Primeur: ENGIE en Solarge plaatsen grootste circulaire zonne-installatie bij SABIC in Genk

ENGIE, Solarge en SABIC slaan de handen in elkaar voor een baanbrekende zonne-installatie van 2,4 MW op de site van SABIC in Genk. Uniek aan de zonnepanelen is dat ze 100% circulair zijn, veel minder wegen dan traditionele zonnepanelen én door Solarge in Nederland geproduceerd worden met SABIC-materialen. Het project is een echte primeur: nooit eerder in de wereld werd een installatie van dergelijke omvang met deze panelen gebouwd.
13/05/2024

De innovatieve circulaire zonnepanelen zijn ontwikkeld en geproduceerd door SABIC en Solarge en werden uitvoerig getest door ENGIE Laborelec, het Belgische onderzoekscentrum van de ENGIE Groep. ENGIE zorgt ook voor de plaatsing, die deze zomer zal starten, net als de financiering en het onderhoud van de panelen.  

De installatie telt ongeveer 4700 panelen die op de daken van de SABIC-site in Genk (België) geplaatst worden. Met een totaal vermogen van 2,4 MWp gaan ze gemiddeld 2000 MWh groene en lokale elektriciteit per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 667 gezinnen. SABIC zal 97% van de geproduceerde elektriciteit zelf gebruiken en kan daarmee ongeveer 5% van de lokale energiebehoefte van zijn site in Genk dekken. Dankzij de zonnepanelen wordt een uitstoot van 800 ton CO2 per jaar vermeden.

De zonnepanelen worden geproduceerd door Solarge in Weert, Nederland. Ze zijn gemaakt met SABIC® PP-compounds (polypropyleen). Deze materialen zorgen ervoor dat de zonnepanelen 50% lichter zijn, wat ze uitermate geschikt maakt voor dakconstructies met een gewichtsbeperking. Bovendien ligt de CO2-voetafdruk van deze zonnepanelen een kwart lager en kunnen ze na 25 jaar hergebruikt worden: volledig circulaire panelen dus.  

Vincent Verbeke, CEO van ENGIE België: 

Innovatie en partnerschappen zijn twee belangrijke hoekstenen in de aanpak van ENGIE om de energietransitie te versnellen. Dit project is een combinatie van beide en we zijn er trots op dat we een wereldspeler als SABIC kunnen ondersteunen in hun traject naar een koolstofneutrale toekomst. Het brengt ENGIE bovendien een stap dichter bij onze ambitie om 300 MW aan zonnepanelen te plaatsten tegen 2030 bij bedrijven over heel België.

Jan Vesseur, CEO Solarge: 

Wij zijn zeer verheugd over de manier waarop we deze panelen met SABIC hebben ontwikkeld en  de ambitieuze start van de samenwerking met ENGIE. Het feit dat ENGIE bevestigt dat de duurzaamheidskenmerken van onze zonnepanelen een belangrijke stap voorwaarts betekenen is voor ons een teken dat we op de goede weg zijn. Het dak van de SABIC-locatie in Genk, waar overigens het granulaat geproduceerd wordt dat wij toepassen als vervanging voor het glas en aluminium in een zonnepaneel, kan maximaal 6,5 kg/m2 extra belasting dragen. Dit is een mooi voorbeeld van een project waarvoor tot voor kort geen oplossing voorhanden was en waar nu een zeer duurzaam zonnestroomsysteem geplaatst zal worden.

Ana Maria Acevedo, site director SABIC Genk en Bergen op Zoom: 

Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie om in de energietransitie een leidende rol te spelen, werkt SABIC samen met industrieleiders in haar vakgebied aan innovatie. Bijzonder aan dit project is dat onze site in Genk de materialen levert voor de productie van de zonnepanelen door Solarge. ENGIE maakt het mogelijk dat wij deze stroom zelf weer gebruiken. Wij zijn trots op deze samenwerking met Solarge en ENGIE en zijn ervan overtuigd dat dit project een mooi voorbeeld is op onze weg naar CO2-neutraliteit.

 

 

 

Card image cap

Nele Scheerlinck

Press Officer
Contacteer Nele via: +32 494 08 42 49
Gelieve in het weekend volgend nummer te gebruiken : +32 2 518 60 20