Nieuw rapport over opkomende duurzame technologieën focust op het potentieel van de zee en oceaan

Welke rol kunnen zeeën en oceanen spelen in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst? Dat is de centrale vraag van het nieuwste rapport van ENGIE Research & Innovation over opkomende duurzame technologieën.
08/08/2024

In hun rapport Opkomende Duurzame Technologieën laten experts van ENGIE elk jaar hun licht schijnen op nieuwe technologieën die in de nabije en verre toekomst misschien een oplossing kunnen bieden voor de wereldwijde klimaatverandering en de energietransitie. Sommige van die technologieën zitten in een zeer vroege fase en zijn voorlopig nog niet meer dan een idee; andere worden al volop getest en staan op de rand van een doorbraak. 

Het centrale thema van dit jaar is de oceaan. Zeeën en oceanen reguleren het klimaat en slaan op natuurlijke wijze CO2 op. Ze zijn een bron van water en voedsel, maar ook van energie. Internationaal gaat er dan ook steeds meer aandacht naar de mogelijke oplossingen die oceanen kunnen bieden om de verdere opwarming van de aarde te beperken en tegen te gaan. Het rapport bespreekt die mogelijkheden, die zich situeren op drie verschillende domeinen.

Deel 1 van het rapport gaat over nieuwe technologieën die gebruik maken van de zee om energie te produceren en op te slaan. Momenteel wekken we – ook in de Belgische Noordzee – al elektriciteit op met grote offshore windmolenparken en testen we een installatie met drijvende zonnepanelen. Onderzoekers zien nog andere mogelijkheden: wat als we ook gebruik zouden maken van het zoutgehalte van zeewater, de temperatuurverschillen op verschillende dieptes, of van de golven, stromingen en getijdenwerking, om elektriciteit te produceren? Wat als we de elektriciteit van windmolens op zee kunnen gebruiken om ter plaatse groene brandstoffen te produceren voor bijvoorbeeld de scheepvaart? Kunnen we de zee gebruiken voor grootschalige energieopslag?

Deel 2 gaat over de oceaan als bron van drinkwater en van de kostbare grondstoffen die we massaal nodig hebben voor de vervaardiging van zonnepanelen, batterijen en windturbines. Kunnen we op grote schaal en met een minimale milieu-impact zeewater omzetten in drinkwater in gebieden die steeds vaker worden geteisterd door langdurige droogte? En kunnen we het zout dat achterblijft gaan filteren op waardevolle mineralen zoals lithium? Is het een goed idee om kostbare metalen te ontginnen via diepzeemijnbouw?

Deel 3 gaat over technologieën die het mogelijk maken om op grote schaal CO2 te verwijderen uit de atmosfeer en op te slaan in de oceaan. Kunnen we de natuurlijke koolstofputten in de oceaan vergroten met doelgerichte ingrepen?

Het rapport behandelt deze en andere vragen met aandacht voor de voor- én nadelen van de besproken technologieën. Het roept ook op tot meer onderzoek naar de impact op het mariene ecosysteem: voordat we nieuwe technologieën massaal gaan uitrollen, is het cruciaal dat we die impact volledig in kaart brengen en doorgronden. Daarom stelt het rapport ook een nieuwe en efficiënte manier voor om de biodiversiteit te monitoren: via milieu-DNA

Lees er alles over in het rapport Opkomende Duurzame Technologieën – editie 2024.

 

Lees de vorige edities van het rapport op de website van ENGIE Research & Innovation.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE maakt deel uit van een strategisch consortium voor concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland

Drie vooraanstaande energiebedrijven, Eneco, Otary en Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie), kondigden de vorming aan van een strategisch partnerschap om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland in België.
12/07/2024
Card image cap
Pers

Google en ENGIE versterken hun partnerschap in België met Power Purchase Agreements

Google en ENGIE hebben zopas een reeks Corporate Power Purchase Agreements (cPPA's) ondertekend waarbij ENGIE meer dan 118 MW hernieuwbare energie zal leveren aan de digitale infrastructuren van Google in België.
02/07/2024
Card image cap
Pers

Repowering van het windpark Perwez: een nieuwe fase en een voorbeeld voor de energietransitie

Het windpark van Perwez, het resultaat van de samenwerking tussen ENECO, ENGIE, de gemeente Perwez en de twee lokale coöperaties HesbEnergie en Nosse Moulin, werd vandaag ingehuldigd in aanwezigheid van talrijke lokale stakeholders en projectpartners.
27/06/2024
Card image cap
Artikel

Bureau Veritas certificeert ENGIE voor tweede jaar op rij met SET-label

Het SET-label (Sustainable Energy Transition), dat in mei 2022 in België werd gelanceerd, is het internationale equivalent van het Franse TED-label (Transition Energétique Durable) en certificeert onze methode om zonne- en windenergieprojecten te bouwen die geïntegreerd zijn in de samenleving, de natuur respecteren en bijdragen aan de vermindering van koolstofemissies. 
13/06/2024