Waterkracht

ENGIE Electrabel baat kleine riviercentrales en stuwdamcentrales uit in het zuidoosten van België.

Rivier- en stuwdamcentrales

In het zuidoosten van België baat Electrabel 8 rivier- en stuwdamcentrales uit, vooral op de Warche en Amblève, die samen een capaciteit van 21,7 MW hebben.

Hoe werkt een stuwdamcentrale?

Werking stuwdamcentrale

 

  • Een riviercentrale bevindt zich aan een ingedijkte waterloop. Het verval is licht (tussen 3 en 15 meter). Het volume en de stroomsnelheid van het water door de turbines hangen af van het debiet van de rivier.
  • Een stuwdamcentrale verzamelt eerst een grote hoeveelheid water in een kunstmatig stuwmeer. De turbine bevindt zich ofwel aan de voet van de dam of verder stroomafwaarts langs de rivier.

Wist u dit? Naast de productie van elektriciteit dient een stuwmeer ook als reservoir en laat het toe om de drinkwatervoorraad en de waterstand van rivieren te regelen.

Ontdek onze productieparken van dit type

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE en EnergyVille slaan opnieuw de handen in elkaar voor onderzoek naar nieuwe technologieën om de energietransitie te versnellen

ENGIE ondertekent vandaag een driejarige samenwerkingsovereenkomst met EnergyVille, het energie-expertisecentrum van de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Belgische en internationale experts van ENGIE zullen hun krachten bundelen met onderzoekers van EnergyVille in concrete projecten rond nieuwe en innovatieve technologieën op het vlak van o.a. energie-efficiëntie, slimme netten, hernieuwbare energie, waterstof en groene gassen. Doel van de samenwerking is het identificeren, opschalen en uitrollen van concrete oplossingen om de transitie naar een koolstofneutrale toekomst te versnellen.
14/03/2022
Card image cap
Pers

ENGIE wordt de grootste groene energieleverancier in België: 1 miljoen klanten gaan voor groen

ENGIE heeft zich gehouden aan zijn belofte om 1 miljoen residentiële klanten te voorzien van 100% groene Belgische energie. Dit betekent dat meer dan een derde van zijn klanten kosteloos is overgeschakeld op groene energie. ENGIE wordt hiermee de grootste groene leverancier in het land en behaalt de doelstelling die begin dit jaar werd opgesteld. Dit maakt het mogelijk om de uitstoot van 600.000 ton CO₂ per jaar te vermijden (1), wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 300.000 dieselauto's (2).
17/12/2021
Card image cap
Pers

ENGIE installeert eerste Tesla Megapack in België bij Luik Natie

Luik Natie wordt de eerste CO2-neutrale logistiek dienstverlener in de Antwerpse haven, dankzij energiebeheersysteem van ENGIE met batterij, zonnepanelen, windturbine en elektrische laadpalen.
12/10/2021
Card image cap
Pers

ENGIE breidt de opslagcapaciteit van de pompcentrale van Coo uit

Tijdens het bezoek van Minister van Energie Tinne Van der Straeten aan de spaarbekkencentrale van Coo (1080 MW) op dinsdag kondigde ENGIE de start van een belangrijke werf voor de centrale en voor het Belgische elektriciteitssysteem aan: een verhoging van het vermogen van de centrale met 7,5%. De centrale van Coo vormt al 50 jaar een essentiële schakel in het Belgische energielandschap. Dankzij deze uitbreiding zal hij in de komende decennia een nog prominentere rol kunnen spelen in de energietransitie van het land.
10/05/2021