Milieuvriendelijke appels en peren

De Stichting ENGIE ondersteunt al voor 3 jaar het Domaine de la Pommeraie in Gembloers. Deze biologische appel- en perenboomgaard wil nog een stap verder gaan in het ecologische beheer van zijn domein en klopte aan bij de vzw Farming for Climate voor hulp, zowel voor het financiële luik als voor contacten met experts in duurzame landbouw. We ontmoeten Guillaume en Aurélie Berbers.
24/09/2024
Header CTA

Van een kantoorjob naar werken op het land

In 2022 beslist Guillaume dat hij een carrièreswitch wil maken. Hij gaat eerst aan de slag in de tuinbouw, maar krijgt dan de kans om het Domaine de la Pommeraie over te nemen.

Samen met zijn vrouw Aurélie, die nog steeds parttime werkt als leerkracht in het basisonderwijs, besluit hij het avontuur aan te gaan. Ze stappen erin met veel ideeën en energie.

 

Een rondleiding door de eigenaar

Het Domaine de la Pommeraie ligt in Gembloers in de provincie Namen. “We beheren een boomgaard van 12 hectaren, wat ongeveer overeenkomt met 12 voetbalvelden”, legt Guillaume uit. “Daarvan zijn 8 hectaren aangeplant met perenbomen en 4 hectaren met appelbomen. Gemiddeld produceren we iets meer dan 200 ton fruit per jaar.”

De kweek is al enkele jaren biologisch, wat betekent dat ze geen enkel chemisch product gebruiken om het fruit te beschermen tegen plagen en ziektes. Guillaume: “Het vereist behoorlijk wat creativiteit en nieuwsgierigheid om oplossingen te vinden voor het beschermen van de bomen en de vruchten. Farming for Climate en de Stichting ENGIE helpen ons een handje bij het implementeren van verschillende biodiversiteitsmaatregelen.”

 

Vier acties voor het stimuleren van de biodiversiteit

Zo zal het landgoed dit jaar nestkasten en zitstokken voor roofvogels installeren. “Het doel is om het natuurlijke ecosysteem te herstellen, zodat roofvogels de kleine knaagdieren verdrijven die schade berokkenen aan onze bomen door te knagen aan de wortels,” legt Guillaume uit. Vanaf de herfst verwelkomt hij voor het 2e jaar op rij ook schapen in de boomgaard. Een win-winsituatie, want de schapen eten het gras aan de voet van de bomen en voeden de bodem op biologische wijze.

Een andere actie die ze bekijken: het domein wil insectenhotels plaatsen om nuttige soorten zoals lieveheersbeestjes en oorwormen aan te trekken.

Tot slot wil het Domaine de la Pommeraie ook een grotere onkruidwieder aanschaffen, die tijdswinst zou opleveren en die het mogelijk zou maken om de tractor vaker te laten staan, wat de CO2-uitstoot ten goede komt.

 

Een concreet project dat de Stichting ENGIE overtuigd heeft

De Stichting ENGIE ondersteunt projecten met een positieve impact op het milieu en de biodiversiteit en raakte overtuigd van het project in Gembloers, dat werd voorgedragen en gekaderd door Farming for Climate. Aurélie en Guillaume willen op termijn pedagogische en schoolse activiteiten organiseren in de boomgaard om kinderen te sensibiliseren rond natuurbehoud, wat ook aansluit bij de 2de missie van onze Stichting.

Kom meer te weten over de agro-ecologische transitie van het Domaine de la Pommeraie:  

 

 

Leuk weetje

De Rubinette is de sterappel van het Domaine de la Pommeraie. Deze goed gesmaakte appel is heerlijk om uit het vuistje te eten, maar is ook geschikt om mee te koken. Met zijn fruitige, heel licht zure smaak valt hij in de smaak bij jong en oud, die soms kilometers afleggen om hem te bemachtigen... 

 

Bekijk ook onze 2 andere projecten rond landbouwers in transitie: de boerderij van Pascal in Gierle, en OnKruid van Brecht in Lievegem.