Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024

ENGIE wil België ondersteunen als duurzame partner en zijn energietransitie versnellen. Om dit te bereiken, heeft ENGIE het plan om de komende vijf jaar 4 miljard euro te investeren in drie gebieden: hernieuwbare energie, flexibele capaciteit en de vermindering van de CO₂-uitstoot van onze klanten. ENGIE neemt ook zijn verantwoordelijkheid op voor de uitbatingsverlenging en ontmanteling van de kerncentrales, met veiligheid als topprioriteit.

Op deze manier kunnen we duurzame, betrouwbare en betaalbare energie aanbieden aan onze toekomstige generaties, voor onze bedrijven en voor ieder van ons. 

Versnelde uitrol van hernieuwbare energie

De vraag naar groene stroom is nu al groter dan het beschikbare lokale aanbod en zal de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. Als een van de grootste producenten van hernieuwbare energie in België wil ENGIE helpen om de kloof tussen vraag en aanbod te verkleinen en onverminderd verder investeren in grootschalige projecten voor wind- en zonne-energie. Zo willen we bijdragen aan een lagere CO₂-uitstoot en België sneller leiden naar een koolstofarme toekomst.

Windturbines op land

Tegen 2030, wil ENGIE zijn huidige windcapaciteit op land verdubbelen van 570 MW naar 1000 MW.

Windturbines op zee

Tegen 2030 wil ENGIE zijn windcapaciteit op zee verhogen naar 1000 MW.

Zonne-energie

ENGIE heeft zichzelf tot doel gesteld om de zonne-energiecapaciteit bij zijn klanten te verdrievoudigen tot 300 MW in 2030.

Investeren in flexibele capaciteit

De toenemende hernieuwbare energieproductie is een positieve evolutie, maar brengt ook een uitdaging met zich mee: schommelingen in het energiesysteem wanneer er bijvoorbeeld geen zon of wind is. Om deze momenten van lage productie op te vangen, is er nood aan bijkomende flexibele capaciteit, die snel in- en uitgeschakeld kan worden, zoals de pompcentrale van Coo. Deze centrale beschikt over het vermogen om in minder dan 2 minuten op te starten. 

Om het doel van 5 tot 6 GW aan flexibele capaciteit tegen 2030 te bereiken, is ENGIE niet alleen van plan om te investeren in zijn eigen productie-installaties (nieuwe gascentrale in Flémalle, nieuwe batterijprojecten etc), maar gaat het ook het flexibiliteitspotentieel van zijn klanten onderzoeken en optimaliseren

Begeleiden van onze klanten in het verminderen van hun CO₂-voetafdruk

Het begrijpen en adviseren van onze klanten heeft altijd centraal gestaan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat dit de kern vormt van onze nieuwe strategie. We willen op maat gemaakte oplossingen aanbieden die niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook beantwoorden aan de verwachtingen van onze particuliere en industriële klanten op het gebied van comfort, gemak en betaalbaarheid.  

Hernieuwbare elektriciteit is een hoeksteen van onze strategie, maar niet alle processen kunnen met stroom gevoed worden. We hebben ook groene en koolstofarme moleculen nodig om industriële processen koolstofarm te maken. Dankzij zijn expertise, beschikbare sites en andere troeven is ENGIE het best geplaatst om te innoveren en selectief projecten te ontwikkelen voor groene en koolstofarme waterstof en biomethaan. 

ENGIE zet zich ook in om een bondgenoot te zijn voor zijn klanten door hen te begeleiden in hun overgang naar een koolstofarme mobiliteit en met op maat gemaakte energieoplossingen. 

ENGIE komt zijn verbintenissen na voor de uitbatingsverlenging en de ontmanteling van zijn kerncentrales

ENGIE werkt momenteel aan twee historische projecten in de energiegeschiedenis: de uitbatingsverlenging en de ontmanteling van onze kerncentrales. Als verantwoordelijke uitbater blijven we ons elke dag inzetten om te allen tijde de nucleaire veiligheid te blijven garanderen en om een veilige productie met maximale beschikbaarheid te verzekeren. We stellen alles in het werk om Doel 4 en Tihange 3 tegen november 2025 terug op het net te krijgen. We verbinden ons er ook toe om het kritieke pad en de kosten van ons ontmantelingsprogramma onder controle te houden. 

Een aantrekkelijke werkgever blijven voor onze 7500 energietalenten en onze toekomstige talenten

Om een favoriete werkgever te blijven voor ons huidig en toekomstig talent, richten we ons op drie gebieden: veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het werven van talent voor onze verschillende projecten in België.

Veiligheid is een prioriteit

De veiligheid en het welzijn van onze 7500 medewerkers, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn een topprioriteit.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

ENGIE waardeert diversiteit en inclusie en zet zich in om het welzijn van medewerkers en gemeenschappen te ondersteunen via verschillende programma's en initiatieven.

Nieuwe talenten aantrekken

We zijn regelmatig op zoek naar nieuw talent voor onze verschillende activiteiten. We bieden onze medewerkers een unieke set professionele uitdagingen en competitieve arbeidsvoorwaarden.

Persbericht

ENGIE heeft de ambitie om de energietransitie in België te versnellen. Het wil dit doel bereiken door industrieën en burgers te helpen beter te consumeren, door de uitrol van hernieuwbare capaciteit te versnellen, door te investeren in flexibiliteit en door koolstofarme gassen te ontwikkelen. ENGIE is vastbesloten om de bevoorrechte partner van het land te zijn en plaatst de uitdagingen van de energietransitie centraal in zijn strategie voor 2030: #ENERGIZE2030.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Bureau Veritas certificeert ENGIE voor tweede jaar op rij met SET-label

Het SET-label (Sustainable Energy Transition), dat in mei 2022 in België werd gelanceerd, is het internationale equivalent van het Franse TED-label (Transition Energétique Durable) en certificeert onze methode om zonne- en windenergieprojecten te bouwen die geïntegreerd zijn in de samenleving, de natuur respecteren en bijdragen aan de vermindering van koolstofemissies. 
13/06/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

Waar of niet waar?

Windturbines staan centraal in de energietransitie, maar toch worden ze vaak verkeerd begrepen. Omgeven door mythes, nodigen we je uit om je kennis te testen met onze waar of niet waar quiz, ontworpen om vooroordelen te ontkrachten en accurate informatie te geven over deze hernieuwbare energiebron. Kun jij de waarheden van de onwaarheden onderscheiden? Er is maar één manier om erachter te komen!
05/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024