Bouwwerken gestart voor nieuw batterijpark van ENGIE in Kallo
Op een terrein van bijna 2 hectare in Kallo zijn de werkzaamheden gestart voor het tweede grootschalige batterijproject van ENGIE in België – naast dat van Vilvoorde (200 MW). De 110 batterijmodules die in Kallo komen, hebben een totale opslagcapaciteit van 400 MWh, het equivalent van ongeveer 80 000 thuisbatterijen. Aan vol vermogen (100 MW) zullen ze vanaf de lente van 2027 tot vier uur elektriciteit kunnen injecteren in het net, waarmee meer dan 48.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.
Naast hernieuwbare energie en de ondersteuning van zijn klanten, is flexibiliteit een belangrijke strategische pijler van ENGIE in België. De toename van hernieuwbare energiebronnen, met een duurzame maar schommelende productie, vereist bijkomende flexibiliteit zoals batterijopslag om de mogelijke onevenwichten tussen vraag en aanbod op de markt op te vangen. Door overtollige hernieuwbare energie op te slaan, dragen de batterijen bij aan een optimale benutting van wind- en zonne-energie om aan de behoeften van het elektriciteitsnet te voldoen..
Vincent Verbeke, CEO van ENGIE Belgium: “Het is met grote trots dat we vandaag in aanwezigheid van minister van Energie Mathieu Bihet de bouw van dit batterijpark in Kallo lanceren, het tweede grote park van ENGIE in België. Met dit grootschalige project versterken we de strategische positie van België in het hart van de Europese energiemarkt. Door onze focus op flexibele energieproductie en -verbruik willen we het maximale halen uit hernieuwbare bronnen en de energie voor onze klanten duurzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder maken.”
Mathieu Bihet, federaal minister van Energie: "Flexibele opslagcapaciteiten zijn een essentiële schakel in een robuust en veerkrachtig energiesysteem. Dit batterijpark betekent een concrete stap richting een beter uitgebalanceerd, stabieler netwerk dat beter is afgestemd op de grootschalige integratie van hernieuwbare energie. Het past bovendien volledig binnen de prioriteiten van de regering: onze energie-autonomie versterken, de bevoorradingszekerheid garanderen en de toekomst voorbereiden met geavanceerde technologische oplossingen. België bevestigt zo zijn voortrekkersrol in de Europese energietransitie. Daar ben ik bijzonder verheugd om.”

Artikels en persberichten

Bouw van nieuw batterijpark van ENGIE nabij Antwerpen markeert nieuwe mijlpaal in de energietransitie

Eerste spadesteek voor nieuw batterijpark van ENGIE in Vilvoorde

Onze strategie voor een versnelde energietransitie
