Ethiek en Naleving

Header CTA

ENGIE Ethische Gedragscode 

De ENGIE Ethische Gedragscode is van toepassing op alle medewerkers van de Groep wereldwijd, evenals op elke persoon die door een derde bedrijf gedetacheerd is bij een entiteit van de Groep. Hij definieert de ethische principes die alle medewerkers en entiteiten van de Groep moeten toepassen in hun professionele praktijken en gedrag.

Een gedragscode voor nultolerantie

Omdat ethiek en compliance een absolute prioriteit zijn bij ENGIE en geen enkele afwijking op dit gebied kan worden getolereerd, is er een ethische gedragscode opgesteld voor iedereen, ongeacht hiërarchisch niveau, functie of locatie. 

Het is gebaseerd op 5 basisprincipes:

  1. Corruptie en fraude zijn absoluut verboden

  2. Mensenrechten moeten worden gerespecteerd

  3. Milieubescherming is een verplichting die ons bindt

  4. Wetten en regels gelden voor iedereen

  5. Integriteit en loyaliteit in onze relaties met derden

     

Raadpleeg de ethische code op de website van ENGIE.

Beleid en procedures

Er zijn richtlijnen opgesteld om het beleid en de procedures voor de praktische implementatie en ontwikkeling van een ethische cultuur binnen de Groep op elkaar af te stemmen:

Integriteitsrichtlijnen

De Integriteitsrichtlijnen bieden een kader voor de implementatie van het principe van "eerlijk handelen en het bevorderen van een cultuur van integriteit" en omvatten de volgende beleidslijnen, waarvan er verschillende deel uitmaken van het anticorruptieprogramma van ENGIE en de beste internationale normen incorporeren (UK Bribery Act, US Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), Franse Sapin 2-wet). 

 

Beleid Business Consultants

Om alle ethische risico's te voorkomen die zich in de loop van een project zouden kunnen voordoen, van de fase van de onderhandeling over het contract tot de fase van de uitvoering ervan, heeft ENGIE een beleid voor commerciële consultants uitgewerkt, waarvan de belangrijkste krachtlijnen zijn: ethisch due diligence-onderzoek van alle commerciële consultants, analyse van de verdiensten van hun opdrachten, controle van de bezoldigingen en traceerbaarheid van de selectiebeslissingen en de geleverde diensten.

Beleid inzake geschenken, uitnodigingen en technische reizen

Het doel van het beleid inzake geschenken, uitnodigingen en technische reizen is om elke situatie van corruptie, belangenverstrengeling of beïnvloeding te voorkomen. Het definieert de algemene principes die moeten worden nageleefd op het gebied van geschenken, uitnodigingen en technische reizen, in het bijzonder de principes van technische en studiereizen, relaties met overheidsfunctionarissen en uitnodigingen in verband met evenementen. Het biedt een kader voor de transparantie van de praktijk door informatie, voorafgaande toestemming en registratie te vereisen, afhankelijk van de waarde van het geschenk of de uitnodiging.

Ethische, milieu- en sociale clausule

De clausule inzake ethiek, gezondheid en veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu van ENGIE moet worden opgenomen in de contracten met alle leveranciers, dienstverleners, onderaannemers en partners van de Groep, ongeacht de entiteit waarvoor zij werken.

Deze clausule omvat een verbod op alle vormen van corruptie, naleving van mededingingsregels en embargo's en naleving van de normen en regelgeving op het gebied van mensenrechten.

Het verplicht de medecontractant om zich vertrouwd te maken met de ethische en nalevingsdocumenten van de Groep, om de ethische regels in deze documenten na te leven voor de duur van het contract, om ervoor te zorgen dat zijn onderaannemers deze regels naleven indien van toepassing, en om hen te informeren over de contractuele gevolgen als deze regels niet worden nageleefd.

Due diligence-beleid

De Groep heeft een aantal ethische due diligence-beleidsregels, die inhouden dat we onderzoek doen naar onze derden, d.w.z. onze leveranciers en onderaannemers, onze zakelijke adviseurs, onze partners in investeringsprojecten, de begunstigden van sponsoring, enz.

Dit gebeurt voorafgaand aan elke commerciële relatie of partnerschap, om er zeker van te zijn dat deze geen grote ethische risico's voor ENGIE met zich meebrengen of dat deze de regels met betrekking tot mensenrechten, gezondheid en veiligheid en/of milieu niet schenden.

Beleid om belangenverstrengeling te voorkomen

Het doel van het beleid ter voorkoming van belangenconflicten is om elke twijfel te vermijden over de onpartijdigheid van de beslissing van een werknemer van de Groep of over zijn of haar mogelijk gebrek aan loyaliteit in de context van een beslissing, en om passende oplossingen voor te stellen in het geval van een belangenconflict, inclusief de mogelijkheid voor werknemers om zich te onthouden zonder de aard van hun belangenconflict bekend te hoeven maken, om het recht van werknemers op privacy te beschermen.

Dit beleid informeert en helpt werknemers in het geval van een mogelijke belangenverstrengeling: het geeft voorbeelden van dergelijke situaties en specificeert het beheer- en traceerbaarheidsproces op dit gebied.

Raamwerk voor naleving

De Richtlijnen voor ethische naleving dienen als kader voor de implementatie van het principe "handelen in overeenstemming met wet- en regelgeving" en specificeren de manier waarop de Groep is georganiseerd om de implementatie van alle ethische systemen van de Groep en het meten van de mate van naleving te ondersteunen.

Meer informatie op de website van ENGIE

Naleving van mensenrechten

Het waakzaamheidsplan 

Als lid van de ENGIE groep, passen de entiteiten van ENGIE België het ENGIE vigilantieplan toe, dat werd opgesteld in toepassing van de Franse wet op de vigilantieplicht van moedervennootschappen en aannemers. Het richt zich op ernstige schendingen van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, de gezondheid en de veiligheid van personen en het milieu.

Meer informatie over het Vigilantieplan op de website van ENGIE.

Het kader van de mensenrechten

Het biedt een kader voor de uitvoering van het principe 'respect voor anderen' en bundelt alle engagementen van ENGIE op het gebied van mensenrechten. 

Meer informatie over het kader voor mensenrechten op de website van ENGIE.

ENGIE klokkenluider systeem

In het kader van de voortdurende wil van de Groep om zijn ethisch engagement te versterken en om iedereen gemakkelijk toegankelijke instrumenten aan te bieden waarmee hij een ongepaste situatie kan melden of een situatie die niet in overeenstemming is met onze principes of met de geldende wetten en reglementen, stelt ENGIE een klokkenluidersregeling ter beschikking van zijn medewerkers en al zijn stakeholders (leveranciers, onderaannemers, vakbonden, gemeenschappen, ngo's, enz.). Het biedt iedereen een eenvoudige, vertrouwelijke en anonieme manier om een probleem te melden.

 Het is mogelijk om een waarschuwing in 4 talen (Frans, Engels, Spaans of Portugees) naar een externe dienstverlener te sturen. Berichten in andere talen worden vertaald.

  • Per post aan de externe dienstverlener die de waarschuwingen op ENGIE-niveau ontvangt op het volgende e-mailadres: ethics@engie.com
  • Per gratis nummer: + 33 1 45 51 03 67
  • Via een gratis groepstelefoonlijn: 00 800 2348 2348

 Meer informatie op de website van ENGIE.

Het is ook mogelijk om een anonieme melding te doen via het lokale waarschuwingssysteem.