op het hoogste niveau. Zodra ze bij de Ligue Handisport Francophone kwam, won Tatyana vier medailles, waaronder twee gouden en twee bronzen, op de Europese Jeugdkampioenschappen, en ze is niet van plan om daar te stoppen. Ontdek het prachtige verhaal van Tatyana en laat je meeslepen door de emoties!

Laurens De Vos, tafeltennis en ENGIE Talent of the Year 2014

Op slechts 18-jarige leeftijd veroverde Laurens Devos de wereld door het wereldkampioenschap te winnen in Celje, Slovenië. Sindsdien domineert hij het paralympische toneel en is hij de regerend paralympisch, Europees en wereldkampioen. Zijn carrière is gevuld met vele successen, waaronder zijn historische gouden medaille op de Paralympische Spelen van Rio in 2016, waar hij de jongste paralympische gouden medaillewinnaar ooit was. Naast zijn prestaties op het veld is hij geëerd met prestigieuze prijzen, zoals de titel van Paralympiër van het Jaar toegekend door de ITTF en erkenning van de Belgische sportpers. Leer Laurens en zijn familie kennen en ontdek zijn dromen voor de toekomst!

Overzicht van de winnaars van de ENGIE Talent of the Year

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Stichting ENGIE: 11 geselecteerde projecten ter ondersteuning van 5000 extra jongeren.

In mei heeft het Selectiecomité van de Stichting ENGIE 11 projecten geselecteerd. Deze projecten richten zich op de integratie van jongeren door middel van wetenschap, digitalisering en klimaat. Hierbij een overzicht van de projecten waarmee de Stichting ENGIE in 2024 en 2025 aan de slag gaat.
30/05/2024