Een windpark met vooral openbare partners en omwonenden

De gemeente Modave en ENGIE Electrabel werken aan een windpark waarin gemeente en inwoners investeren

16073_infomodave_fb_1200x800_nl-500x333De vergunning die door Waals minister Di Antonio werd uitgereikt, maakt de bouw van vijf nieuwe windturbines mogelijk in Modave. Een van de windmolens zal worden uitgebaat door de gemeente en haar inwoners. De vier andere zullen worden voorgesteld aan Wind4Wallonia, het partnerschap van de Waalse intercommunales en ENGIE Electrabel. De meeste windturbines zullen in handen kunnen komen van de publieke partners en de inwoners.

Het geplande windpark zal bestaan uit 5 windturbines van 3,2 MW. Ze komen in Modave, meer bepaald in het gehucht “Les Trinitaires”. Het project werd in februari 2014 voor het eerst voorgesteld aan de buurtbewoners. De vergunning werd in oktober 2015 toegekend. Tegen die vergunning kan vandaag geen beroep meer worden aangetekend. De partners starten nu met de definitieve ontwikkeling van het windpark. De werken zouden half 2017 moeten starten, de ingebruikname is gepland half 2018.

Het nieuwe windpark zal genoeg stroom produceren om het verbruik van ongeveer 10.000 gezinnen te dekken, dat is 10 keer meer dan het aantal gezinnen dat in Modave woont. Het park zal ook de uitstoot van 15.000 ton CO2 vermijden.

De gemeente Modave begeleidt het project al sinds het begin om een positieve impact voor de regio te creëren. Daarom gaat het gemeentebestuur voor ongeveer 60% in een eigen windturbine investeren. Het overige deel van het kapitaal zal worden opengesteld voor de inwoners en andere publieke investeerders. Zo kunnen ook zij mee investeren in dit toekomstgericht project. De 4 andere windturbines zullen worden voorgesteld aan Wind4Wallonia, het 50-50 publiek-privaat partnerschap van 5 Waalse intercommunales (IBW, IDEFIN, IEG, SOFILUX en IPFH dat IDEA, IDETA en IGRETEC omvat) en ENGIE Electrabel. ENGIE Electrabel zal zijn kennis inbrengen voor de exploitatie van het windpark.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn