Nieuw rapport over opkomende duurzame technologieën focust op het potentieel van de zee en oceaan

Welke rol kunnen zeeën en oceanen spelen in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst? Dat is de centrale vraag van het nieuwste rapport van ENGIE Research & Innovation over opkomende duurzame technologieën.
08/08/2024

In hun rapport Opkomende Duurzame Technologieën laten experts van ENGIE elk jaar hun licht schijnen op nieuwe technologieën die in de nabije en verre toekomst misschien een oplossing kunnen bieden voor de wereldwijde klimaatverandering en de energietransitie. Sommige van die technologieën zitten in een zeer vroege fase en zijn voorlopig nog niet meer dan een idee; andere worden al volop getest en staan op de rand van een doorbraak. 

Het centrale thema van dit jaar is de oceaan. Zeeën en oceanen reguleren het klimaat en slaan op natuurlijke wijze CO2 op. Ze zijn een bron van water en voedsel, maar ook van energie. Internationaal gaat er dan ook steeds meer aandacht naar de mogelijke oplossingen die oceanen kunnen bieden om de verdere opwarming van de aarde te beperken en tegen te gaan. Het rapport bespreekt die mogelijkheden, die zich situeren op drie verschillende domeinen.

Deel 1 van het rapport gaat over nieuwe technologieën die gebruik maken van de zee om energie te produceren en op te slaan. Momenteel wekken we – ook in de Belgische Noordzee – al elektriciteit op met grote offshore windmolenparken en testen we een installatie met drijvende zonnepanelen. Onderzoekers zien nog andere mogelijkheden: wat als we ook gebruik zouden maken van het zoutgehalte van zeewater, de temperatuurverschillen op verschillende dieptes, of van de golven, stromingen en getijdenwerking, om elektriciteit te produceren? Wat als we de elektriciteit van windmolens op zee kunnen gebruiken om ter plaatse groene brandstoffen te produceren voor bijvoorbeeld de scheepvaart? Kunnen we de zee gebruiken voor grootschalige energieopslag?

Deel 2 gaat over de oceaan als bron van drinkwater en van de kostbare grondstoffen die we massaal nodig hebben voor de vervaardiging van zonnepanelen, batterijen en windturbines. Kunnen we op grote schaal en met een minimale milieu-impact zeewater omzetten in drinkwater in gebieden die steeds vaker worden geteisterd door langdurige droogte? En kunnen we het zout dat achterblijft gaan filteren op waardevolle mineralen zoals lithium? Is het een goed idee om kostbare metalen te ontginnen via diepzeemijnbouw?

Deel 3 gaat over technologieën die het mogelijk maken om op grote schaal CO2 te verwijderen uit de atmosfeer en op te slaan in de oceaan. Kunnen we de natuurlijke koolstofputten in de oceaan vergroten met doelgerichte ingrepen?

Het rapport behandelt deze en andere vragen met aandacht voor de voor- én nadelen van de besproken technologieën. Het roept ook op tot meer onderzoek naar de impact op het mariene ecosysteem: voordat we nieuwe technologieën massaal gaan uitrollen, is het cruciaal dat we die impact volledig in kaart brengen en doorgronden. Daarom stelt het rapport ook een nieuwe en efficiënte manier voor om de biodiversiteit te monitoren: via milieu-DNA

Lees er alles over in het rapport Opkomende Duurzame Technologieën – editie 2024.

 

Lees de vorige edities van het rapport op de website van ENGIE Research & Innovation.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE bouwt zonnepark in de Gentse haven

ENGIE is gestart met de bouw van een zonnepark op zijn site van Rodenhuize in de haven van Gent, waar nu ook al drie windturbines en een ultrasnel laadstation voor elektrische wagens staan. Vanaf de zomer van 2025 zullen 8030 zonnepanelen er ongeveer 5,7 miljoen kilowattuur groene elektriciteit per jaar opwekken. Samen met het zonnepark komen er ook nieuwe voorzieningen om de lokale biodiversiteit te ondersteunen.
14/04/2025
Card image cap
Pers

ENGIE bereikt de kaap van 100 MWp aan zonne-energie in België bij Valeo in Ath

Op woensdag 12 maart huldigden ENGIE en Valeo, in aanwezigheid van Waals minister van Energie, Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens Cécile Neven, een zonne-installatie van 3 MWp in. Hiermee bereikt ENGIE de kaap van in totaal 100 MWp aan geïnstalleerde zonnecapaciteit in België. Met 4.400 panelen zal deze nieuwe installatie 25% van de elektriciteitsbehoefte van de Valeo-site in Ath dekken.
11/03/2025
Card image cap
Artikel

ENGIE neemt hoogste onshore windmolen van België in dienst

Eind februari 2025 nam ENGIE een nieuwe windmolen in dienst op het terrein van DFDS Seaways aan het Mercatordok in de Noordzeehaven van Gent. Met zijn 247 meter van voet tot tip is deze windmolen momenteel de hoogste op Belgische bodem. Daarmee overtreft ENGIE zijn vorige record: in 2023 nam het bij afvalverwerker Renewi, ook in de Noordzeehaven van Gent, al een windmolen van 238,5 meter hoog in dienst, op dat moment ook de hoogste van het Belgische vasteland.
04/03/2025
Card image cap
Pers

SABIC neemt 's werelds grootste zonne-installatie met lichtgewicht en circulaire panelen in gebruik in Genk

17/10/2024