Biodiversiteit behouden: steun aan een project voor het monitoren van trekvogels

De Stichting ENGIE en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werken twee jaar samen aan een project waarin biodiversiteit centraal staat. Het project richt zich op het monitoren van gegevens die verzameld worden via de ringen van trekvogels, met de betrokkenheid van honderden vrijwillige ringers. Maak kennis met Didier Vangeluwe, ornitholoog en hoofd van de BeBirds-dienst bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
14/11/2024
Header CTA

Een software voor het beheer van wilde vogels 

Het programma dat ondersteund wordt door de Stichting ENGIE omvat nieuwe software voor het beheren en delen van ringgegevens van wilde vogels, ter vervanging van de bestaande software die verouderd is. Didier Vangeluwe legt de aanpak uit: "Het doel is om de nieuwste technologieën te gebruiken om de opslag, analyse en uitwisseling van gegevens die het Instituut voor Natuurwetenschappen vanuit heel Eurazië en Afrika bereikt, te optimaliseren. Elk jaar worden in België tussen 650.000 en 700.000 wilde vogels geringd. Het systeem is een van de meest dynamische ter wereld. Dit nieuwe instrument zal het ook mogelijk maken om de gegevens te delen die door GPS-tags worden doorgegeven.” 

Gegevens over biodiversiteitsveranderingen toegankelijk voor iedereen 

Vrijwillige ringers, burgers, onderzoekers en beleidsmakers kunnen nu de gegevens die sinds 1927 zijn verzameld, invoeren, raadplegen, analyseren, ontdekken en bewonderen onder de beste omstandigheden. Deze gegevens kunnen op verschillende manieren worden ingezet, van een klaslokaal tot een ministerraad, en zelfs in een doctoraatsthesis, met als doel bij te dragen aan de bescherming van wilde vogelpopulaties. Dit is een waardevolle bijdrage aan de instandhouding van de biodiversiteit! 

"Het is voor niemand een geheim dat veel diersoorten, en vogels in het bijzonder, het moeilijk hebben," zegt de ornitholoog van het Instituut voor Natuurwetenschappen. "Maar sommige soorten doen het toch goed, en dat is erg bemoedigend! Het beschikken over een monitoringssysteem waarmee we de ontwikkelingen kunnen volgen en, vooral, begrijpen, is essentieel voor het nemen van de juiste beslissingen en het overbrengen van de juiste boodschap. Het gaat er niet om conclusies te trekken uit een klein stukje grondgebied: de meeste vogels zijn migrerend, sommigen trekken twee keer per jaar van het ene continent naar het andere! Het ringen – en daarmee het individuele volgen van de vogels – biedt ons een overzicht van de bedreigingen en kansen. Gegevens verzamelen is waardevol, maar ze delen is nog belangrijker! Het nieuwe beheersysteem dat in het kader van dit partnerschap wordt ontwikkeld, heeft precies dit doel: het delen van de meest waardevolle gegevens, zodat ze optimaal kunnen bijdragen aan het behoud van wilde vogelpopulaties." 

 

De Stichting ENGIE steunt het project  

Philippe Peyrat, Algemeen Directeur van de Stichting ENGIE, benadrukt: "Dit partnerschap met het Instituut voor Natuurwetenschappen maakt deel uit van de ambitieuze projecten van de Stichting ENGIE om de biodiversiteit te beschermen, een missie waarvoor we ons dagelijks inzetten." Onze steun voor de vernieuwing van de software voor het beheer van ringgegevens van trekvogels weerspiegelt onze overtuiging dat elke actie bijdraagt aan het behoud van ecosystemen en het verzekeren van een duurzame toekomst voor onze planeet." 

De software zou klaar moeten zijn tegen september 2025. We zullen regelmatig updates geven over de voortgang van het project.Ontdek ook de andere biodiversiteitsprojecten die de Stichting ENGIE ondersteunt, zoals de boerderijen in agro-ecologische transitie. 

Ontdek waarom het belangrijk is om een focus te hebben op de migratie van de vogels en hoe het Instituut voor Natuurwetenschappen de monitoring van vliegbewegingen verzekerd via ringen en GPS voor essentiële.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE, officiële partner van De Warmste Week en Viva For Life

ENGIE België is dit jaar voor de allereerste keer officieel partner van de twee grootste solidariteitsacties van het land! We zetten onze schouders mee onder de strijd tegen eenzaamheid in Vlaanderen en Brussel met De Warmste Week, en komen op tegen kinderarmoede in Wallonië en Brussel met Viva For Life. Het gaat om twee solidariteitsthema's waar ENGIE en de Stichting zich al jaren voor inzetten.
28/11/2024
Card image cap
Artikel

1296 kinderen ontdekken ‘Goud’, een educatieve opera over geluk

Bijna 1300 kinderen kregen dankzij het educatieve en artistieke project Goud, georganiseerd door De Munt in partnerschap met de Stichting ENGIE, de kans om de wereld van opera te verkennen. Geluk staat centraal in de voorstelling van Goud – De jongen en de magische vis. Het stuk nodigt het publiek uit om na te denken over ons verlangen naar steeds meer, zonder ooit echt tevreden te zijn.
05/11/2024
Card image cap
Artikel

(ON)Kruid herstelt de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd waarde!

De Stichting ENGIE ondersteunt gedurende drie jaar (ON)Kruid, een boerderij in de provincie Oost-Vlaanderen, die kruidenthee maakt van wilde kruiden en bloemen. Dankzij dit partnerschap via Farming for Climate kan (ON)Kruid investeren in geavanceerde machines voor het reinigen en snijden van kruiden, waardoor ze hun impact in termen van rendement en biodiversiteit kunnen verhogen.
Ontdek de passie en toewijding van de twee landbouwers achter dit inspirerende project!
29/10/2024
Card image cap
Artikel

Milieuvriendelijke appels en peren

De Stichting ENGIE ondersteunt al voor 3 jaar het Domaine de la Pommeraie in Gembloers. Deze biologische appel- en perenboomgaard wil nog een stap verder gaan in het ecologische beheer van zijn domein en klopte aan bij de vzw Farming for Climate voor hulp, zowel voor het financiële luik als voor contacten met experts in duurzame landbouw. We ontmoeten Guillaume en Aurélie Berbers.
24/09/2024