Verhoging van de opslagcapaciteit en het vermogen van de centrale van Coo-Trois-Ponts
De installaties van de spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts, met een geïnstalleerd vermogen van 1.080 MW en een dagelijkse energieopslagcapaciteit van 5.000 MWh, kunnen bijgesteld en aangepast worden om een verhoogde opslag- en productiecapaciteit aan te bieden. De haalbaarheidsstudies die momenteel lopen zijn gebaseerd op een verhoging van 7,5%, wat overeenkomt met enerzijds een toename van 80 MW van geïnstalleerde capaciteit en anderzijds een toename van opslagcapaciteit van 425 MWh.
De nodige werkzaamheden zullen in twee fases verlopen:
- De toename van de opslagcapaciteit door de verhoging van de dammen van het tweede bovenbekken. Met deze uitbreiding kan er 600.000 m³ water extra opgeslagen worden. Een omgevingsvergunning klasse 2 moet toegekend worden voor dit type van installaties.
- De toename van het vermogen door het vervangen van meerdere uitrustingen, zoals de transformator, de turbinebladen en de wielgroepen 1, 2 en 3. Voor deze aanpassingen is geen vergunning nodig.
De werkzaamheden vormen een investering van ongeveer 50 miljoen euro en zullen, volgens de planning, in 2024 afgerond moeten zijn.
De spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts maakt een essentieel deel uit van de koolstofvrije transitie waarvan ENGIE de leider wil zijn. Ze biedt de flexibiliteit waar het net nood aan heeft en bevordert zo de integratie van de intermitterende hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie en zonne-energie. Bovendien zullen meerdere hernieuwbare projecten in aanbouw op de site van Coo een belangrijke schakel vormen van de energietransitie in België: de installatie van zonnepanelen gelinkt aan laadpalen voor elektrische wagens, de installatie van zonnepanelen die Plopsa Coo zullen voeden en de bouw van 6 windturbines op de site van de centrale waarvoor de vergunningsprocedure lopende is.
Artikels en persberichten

Met dynamische lichtbakens beperken Defensie en ENGIE de visuele impact van het windpark Greensky
Windenergie is een van de meest mature energievormen voor het verwezenlijken van de doelstellingen om de CO₂-uitstoot te verminderen. Om omwonenden warm te maken voor deze technologie, onderzoeken projectontwikkelaars de verschillende manieren om de impact ervan te verkleinen. Zo wordt sinds januari 2023 de nachtverlichting van het Greensky windpark, dankzij de samenwerking met Defensie en meer bepaald de luchtmacht, enkel nog gebruikt tijdens oefeningen van de luchtmacht. Dit betekent een vermindering van 90% van de nachtelijke lichtbakens.

Bureau Veritas certificeert ENGIE met SET-label voor zijn duurzame methode om zonne- en windenergieprojecten te bouwen

Actie Code Rood: laten we het debat objectief voeren
Zo is o.a. de bewering dat ENGIE het meest vervuilende bedrijf van België is feitelijk onjuist. Code Rood deed ook verkeerde veronderstellingen over de strategie en activiteiten van ENGIE.
Hieronder enkele elementen van antwoord:
