Er was eens ENGIE in België...

Ga met ons mee op een boeiende reis door de geschiedenis van ons bedrijf in België. Ontdek wat ENGIE heeft gemaakt tot wat het bedrijf nu is.

De wortels van ENGIE gaan meer dan 200 jaar terug tot in 1819. Uiteraard bestond onze onderneming toen onder een ander vorm. Onze lokaal verankerde onderneming is historisch gegroeid dankzij vele fusies tussen verschillende bedrijven, maar ook door bedrijven die werden uitgekocht om uiteindelijk deel te gaan uitmaken van de ENGIE Groep. Hieronder vindt u de hoogtepunten uit onze rijke geschiedenis.  

1819

De Société Civile Meeûs & Cie krijgt een uitbatingsconcessie voor een gascentrale, de eerste op het Europese continent. Het gas wordt gebruikt voor de eerste straatverlichting op gas in Brussel. De directeur wordt later gouverneur van de Société Générale de Belgique, voorloper van Suez-Tractebel.

 

 

 

 

 

1870

De maatschappij breidt uit en exploiteert tram- en spoorwegnetwerken in Europa en de rest van de wereld. Elektriciteitsnetwerken maken het aanbod compleet.

 

 

 

 

1905

Op 8 augustus 1905, wordt de « Société d’Electricité de l’Escaut » opgericht, de juridische voorloper van Electrabel.

1918-1940

De elektriciteit heeft de wind in de zeilen. 49 gemengde intercommunales, waaronder Electrobel, maar ook Traction en Électricité, dragen bij aan de uitgebreide elektriciteitsvoorziening van het land. Ze verzorgden zowel de distributie als de levering van elektriciteit en werden beheerd door elektriciteitsbedrijven die later zouden fuseren tot Electrabel.

 

 

 

 

1946

De geboorte van Fabricom. Aanvankelijk actief in de assemblage, ontwikkelt het geleidelijk aan nieuwe activiteiten op het gebied van instrumentatie, mechanica, industriële leidingen, industriële procesautomatisering...

 

 

 

1956-1976

49 kleine, Belgische elektriciteits- en aardgasbedrijven hergroeperen zich om 3 grote bedrijven te vormen: Ebes, Intercom en Unerg.

 

 

 

1963

De Compagnie Générale de Chauffe (CGC) wordt opgericht. Ze is in het bezit van Fabricom, de Cie Générale de Chauffe - Frankrijk en Elf. De CGC is de voorloper van ENGIE Cofely.

1971

Op het gebied van koeling, richt Fabricom haar dochteronderneming Fabricom Air Conditioning op, die zal uitgroeien tot ENGIE Axima.

1972

Indienstname van de pompaccumulatiecentrale van Coo - Trois-Ponts.

 

 

 

1975-1985

De kerncentrales van Doel en Tihange worden in gebruik genomen. In 1985 produceren ze meer dan de helft van de Belgische elektriciteit !

 

 

 

1990

Ebes, Intercom en Unerg worden één. Electrabel is geboren !

 

 

 

1998

SUEZ neemt alle uitstaande aandelen over van de Generale Maatschappij van België, de hoofdaandeelhouder van Tractebel, die de meerderheid van de aandelen van Electrabel bezit.

2001

Electrabel huldigt zijn eerste windmolenpark te Schelle (3 turbines van 1,5 MW).

 

 

 

2003

De Generale Maatschappij van België fuseert met Tractebel tot SUEZ-Tractebel.

2007

Liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkt.

SUEZ wordt de enige eigenaar van Electrabel.

2008

GDF en SUEZ fuseren.

 

 

 

2013

De oprichting van Electrabel CoGreen. Een coöperatieve vennootschap die buurtbewoners de mogelijkheid geeft om te investeren in lokale windturbineparken.

 

 

 

2015

GDF SUEZ wordt officieel ENGIE, één enkel merk voor het merendeel van de activiteiten van de Groep, dat de ambitie heeft om de leider te worden in de koolstofarme transitie.

 

 

 

2015

De autoriteiten beslissen om de uitbating van de kernreactoren Doel 1&2 en Tihange 1 met 10 jaar te verlengen. Het Long Term Operation (LTO) actieplan dat voor deze 3 eenheden wordt uitgevoerd, vertegenwoordigt een investering van 1,3 miljard euro.

 

 

 

2020

De dienstenbedrijven van ENGIE in België: ENGIE Axima, ENGIE Cofely en ENGIE Fabricom worden samengebracht onder ENGIE Solutions. Het doel? Onze klanten nog beter begeleiden in hun koolstofarme transitie via een geïntegreerd aanbod. 

 

 

 

2022

In oktober 2022 werd dochterbedrijf EQUANS, leider in multitechnische diensten, verkocht aan Bouygues.

2022

Kerncentrale Doel 3 (1006 MW) werd op 23 september 2022 uit dienst genomen. 

2022

ENGIE huldigde zijn 200e onshore windturbine in op de site van Unilin in Seneffe.

2023

Tihange 2 (1008 MW) werd op 31 januari 2023 uit dienst genomen.