Agro-ecologische boerderij in Gierle test hennepteelt

Deze zomer bracht de Stichting ENGIE een bezoek aan de boerderij van Pascal Vanhoof in Gierle, in de provincie Antwerpen. Via de vzw Farming For Climate krijgt deze boerderij hulp van onze Stichting om haar agro-ecologische activiteiten en dus ook ons land duurzamer te maken.
01/09/2023

Als we naar de boerderij rijden, kunnen we niet ontkennen dat wat Pascal in mei heeft aangeplant ondertussen goed gegroeid is, in sommige gevallen meer dan 2 meter hoog! En hij vertelt ons meteen dat de oogst eind augustus is gepland. Hij hoopt dat die in lijn zal zijn met zijn verwachtingen (8-10 ton) en dat de keuze die hij maakte om op 13 ha van zijn land (45 ha in totaal) hennep te beginnen telen met de hulp van een onafhankelijke landbouwkundige, de juiste zal zijn!

Pascal

Hennep telen en biodiversiteit bevorderen


Als we dichterbij gaan kijken, vallen een aantal dingen op: 

 

  • Ten eerste, afgezien van het feit dat de bladeren verdacht veel op cannabis lijken, zijn de lange planten die Pascal heeft geplant eigenlijk hennepstelen. Eenmaal gedroogd, wordt dit kruid voornamelijk gebruikt als natuurlijk isolatiemateriaal.
    Een voordeel van agro-ecologie is dat hennep goed is voor de bodem en de biodiversiteit omdat het geen pesticiden of chemische meststoffen nodig heeft en geplant wordt zonder de grond om te woelen. Het land hoeft dus niet omgeploegd te worden.
  • Rondom de percelen groeien bloemen en gras. Hier en daar groeien paddenstoeltjes in het gras. Een bewijs dat de grond tot rust is gekomen, dat er leven in de grond zit.
  • Landbouwer Pascal heeft ook geulen gegraven om regenwater op te vangen en de grond op natuurlijke wijze te bevochtigen. “Anders loopt het regenwater verder weg en heb ik er geen voordelen van”, zegt hij. In de geulen groeien bloemetjes, die een positieve impact hebben op de biodiversiteit.
  • Iets verderop: een klaverveld. Wist je dat klaver de plant bij uitstek is om op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te halen? Een ander veld bevat een mix van verschillende planten die goed zijn voor de biodiversiteit (zonnebloemen, tarwe, bloemen). "De buurman, die tientallen bijenkorven heeft, is erg blij met de manier waarop ik biodiversiteit benader", lacht Pascal.

Pascal 1

 

Een machine voor het versnipperen van haagtakken


Met de machine die Pascal met de hulp van de Stichting ENGIE heeft aangeschaft, kan hij de takken die hij moet knippen (zodat de hagen beter kunnen groeien en sterker worden), recupereren en als houtsnippers over zijn velden verspreiden om het bodemleven te stimuleren en de bodemstructuur te verbeteren.

Farming For Climate, al 3 jaar partner van de Stichting ENGIE, is ook verheugd over het werk dat is verricht.
Johan van Farming for Climate legt uit:

"Over het algemeen duurt het 4-5 jaar voordat we de impact van de genomen maatregelen daadwerkelijk zien. Het doel is om samen met Pascal oplossingen te vinden, te testen en aan te passen. Maar we zien nu al tekenen dat de grond verbetert, zoals de kleine paddenstoelen. Naast de houtsnippermachine krijgt hij ook hulp van een landbouwdeskundige, stellen we acties voor om diversiteit te bevorderen en nodigen we hem regelmatig uit om deel te nemen aan conferenties en seminaries over dit onderwerp. Het leuke aan Pascal is dat hij gepassioneerd is over zijn werk en ons regelmatig nieuws en video's stuurt over de acties die hij onderneemt.”


Door dit project te steunen, plaatst de Stichting ENGIE zich centraal in de strijd tegen de opwarming van de aarde en steunt ze een positief initiatief dat andere landbouwers zal inspireren.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Absolute primeur op de atletiekpiste: ENGIE organiseert inclusieve estafette in het Koning Boudewijnstadion

Op zaterdag 26 augustus organiseerde ENGIE in samenwerking met Allianz Memorial Van Damme, het Belgisch Paralympisch Comité en de Vlaamse Atletiekliga een unieke inclusieve atletieknamiddag voor sporters met en zonder beperking. Voor de eerste keer in België vond er een volledig gemengde estafette plaats, waarbij atleten met een fysieke of visuele handicap samen met valide atleten het tegen elkaar opnamen. Ook sporters met een verstandelijke beperking namen deel aan de atletieknamiddag in het Koning Boudewijnstadion en konden er kennismaken met verschillende disciplines. Eén jaar vóór de start van de Paralympische Spelen in Parijs gaven de deelnemers het beste van zichzelf, in het gezelschap van (ex-)wereldkampioenen zoals Kim Gevaert en Peter Genyn, en onder begeleiding van professionele coaches.
25/08/2023
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang geëerd door Koningin Paola

Stéphanie Huang, celliste en petekind van de Stichting ENGIE, ontving in juni een erediploma van Koningin Paola voor haar artistieke carrière in België, in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. We kennen haar voornamelijk als finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd van 2022.
03/07/2023
Card image cap
Artikel

11 bijkomende projecten gesteund door de Stichting ENGIE in 2023-2024

Op 14 juni hebben de Stichting ENGIE en haar Selectiecomité 11 innoverende en duurzame projecten geselecteerd. Ze lanceert dus 11 nieuwe partnerschappen. Deze projecten liggen in de lijn van de 2 missies van de ENGIE Stichting in België, namelijk de integratie van jongeren via onderwijs, cultuur en sport en de bescherming van het milieu.
03/07/2023
Card image cap
Artikel

"Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families”

Ooit gehoord van Cantania? Het is een tweetalig participatief zangproject gericht op Brusselse Franstalige en Nederlandstalige jongeren. Voor het 2de jaar op rij maken ook enkele jongeren van het Calame tutoring centre deel uit van het avontuur. Wat kan de ENGIE Stichting meer voldoening schenken dan het samen brengen van twee projecten die ze steunt!

Jamila, directrice van de VZW Calame, vertelt ons hoe het avontuur verloopt.

19/06/2023