ENGIE en EnergyVille slaan opnieuw de handen in elkaar voor onderzoek naar nieuwe technologieën om de energietransitie te versnellen

ENGIE ondertekent vandaag een driejarige samenwerkingsovereenkomst met EnergyVille, het energie-expertisecentrum van de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Belgische en internationale experts van ENGIE zullen hun krachten bundelen met onderzoekers van EnergyVille in concrete projecten rond nieuwe en innovatieve technologieën op het vlak van o.a. energie-efficiëntie, slimme netten, hernieuwbare energie, waterstof en groene gassen. Doel van de samenwerking is het identificeren, opschalen en uitrollen van concrete oplossingen om de transitie naar een koolstofneutrale toekomst te versnellen.
14/03/2022

Na eerdere succesvolle samenwerkingen rond o.a. zonne-energie, elektrische netten, batterijopslag en residentiële energietoepassingen ondertekenen ENGIE en EnergyVille vandaag een nieuwe, driejarige samenwerkingsovereenkomst voor een reeks onderzoeksprojecten naar innovaties voor een snellere transitie richting koolstofneutraliteit. Experts van ENGIE Laborelec – het belangrijke, Belgische expertisecentrum van de ENGIE Groep – zullen samen met internationale ENGIE-onderzoekers en wetenschappers van de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt onder andere bestuderen hoe we het energieverbruik van residentiële woningen, gebouwen en de industrie kunnen verminderen, hoe we het elektriciteitsnet kunnen aanpassen in functie van steeds meer hernieuwbare energie, en hoe technieken voor CO2-captatie en groene gassen zoals waterstof een rol gaan spelen in de energie- en warmtevoorziening van de industrie.  

ENGIE werkt via ENGIE Laborelec al lang succesvol samen met EnergyVille, dat over het ganse palet van energietechnologieën aan de spits staat en daarnaast ook via zijn geavanceerde modellen op een grondig-wetenschappelijke manier de verschillende mogelijke toekomsten van een duurzaam energiesysteem kan verkennen. De succesvolle Belgische samenwerking heeft ENGIE recent zelfs doen beslissen om ook zijn buitenlandse expertisecentra aan boord te brengen. Door deze structurele samenwerkingsovereenkomst kunnen we onderzoek aanzienlijk versnellen: in plaats van project per project te bekijken wat nodig is, kunnen we nu behoorlijk wat papierwerk vermijden en daardoor veel sneller schakelen. Ook de regelluwe zone in Genk, die gecoördineerd wordt door EnergyVille, speelt een belangrijke rol in dit opschalingsproces. Hiermee kunnen we op grote schaal en met echte eindgebruikers technologieën nog uitgebreider testen en optimaliseren,

verduidelijkt Gerrit Jan Schaeffer, algemeen directeur van EnergyVille. 

 

België beschikt over een belangrijke expertise op het vlak van energiesystemen en -technologieën. Die expertise hebben we onder andere te danken aan de historische, structurele samenwerking tussen de energiesector en de academische wereld, die het mogelijk maakt om de recentste wetenschappelijke inzichten snel en doelgericht te toetsen aan de praktijk op het terrein. ENGIE wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie naar een koolstofneutrale toekomst en ontwikkelt daarom voortdurend innovatieve oplossingen om het energieverbruik van zijn residentiële, professionele en industriële klanten te optimaliseren en te vergroenen. Dankzij de samenwerking met EnergyVille kunnen we succesvolle nieuwe technologieën sneller identificeren, opschalen en naar de markt brengen en zo de energietransitie versnellen,

zegt Thierry Saegeman, Country Manager van ENGIE in België. 

 

Voor ENGIE wordt de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Thierry Saegeman (Country Manager van ENGIE in België), Olivier Sala (vicevoorzitter van ENGIE Research & Innovation), Michael Marique (CEO van ENGIE Laborelec) en Jan Mertens (Chief Science Officer van ENGIE Research & Innovation). Voor EnergyVille tekenen Paul Van Dun (KU Leuven), Dirk Fransaer (VITO), Luc Van den hove (imec) en Bernard Vanheusden (UHasselt).  
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE maakt deel uit van een strategisch consortium voor concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland

Drie vooraanstaande energiebedrijven, Eneco, Otary en Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie), kondigden de vorming aan van een strategisch partnerschap om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland in België.
12/07/2024
Card image cap
Pers

Eerste spadesteek voor nieuw batterijpark van ENGIE in Vilvoorde

Op de site van ENGIE in Vilvoorde werd op 5 juli in het bijzijn van burgemeester Hans Bonte de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van een nieuw batterijpark van 200 MW. Vanaf september 2025 zullen de batterijen 800 MWh aan elektriciteit kunnen opslaan en deze nadien tot vier uur lang in het net injecteren. Deze vorm van flexibiliteit, een van de strategische prioriteiten van ENGIE, zal een essentiële ondersteuning bieden aan het elektriciteitsnet.
05/07/2024
Card image cap
Pers

Google en ENGIE versterken hun partnerschap in België met Power Purchase Agreements

Google en ENGIE hebben zopas een reeks Corporate Power Purchase Agreements (cPPA's) ondertekend waarbij ENGIE meer dan 118 MW hernieuwbare energie zal leveren aan de digitale infrastructuren van Google in België.
02/07/2024
Card image cap
Pers

Repowering van het windpark Perwez: een nieuwe fase en een voorbeeld voor de energietransitie

Het windpark van Perwez, het resultaat van de samenwerking tussen ENECO, ENGIE, de gemeente Perwez en de twee lokale coöperaties HesbEnergie en Nosse Moulin, werd vandaag ingehuldigd in aanwezigheid van talrijke lokale stakeholders en projectpartners.
27/06/2024