Onze strategie voor een versnelde energietransitie
ENGIE wil België ondersteunen als duurzame partner en zijn energietransitie versnellen. Om dit te bereiken, heeft ENGIE het plan om de komende vijf jaar 4 miljard euro te investeren in drie gebieden: hernieuwbare energie, flexibele capaciteit en de vermindering van de CO₂-uitstoot van onze klanten. ENGIE neemt ook zijn verantwoordelijkheid op voor de uitbatingsverlenging en ontmanteling van de kerncentrales, met veiligheid als topprioriteit.
Op deze manier kunnen we duurzame, betrouwbare en betaalbare energie aanbieden aan onze toekomstige generaties, voor onze bedrijven en voor ieder van ons.
Investeren in flexibele capaciteit
De toenemende hernieuwbare energieproductie is een positieve evolutie, maar brengt ook een uitdaging met zich mee: schommelingen in het energiesysteem wanneer er bijvoorbeeld geen zon of wind is. Om deze momenten van lage productie op te vangen, is er nood aan bijkomende flexibele capaciteit, die snel in- en uitgeschakeld kan worden, zoals de pompcentrale van Coo. Deze centrale beschikt over het vermogen om in minder dan 2 minuten op te starten.
Om het doel van 5 tot 6 GW aan flexibele capaciteit tegen 2030 te bereiken, is ENGIE niet alleen van plan om te investeren in zijn eigen productie-installaties (nieuwe gascentrale in Flémalle, nieuwe batterijprojecten etc), maar gaat het ook het flexibiliteitspotentieel van zijn klanten onderzoeken en optimaliseren.
Begeleiden van onze klanten in het verminderen van hun CO₂-voetafdruk
Het begrijpen en adviseren van onze klanten heeft altijd centraal gestaan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat dit de kern vormt van onze nieuwe strategie. We willen op maat gemaakte oplossingen aanbieden die niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook beantwoorden aan de verwachtingen van onze particuliere en industriële klanten op het gebied van comfort, gemak en betaalbaarheid.
Hernieuwbare elektriciteit is een hoeksteen van onze strategie, maar niet alle processen kunnen met stroom gevoed worden. We hebben ook groene en koolstofarme moleculen nodig om industriële processen koolstofarm te maken. Dankzij zijn expertise, beschikbare sites en andere troeven is ENGIE het best geplaatst om te innoveren en selectief projecten te ontwikkelen voor groene en koolstofarme waterstof en biomethaan.
ENGIE zet zich ook in om een bondgenoot te zijn voor zijn klanten door hen te begeleiden in hun overgang naar een koolstofarme mobiliteit en met op maat gemaakte energieoplossingen.
ENGIE komt zijn verbintenissen na voor de uitbatingsverlenging en de ontmanteling van zijn kerncentrales
ENGIE werkt momenteel aan twee historische projecten in de energiegeschiedenis: de uitbatingsverlenging en de ontmanteling van onze kerncentrales. Als verantwoordelijke uitbater blijven we ons elke dag inzetten om te allen tijde de nucleaire veiligheid te blijven garanderen en om een veilige productie met maximale beschikbaarheid te verzekeren. We stellen alles in het werk om Doel 4 en Tihange 3 tegen november 2025 terug op het net te krijgen. We verbinden ons er ook toe om het kritieke pad en de kosten van ons ontmantelingsprogramma onder controle te houden.
Persbericht
ENGIE heeft de ambitie om de energietransitie in België te versnellen. Het wil dit doel bereiken door industrieën en burgers te helpen beter te consumeren, door de uitrol van hernieuwbare capaciteit te versnellen, door te investeren in flexibiliteit en door koolstofarme gassen te ontwikkelen. ENGIE is vastbesloten om de bevoorrechte partner van het land te zijn en plaatst de uitdagingen van de energietransitie centraal in zijn strategie voor 2030: #ENERGIZE2030.