Het nieuwe batterijpark in Drogenbos

In maart 2023 heeft ENGIE een vergunningsaanvraag ingediend voor een nieuw batterijpark met een vermogen van 80 MW (Li-ion batterij) op zijn site in Drogenbos. De batterijen zouden vier uur lang stroom geven, wat neerkomt op 320 MWh of overeenkomt met 64 000 thuisbatterijen van 5 kWh die, volledig opgeladen, het stroomverbruik van 38 400 gezinnen kunnen dekken.

Mits de nodige vergunningen zouden er op de site van Drogenbos 32 rijen geïnstalleerd worden met batterij modules van 25m x 4m x 3m. Dit telkens in combinatie met een omvormer en transformator van 11m x 7m x 3m.


ENGIE zal eigenaar zijn van de installatie en ook de uitbating op zich nemen.

 

Vermogen:  80MW/320MWh Li-ion batterij  
Locatie:  op de site van ENGIE Drogenbos
Potentiële exploitatiestart: midden 2025

Simulation 3D - BESS - Drogenbos

 

ENGIE doet er alles aan om eventuele hinder voor de omwonenden tijdens de werken en exploitatie tot een minimum te beperken. We zullen u ook blijven op de hoogte brengen van belangrijke informatie en evoluties over het project via deze pagina. 


Hieronder beantwoorden we alvast enkele pertinente vragen die u zich zou kunnen stellen. Heeft u verder een vraag, neem dan gerust contact met ons op via bess.drogenbos@engie.com.


Zal ik hinder ervaren tijdens de werken en tijdens de exploitatie?


Tijdens de bouw is er transport van materiaal (transformatoren, batterijcellen, omvormers,...) en is zwaar transport mogelijk. Voor de toegang tot de site zullen de bestaande toegangspoort tot de site aan de De Bruykerweg en een nieuwe toegangspoort, gelegen aan de noordzijde ter hoogte van de Drie Fonteinenstraat, gebruikt worden. Tijdens de exploitatie van het batterijpark zal er geen extra verkeer zijn gezien de opvolging gebeurt door het aanwezige personeel voor de bestaande elektriciteitscentrale van Drogenbos.


Worden er maatregelen genomen om brandgevaar te vermijden?


Veiligheid is een absolute topprioriteit voor ENGIE. De batterijmodules zijn gecertificeerd volgens de internationale veiligheidsnormen voor energieopslagsystemen. Daarnaast beperken de vele preventiemaatregelen de kans op ontstaan van brand tot een minimum. Het batterijpark zal bovendien volledig uitgerust worden met een branddetectiesysteem en sprinklersysteem dat wordt gevoed door een lokale wateropslag. In het kader van vergunningsaanvraag werd tevens overleg gepleegd  met de Dienst Brandpreventie van de Brandweerzone Vlaams-Brabant.


Zal er geluidshinder zijn voor de omwonenden?


ENGIE doet er alles aan om eventuele hinder voor de omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Dit zowel tijdens de werken als de exploitatie van het batterijpark. Een geluidssimulatie voor de geluidsimpact van het batterijpark werd daarom opgemaakt. Deze simulatie toont aan dat alle geldende geluidsnormen op ieder moment van de dag gerespecteerd zullen  worden.

Ontdek al onze productieparken