Verhuis gepland voor de vissen uit het onderste meer van de spaarbekkencentrale van ENGIE in Coo

ENGIE startte recent een reeks werkzaamheden aan het onderste meer van de spaarbekkencentrale van Coo, die zullen duren tot het einde van de zomervakantie van 2021. Het is de eerste keer sinds de inbedrijfname in 1971 dat de centrale zulke grootschalige werken ondergaat. Voor de noodzakelijke renovatie moet het onderste bekken volledig leeggepompt worden. Daarom zal ENGIE in samenwerking met de plaatselijke visclubs en in overleg met de Waalse overheid overgaan tot het overbrengen van de vissen naar de hoger gelegen bassins, waar ze voor de duur van de werkzaamheden zullen verblijven. Dankzij deze tijdelijke verhuis worden het ecosysteem en de biodiversiteit in stand gehouden die zich sinds het begin in het onderste meer hebben ontwikkeld.
15/04/2021

De spaarbekkencentrale van Coo speelt een cruciale rol in het Belgische energielandschap. Met zijn 1080 MW - het equivalent van een kerncentrale -, zijn flexibiliteit en zijn vermogen om quasi onmiddellijk te reageren op start- of stopverzoeken, kan de centrale bij een overschot aan elektriciteit op het net gedurende 6 uur energie opslaan, en in geval van tekorten 6 uur lang energie produceren. In een context waarin hernieuwbare energiebronnen met een variabele productie zoals zonne- en windenergie een steeds grotere rol spelen, vormt de centrale van Coo dan ook een essentiële schakel in de transitie naar koolstofneutraliteit.

Na 50 jaar dienst is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt van het lager gelegen bekken.

Er zijn 4 types werkzaamheden.

(1) Voorbereidende werkzaamheden (eind maart - half april): werfinrichting en leegmaken van het bassin. Hiervoor worden de vissen verzameld en overgebracht naar de hoger gelegen bassins. Deze operatie voor het behoud van de biodiversiteit is zorgvuldig voorbereid in overleg met de Waalse administratie en de plaatselijke visclubs. Een groot deel van het water uit het benedenbekken zal naar de bovenbekkens worden gepompt, wat noodzakelijk is voor de verdere werkzaamheden.

(2) Renovatie van het beton van de dijken stroomopwaarts en stroomafwaarts (begin maart - eind juni). Deze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het beton rondom en het aanbrengen van een nieuwe laag waterdichting op het beton op de dijken.

(3) Renovatie van de vulgalerij ( half mei - eind mei). Dit is de galerij die verbonden is met de Amblève, waardoor het bassin gevuld kan worden. De renovatie bestaat uit het inbrengen van een nieuwe pijp in de bestaande pijp.

(4) Uitbreiding van het bekken (begin januari tot eind juli). De grond in het geruimde gebied zal worden afgegraven en naar een ander deel van het meer worden overgebracht. Deze operatie is een voorbereiding op een mogelijke uitbreiding van het vermogen en de opslagcapaciteit van Coo.

De kosten van de werkzaamheden bedragen 8 miljoen euro. Gedurende de gehele bouwperiode zullen gemiddeld 80 mensen op de bouwplaats aan het werk zijn en zal in totaal 150.000 m³ aarde worden afgegraven, het equivalent van 60 Olympische zwembaden.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

(ON)Kruid herstelt de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd waarde!

De Stichting ENGIE ondersteunt gedurende drie jaar (ON)Kruid, een boerderij in de provincie Oost-Vlaanderen, die kruidenthee maakt van wilde kruiden en bloemen. Dankzij dit partnerschap via Farming for Climate kan (ON)Kruid investeren in geavanceerde machines voor het reinigen en snijden van kruiden, waardoor ze hun impact in termen van rendement en biodiversiteit kunnen verhogen.
Ontdek de passie en toewijding van de twee landbouwers achter dit inspirerende project!
29/10/2024
Card image cap
Pers

Biogas Bree, dat als eerste in Limburg groen aardgas produceert, wordt overgenomen door ENGIE

Biogas Bree, opgericht door de familie Schelfhout, is recent gestart met de productie van biomethaan en injecteert sinds begin oktober 800 kubieke meter per uur in het aardgasnetwerk. Hiermee kan het zo’n 6000 gezinnen van biomethaan of groen aardgas voorzien, een primeur voor Limburg.
15/10/2024
Card image cap
Artikel

Milieuvriendelijke appels en peren

De Stichting ENGIE ondersteunt al voor 3 jaar het Domaine de la Pommeraie in Gembloers. Deze biologische appel- en perenboomgaard wil nog een stap verder gaan in het ecologische beheer van zijn domein en klopte aan bij de vzw Farming for Climate voor hulp, zowel voor het financiële luik als voor contacten met experts in duurzame landbouw. We ontmoeten Guillaume en Aurélie Berbers.
24/09/2024
Card image cap
Pers

Aftellen naar de Allianz Memorial Van Damme: 130 Brusselse kinderen schitteren zelf al op de atletiekpiste tijdens de ENGIE Kids Athletics

02/09/2024