Verhoging van de opslagcapaciteit en het vermogen van de centrale van Coo-Trois-Ponts

ENGIE zal begin juli een vergunningsaanvraag indienen om de opslagcapaciteit en het vermogen van de bestaande installaties van de spaarbekkencentrale van Coo te verhogen met 7,5%. Dit project weerspiegelt de ambitie van ENGIE om de leider van de ‘zero carbon’ transitie te zijn: het draagt bij tot meer flexibiliteit van het Belgische elektriciteitsnet om efficiënt de intermittentie van hernieuwbare energie te beheren.
21/06/2019

De installaties van de spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts, met een geïnstalleerd vermogen van 1.080 MW en een dagelijkse energieopslagcapaciteit van 5.000 MWh, kunnen bijgesteld en aangepast worden om een verhoogde opslag- en productiecapaciteit aan te bieden. De haalbaarheidsstudies die momenteel lopen zijn gebaseerd op een verhoging van 7,5%, wat overeenkomt met enerzijds een toename van 80 MW van geïnstalleerde capaciteit en anderzijds een toename van opslagcapaciteit van 425 MWh.

De nodige werkzaamheden zullen in twee fases verlopen:

  • De toename van de opslagcapaciteit door de verhoging van de dammen van het tweede bovenbekken. Met deze uitbreiding kan er 600.000 m³ water extra opgeslagen worden. Een omgevingsvergunning klasse 2 moet toegekend worden voor dit type van installaties.
  • De toename van het vermogen door het vervangen van meerdere uitrustingen, zoals de transformator, de turbinebladen en de wielgroepen 1, 2 en 3. Voor deze aanpassingen is geen vergunning nodig.

De werkzaamheden vormen een investering van ongeveer 50 miljoen euro en zullen, volgens de planning, in 2024 afgerond moeten zijn.

De spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts maakt een essentieel deel uit van de koolstofvrije transitie waarvan ENGIE de leider wil zijn. Ze biedt de flexibiliteit waar het net nood aan heeft en bevordert zo de integratie van de intermitterende hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie en zonne-energie. Bovendien zullen meerdere hernieuwbare projecten in aanbouw  op de site van Coo een belangrijke schakel vormen van de energietransitie in België: de installatie van zonnepanelen gelinkt aan laadpalen voor elektrische wagens, de installatie van zonnepanelen die Plopsa Coo zullen voeden en de bouw van 6 windturbines op de site van de centrale waarvoor de vergunningsprocedure lopende is.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE maakt deel uit van een strategisch consortium voor concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland

Drie vooraanstaande energiebedrijven, Eneco, Otary en Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie), kondigden de vorming aan van een strategisch partnerschap om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland in België.
12/07/2024
Card image cap
Pers

Google en ENGIE versterken hun partnerschap in België met Power Purchase Agreements

Google en ENGIE hebben zopas een reeks Corporate Power Purchase Agreements (cPPA's) ondertekend waarbij ENGIE meer dan 118 MW hernieuwbare energie zal leveren aan de digitale infrastructuren van Google in België.
02/07/2024
Card image cap
Pers

Repowering van het windpark Perwez: een nieuwe fase en een voorbeeld voor de energietransitie

Het windpark van Perwez, het resultaat van de samenwerking tussen ENECO, ENGIE, de gemeente Perwez en de twee lokale coöperaties HesbEnergie en Nosse Moulin, werd vandaag ingehuldigd in aanwezigheid van talrijke lokale stakeholders en projectpartners.
27/06/2024
Card image cap
Artikel

Bureau Veritas certificeert ENGIE voor tweede jaar op rij met SET-label

Het SET-label (Sustainable Energy Transition), dat in mei 2022 in België werd gelanceerd, is het internationale equivalent van het Franse TED-label (Transition Energétique Durable) en certificeert onze methode om zonne- en windenergieprojecten te bouwen die geïntegreerd zijn in de samenleving, de natuur respecteren en bijdragen aan de vermindering van koolstofemissies. 
13/06/2024