Agro-ecologische boerderij in Gierle test hennepteelt

Deze zomer bracht de Stichting ENGIE een bezoek aan de boerderij van Pascal Vanhoof in Gierle, in de provincie Antwerpen. Via de vzw Farming For Climate krijgt deze boerderij hulp van onze Stichting om haar agro-ecologische activiteiten en dus ook ons land duurzamer te maken.
01/09/2023

Als we naar de boerderij rijden, kunnen we niet ontkennen dat wat Pascal in mei heeft aangeplant ondertussen goed gegroeid is, in sommige gevallen meer dan 2 meter hoog! En hij vertelt ons meteen dat de oogst eind augustus is gepland. Hij hoopt dat die in lijn zal zijn met zijn verwachtingen (8-10 ton) en dat de keuze die hij maakte om op 13 ha van zijn land (45 ha in totaal) hennep te beginnen telen met de hulp van een onafhankelijke landbouwkundige, de juiste zal zijn!

Pascal

Hennep telen en biodiversiteit bevorderen


Als we dichterbij gaan kijken, vallen een aantal dingen op: 

 

  • Ten eerste, afgezien van het feit dat de bladeren verdacht veel op cannabis lijken, zijn de lange planten die Pascal heeft geplant eigenlijk hennepstelen. Eenmaal gedroogd, wordt dit kruid voornamelijk gebruikt als natuurlijk isolatiemateriaal.
    Een voordeel van agro-ecologie is dat hennep goed is voor de bodem en de biodiversiteit omdat het geen pesticiden of chemische meststoffen nodig heeft en geplant wordt zonder de grond om te woelen. Het land hoeft dus niet omgeploegd te worden.
  • Rondom de percelen groeien bloemen en gras. Hier en daar groeien paddenstoeltjes in het gras. Een bewijs dat de grond tot rust is gekomen, dat er leven in de grond zit.
  • Landbouwer Pascal heeft ook geulen gegraven om regenwater op te vangen en de grond op natuurlijke wijze te bevochtigen. “Anders loopt het regenwater verder weg en heb ik er geen voordelen van”, zegt hij. In de geulen groeien bloemetjes, die een positieve impact hebben op de biodiversiteit.
  • Iets verderop: een klaverveld. Wist je dat klaver de plant bij uitstek is om op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te halen? Een ander veld bevat een mix van verschillende planten die goed zijn voor de biodiversiteit (zonnebloemen, tarwe, bloemen). "De buurman, die tientallen bijenkorven heeft, is erg blij met de manier waarop ik biodiversiteit benader", lacht Pascal.

Pascal 1

 

Een machine voor het versnipperen van haagtakken


Met de machine die Pascal met de hulp van de Stichting ENGIE heeft aangeschaft, kan hij de takken die hij moet knippen (zodat de hagen beter kunnen groeien en sterker worden), recupereren en als houtsnippers over zijn velden verspreiden om het bodemleven te stimuleren en de bodemstructuur te verbeteren.

Farming For Climate, al 3 jaar partner van de Stichting ENGIE, is ook verheugd over het werk dat is verricht.
Johan van Farming for Climate legt uit:

"Over het algemeen duurt het 4-5 jaar voordat we de impact van de genomen maatregelen daadwerkelijk zien. Het doel is om samen met Pascal oplossingen te vinden, te testen en aan te passen. Maar we zien nu al tekenen dat de grond verbetert, zoals de kleine paddenstoelen. Naast de houtsnippermachine krijgt hij ook hulp van een landbouwdeskundige, stellen we acties voor om diversiteit te bevorderen en nodigen we hem regelmatig uit om deel te nemen aan conferenties en seminaries over dit onderwerp. Het leuke aan Pascal is dat hij gepassioneerd is over zijn werk en ons regelmatig nieuws en video's stuurt over de acties die hij onderneemt.”


Door dit project te steunen, plaatst de Stichting ENGIE zich centraal in de strijd tegen de opwarming van de aarde en steunt ze een positief initiatief dat andere landbouwers zal inspireren.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Biodiversiteit behouden: steun aan een project voor het monitoren van trekvogels

De Stichting ENGIE en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werken twee jaar samen aan een project waarin biodiversiteit centraal staat. Het project richt zich op het monitoren van gegevens die verzameld worden via de ringen van trekvogels, met de betrokkenheid van honderden vrijwillige ringers. Maak kennis met Didier Vangeluwe, ornitholoog en hoofd van de BeBirds-dienst bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
14/11/2024
Card image cap
Artikel

1296 kinderen ontdekken ‘Goud’, een educatieve opera over geluk

Bijna 1300 kinderen kregen dankzij het educatieve en artistieke project Goud, georganiseerd door De Munt in partnerschap met de Stichting ENGIE, de kans om de wereld van opera te verkennen. Geluk staat centraal in de voorstelling van Goud – De jongen en de magische vis. Het stuk nodigt het publiek uit om na te denken over ons verlangen naar steeds meer, zonder ooit echt tevreden te zijn.
05/11/2024
Card image cap
Artikel

(ON)Kruid herstelt de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd waarde!

De Stichting ENGIE ondersteunt gedurende drie jaar (ON)Kruid, een boerderij in de provincie Oost-Vlaanderen, die kruidenthee maakt van wilde kruiden en bloemen. Dankzij dit partnerschap via Farming for Climate kan (ON)Kruid investeren in geavanceerde machines voor het reinigen en snijden van kruiden, waardoor ze hun impact in termen van rendement en biodiversiteit kunnen verhogen.
Ontdek de passie en toewijding van de twee landbouwers achter dit inspirerende project!
29/10/2024
Card image cap
Artikel

Milieuvriendelijke appels en peren

De Stichting ENGIE ondersteunt al voor 3 jaar het Domaine de la Pommeraie in Gembloers. Deze biologische appel- en perenboomgaard wil nog een stap verder gaan in het ecologische beheer van zijn domein en klopte aan bij de vzw Farming for Climate voor hulp, zowel voor het financiële luik als voor contacten met experts in duurzame landbouw. We ontmoeten Guillaume en Aurélie Berbers.
24/09/2024