Batterij systemen
De productie van hernieuwbare energie is immers intermitterend. Dit betekent dat ze bij veel zon of wind al eens te veel elektriciteit produceren of bij een gebrek aan zon en wind, te weinig elektriciteit om aan de vraag te voldoen. Dit kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet of tekorten teweegbrengen tijdens piekmomenten. Het net moet immers voortdurend een evenwicht zoeken tussen de productie en het verbruik. Dit wordt steeds uitdagender, naarmate het aandeel hernieuwbare productiecapaciteit toeneemt.
Batterij systemen of ‘Battery Energy Storage Systems (BESS)’ kunnen hierbij ondersteuning bieden aan het elektriciteitsnet en de stijgende nood aan flexibiliteit mee opvangen. Dit door de pieken in (hernieuwbare) energieproductie op te vangen en de energie op te slaan en vervolgens deze terug vrij te geven op momenten van lagere (hernieuwbare) energieproductie.
Als toonaangevende groene stroomproducent in België wil ENGIE ook op dit vlak het voortouw nemen door batterijprojecten te ontwikkelen in ons land. Daarom heeft ENGIE 3 vergunningsaanvragen ingediend voor de bouw van batterijparken.
Voor welke sites zijn vergunningsaanvragen ingediend?
Site van Drogenbos - 80 MW
Site van Kallo - 100 MW
Site van Vilvoorde - 200 MW