De Stichting ENGIE

De Stichting ENGIE zet zich al jaren in ten gunste van de meest kwetsbaren en sinds kort ook voor een duurzame toekomst.

De Stichting ENGIE wil een actieve lokale speler zijn voor de toekomst van onze jeugd en onze planeet

De Stichting ENGIE zet zich al bijna 30 jaar in ten gunste van de meest kwetsbaren. Zo geeft ze kinderen en jongeren het vertrouwen om op te groeien door integratieprojecten te steunen via cultuur, sport en onderwijs. Sinds 2013 begeleidt en ondersteunt ze ook Belgische projecten die een impact hebben op tienduizenden kinderen in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. In ons land steunde de Stichting al 110 projecten en gaf ze al aan meer dan 100 000 kinderen uit de 3 gewesten vleugels om uit te vliegen.

Deze steun aan kinderen ligt in de lijn van de filosofie van de Stichting: kinderen zullen de wereld van morgen opbouwen en hen de energie geven om te handelen is van vitaal belang voor de toekomst van de planeet.

De afgelopen jaren is de Stichting ENGIE geëvolueerd om rekening te houden met nieuwe uitdagingen zoals de toegang tot energie voor iedereen en de strijd tegen de klimaatopwarming. Welke milieuprojecten komen in aanmerking voor steun van de Stichting ENGIE? Projecten die de burger bewust maken van milieukwesties, biodiversiteit, milieuvriendelijke mobiliteit, de circulaire economie, vermindering van de broeikasgassen, enz. Net als de steun aan kinderen zijn deze thema's cruciaal voor de toekomst van onze planeet en haar duurzame groei.

Via twee projectoproepen per jaar steunt de Stichting ENGIE verschillende verenigingen. Deze steun is echter niet alleen van financiële aard. ENGIE stelt haar expertise en die van haar medewerkers ook ter beschikking van verenigingen. Voor een gratis energieaudit, hulp bij het organiseren van een persconferentie, contact met andere mecenassen... De hulp kan ook materieel zijn (uitleen van materiaal, gratis tickets voor shows, evenementen, musea, etc.) De projecten moeten worden uitgevoerd door organisaties zonder winstoogmerk en in België actief zijn. Zij moeten een systemisch effect hebben op een groot aantal mensen en dit effect moet meetbaar zijn.

De Stichting ENGIE maakt deel uit van het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbeleid van ENGIE.

Wie mag een dossier voorleggen aan de Stichting ENGIE?

Elke Belgische vereniging die werkt aan de integratie van kinderen en jongeren via onderwijs, sport en actieve cultuur of de strijd aangaat tegen de klimaatopwarming. Het project waarvoor steun wordt aangevraagd, moet in België worden uitgerold. Het project moet voldoen aan de selectiecriteria vooropgesteld door de Stichting ENGIE.

 

Door wie worden de projecten geselecteerd?

2 keer per jaar komt er een Selectiecomité samen. Dat Comité bestaat uit medewerkers van de Groep ENGIE en uit externe personen van het maatschappelijk middenveld.

 

Is de hulp beperkt in de tijd?

Het partnerschap duurt een jaar. Na die 12 maanden wordt het geëvalueerd en indien mogelijk verlengd.

Wil je een project indienen? Ontdek hoe je je dossier moet opstellen om kans te maken en vervolgens kan indienen bij de Stichting ENGIE

 

Banner Stichting 2023

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Biodiversiteit behouden: steun aan een project voor het monitoren van trekvogels

De Stichting ENGIE en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werken twee jaar samen aan een project waarin biodiversiteit centraal staat. Het project richt zich op het monitoren van gegevens die verzameld worden via de ringen van trekvogels, met de betrokkenheid van honderden vrijwillige ringers. Maak kennis met Didier Vangeluwe, ornitholoog en hoofd van de BeBirds-dienst bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
14/11/2024
Card image cap
Artikel

1296 kinderen ontdekken ‘Goud’, een educatieve opera over geluk

Bijna 1300 kinderen kregen dankzij het educatieve en artistieke project Goud, georganiseerd door De Munt in partnerschap met de Stichting ENGIE, de kans om de wereld van opera te verkennen. Geluk staat centraal in de voorstelling van Goud – De jongen en de magische vis. Het stuk nodigt het publiek uit om na te denken over ons verlangen naar steeds meer, zonder ooit echt tevreden te zijn.
05/11/2024
Card image cap
Artikel

(ON)Kruid herstelt de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd waarde!

De Stichting ENGIE ondersteunt gedurende drie jaar (ON)Kruid, een boerderij in de provincie Oost-Vlaanderen, die kruidenthee maakt van wilde kruiden en bloemen. Dankzij dit partnerschap via Farming for Climate kan (ON)Kruid investeren in geavanceerde machines voor het reinigen en snijden van kruiden, waardoor ze hun impact in termen van rendement en biodiversiteit kunnen verhogen.
Ontdek de passie en toewijding van de twee landbouwers achter dit inspirerende project!
29/10/2024
Card image cap
Artikel

Milieuvriendelijke appels en peren

De Stichting ENGIE ondersteunt al voor 3 jaar het Domaine de la Pommeraie in Gembloers. Deze biologische appel- en perenboomgaard wil nog een stap verder gaan in het ecologische beheer van zijn domein en klopte aan bij de vzw Farming for Climate voor hulp, zowel voor het financiële luik als voor contacten met experts in duurzame landbouw. We ontmoeten Guillaume en Aurélie Berbers.
24/09/2024