Energieproductie

ENGIE beschikt in België over een lokaal, gediversifieerd en flexibel productiepark met één van de laagste CO2-uitstoot waarden in Europa. Daarnaast is ENGIE vandaag ook een innovatieve groene stroomproducent in België met een geïnstalleerde capaciteit van 787 MW. De elektriciteit wordt in België geproduceerd, dicht bij de eindverbruiker, op meer dan 90 locaties en met ongeveer 200 grote en kleine productie-eenheden. Die diversificatie maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de complementariteit tussen technologieën, hun troeven maximaal uit te spelen en hun nadelen af te zwakken met het oog op een verzekerde en ononderbroken elektriciteitsbevoorrading van onze klanten, ongeacht de omstandigheden.

De evenwichtige energiemix is een sleutelelement van onze strategie. Hij is voor ons een vanzelfsprekend antwoord op de verschillende uitdagingen op het vlak van milieu, economie en energie: 

  • Energie tegen competitieve prijzen produceren en leveren 
  • Instaan voor een stabiele elektriciteitsvoorziening, ongeacht de weersomstandigheden 
  • De CO2-uitstoot beperken 
  • Compenseren van de wisselende beschikbaarheid van sommige groene technologieën (windturbines draaien alleen wanneer het waait, zonnepanelen leveren enkel stroom wanneer de zon schijnt).  

ENGIE heeft de ambitie om zijn positie als innovatieve groene stroomproducent te bestendigen en blijft investeren in hernieuwbare energie. Zo wil ENGIE windcapaciteit bijbouwen en 1000 MW bereiken in 2030. Ook op vlak van zonne-energie wil ENGIE tegen 2030 300 MW geïnstalleerd hebben. 

ENGIE beschikt in België over een lokaal, gediversifieerd en flexibel productiepark met één van de laagste CO2-uitstootwaarden in Europa. Ontdek hier onze productie-eenheden.

 

Bedrijfsbezoeken aan onze productiesites 

Sinds begin 2017 worden er geen bedrijfsbezoeken meer georganiseerd. Klik hier voor meer informatie of breng een virtueel bezoek aan een van onze centrales

 

Renewable energy

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is de sleutel om de energie-uitdagingen van de toekomst aan te gaan met respect voor onze planeet. Daarom ontwikkelt ENGIE duurzame en innovatieve oplossingen om schone en hernieuwbare energie te leveren.

Flexible generation

Flexibele productie

Flexibele productie omvat het gebruik van innovatieve technologieën zoals gasgestookte centrales, energieopslagsystemen zoals batterijen en technologieën voor de productie van waterstof. Deze technologieën kunnen worden gebruikt om schommelingen in de vraag naar energie op te vangen, de intermittentie van hernieuwbare energiebronnen te compenseren en de stabiliteit van het elektriciteitsnet te garanderen.

Nuclear energy

Kernenergie

Ons land telt 7 kerncentrales: 4 in Doel en 3 in Tihange. De 5 operationele Belgische kerncentrales produceren samen ongeveer een derde van het totale elektriciteitsverbruik van het land - en dit zonder CO₂. Kernenergie is belangrijk voor België, voor het garanderen van de elektriciteitsvoorziening, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24, voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, voor de competitiviteit van de elektriciteitsprijzen én voor de lokale werkgelegenheid.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE bouwt zonnepark in de Gentse haven

ENGIE is gestart met de bouw van een zonnepark op zijn site van Rodenhuize in de haven van Gent, waar nu ook al drie windturbines en een ultrasnel laadstation voor elektrische wagens staan. Vanaf de zomer van 2025 zullen 8030 zonnepanelen er ongeveer 5,7 miljoen kilowattuur groene elektriciteit per jaar opwekken. Samen met het zonnepark komen er ook nieuwe voorzieningen om de lokale biodiversiteit te ondersteunen.
14/04/2025
Card image cap
Pers

‘Closing’ van de overeenkomst tussen ENGIE en de Belgische overheid

Op 14 maart 2025 zijn ENGIE en de Belgische regering overgegaan tot de closing van de overeenkomst met betrekking tot de verlenging met 10 jaar van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 en tot de overdracht van de aansprakelijkheid voor het nucleaire afval.
14/03/2025
Card image cap
Pers

ENGIE bereikt de kaap van 100 MWp aan zonne-energie in België bij Valeo in Ath

Op woensdag 12 maart huldigden ENGIE en Valeo, in aanwezigheid van Waals minister van Energie, Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens Cécile Neven, een zonne-installatie van 3 MWp in. Hiermee bereikt ENGIE de kaap van in totaal 100 MWp aan geïnstalleerde zonnecapaciteit in België. Met 4.400 panelen zal deze nieuwe installatie 25% van de elektriciteitsbehoefte van de Valeo-site in Ath dekken.
11/03/2025
Card image cap
Artikel

ENGIE neemt hoogste onshore windmolen van België in dienst

Eind februari 2025 nam ENGIE een nieuwe windmolen in dienst op het terrein van DFDS Seaways aan het Mercatordok in de Noordzeehaven van Gent. Met zijn 247 meter van voet tot tip is deze windmolen momenteel de hoogste op Belgische bodem. Daarmee overtreft ENGIE zijn vorige record: in 2023 nam het bij afvalverwerker Renewi, ook in de Noordzeehaven van Gent, al een windmolen van 238,5 meter hoog in dienst, op dat moment ook de hoogste van het Belgische vasteland.
04/03/2025