De Stichting ENGIE

De Stichting ENGIE zet zich al jaren in ten gunste van de meest kwetsbaren en sinds kort ook voor een duurzame toekomst.

De Stichting ENGIE wil een actieve lokale speler zijn voor de toekomst van onze jeugd en onze planeet

De Stichting ENGIE zet zich al bijna 30 jaar in ten gunste van de meest kwetsbaren. Zo geeft ze kinderen en jongeren het vertrouwen om op te groeien door integratieprojecten te steunen via cultuur, sport en onderwijs. Sinds 2013 begeleidt en ondersteunt ze ook Belgische projecten die een impact hebben op tienduizenden kinderen in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. In ons land steunde de Stichting al 87 projecten en gaf ze al aan meer dan 90 500 kinderen uit de 3 gewesten vleugels om uit te vliegen.

Deze steun aan kinderen ligt in de lijn van de filosofie van de Stichting: kinderen zullen de wereld van morgen opbouwen en hen de energie geven om te handelen is van vitaal belang voor de toekomst van de planeet.

De afgelopen jaren is de Stichting ENGIE geëvolueerd om rekening te houden met nieuwe uitdagingen zoals de toegang tot energie voor iedereen en de strijd tegen de klimaatopwarming. Welke milieuprojecten komen in aanmerking voor steun van de Stichting ENGIE? Projecten die de burger bewust maken van milieukwesties, biodiversiteit, milieuvriendelijke mobiliteit, de circulaire economie, vermindering van de broeikasgassen, enz. Net als de steun aan kinderen zijn deze thema's cruciaal voor de toekomst van onze planeet en haar duurzame groei.

Via twee projectoproepen per jaar steunt de Stichting ENGIE verschillende verenigingen. Deze steun is echter niet alleen van financiële aard. ENGIE stelt haar expertise en die van haar medewerkers ook ter beschikking van verenigingen. Voor een gratis energieaudit, hulp bij het organiseren van een persconferentie, contact met andere mecenassen... De hulp kan ook materieel zijn (uitleen van materiaal, gratis tickets voor shows, evenementen, musea, etc.) De projecten moeten worden uitgevoerd door organisaties zonder winstoogmerk en in België actief zijn. Zij moeten een systemisch effect hebben op een groot aantal mensen en dit effect moet meetbaar zijn.

De Stichting ENGIE maakt deel uit van het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbeleid van ENGIE.

Wie mag een dossier voorleggen aan de Stichting ENGIE?

Elke Belgische vereniging die werkt aan de integratie van kinderen en jongeren via onderwijs, sport en actieve cultuur of de strijd aangaat tegen de klimaatopwarming. Het project waarvoor steun wordt aangevraagd, moet in België worden uitgerold. Het project moet voldoen aan de selectiecriteria vooropgesteld door de Stichting ENGIE.

 

Door wie worden de projecten geselecteerd?

2 keer per jaar komt er een Selectiecomité samen. Dat Comité bestaat uit medewerkers van de Groep ENGIE en uit externe personen van het maatschappelijk middenveld.

 

Is de hulp beperkt in de tijd?

Het partnerschap duurt een jaar. Na die 12 maanden wordt het geëvalueerd en indien mogelijk verlengd.

Wil je een project indienen? Ontdek hoe je je dossier moet opstellen om kans te maken en vervolgens kan indienen bij de Stichting ENGIE. De volgende projectoproep sluit op 21 april 2023.

 

 

Banner Stichting 2023

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Electrabel NV behaalt EDGE-certificering voor haar inspanningen op vlak van gendergelijkheid op de werkvloer

Electrabel NV heeft het eerste niveau van EDGE-certificering behaald, EDGE Assess, een wereldwijde standaard voor het meten en certificeren van het gender-evenwicht van ondernemingen. 
11/05/2023
Card image cap
Artikel

Solar, Icarus burning, een opera over de opwarming van de aarde

De afgelopen weken hebben meer dan 1000 kinderen uit het Brusselse Gewest in de Munt kennis kunnen maken met de wereld van de opera. In het kader van een educatief project van de Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE hebben deze jongeren een initiatieparcours afgelegd, eerst in hun klas en daarna in de opera. De voorstelling - Solar, Icarus burning - werd speciaal gecomponeerd door Howard Moody, over de opwarming van de aarde, en met een knipoog naar de mythe van Icarus. Een terugblik in beeld.
21/04/2023
Card image cap
Artikel

Je gevoelens uitdrukken door te schrijven

We zijn op bezoek geweest bij Solidarcité, in Anderlecht. Een Franstalige vereniging die een jaar burgerschap aanbiedt aan jongeren die op zoek zijn naar zingeving. De 10 aanwezige jongeren kregen er een schrijfworkshop aangeboden onder leiding van de vzw Scan-R over het thema klimaatverandering.
29/03/2023
Card image cap
Artikel

Kinderen van TADA en TAJO bezoeken de installaties van ENGIE

Januari en februari waren drukke maanden voor de Stichting ENGIE. In het kader van onze partnerships met TADA (ToekomstATELIERdelAvenir) in Brussel en TAJO (Talent Atelier voor Jongeren) in Gent, hebben 40 gepassioneerde ENGIE vrijwilligers tientallen jongeren kennis laten maken met verschillende beroepen in de energiesector.
27/02/2023