Agro-ecologische boerderij in Gierle test hennepteelt

Deze zomer bracht de Stichting ENGIE een bezoek aan de boerderij van Pascal Vanhoof in Gierle, in de provincie Antwerpen. Via de vzw Farming For Climate krijgt deze boerderij hulp van onze Stichting om haar agro-ecologische activiteiten en dus ook ons land duurzamer te maken.
01/09/2023

Als we naar de boerderij rijden, kunnen we niet ontkennen dat wat Pascal in mei heeft aangeplant ondertussen goed gegroeid is, in sommige gevallen meer dan 2 meter hoog! En hij vertelt ons meteen dat de oogst eind augustus is gepland. Hij hoopt dat die in lijn zal zijn met zijn verwachtingen (8-10 ton) en dat de keuze die hij maakte om op 13 ha van zijn land (45 ha in totaal) hennep te beginnen telen met de hulp van een onafhankelijke landbouwkundige, de juiste zal zijn!

Pascal

Hennep telen en biodiversiteit bevorderen


Als we dichterbij gaan kijken, vallen een aantal dingen op: 

 

  • Ten eerste, afgezien van het feit dat de bladeren verdacht veel op cannabis lijken, zijn de lange planten die Pascal heeft geplant eigenlijk hennepstelen. Eenmaal gedroogd, wordt dit kruid voornamelijk gebruikt als natuurlijk isolatiemateriaal.
    Een voordeel van agro-ecologie is dat hennep goed is voor de bodem en de biodiversiteit omdat het geen pesticiden of chemische meststoffen nodig heeft en geplant wordt zonder de grond om te woelen. Het land hoeft dus niet omgeploegd te worden.
  • Rondom de percelen groeien bloemen en gras. Hier en daar groeien paddenstoeltjes in het gras. Een bewijs dat de grond tot rust is gekomen, dat er leven in de grond zit.
  • Landbouwer Pascal heeft ook geulen gegraven om regenwater op te vangen en de grond op natuurlijke wijze te bevochtigen. “Anders loopt het regenwater verder weg en heb ik er geen voordelen van”, zegt hij. In de geulen groeien bloemetjes, die een positieve impact hebben op de biodiversiteit.
  • Iets verderop: een klaverveld. Wist je dat klaver de plant bij uitstek is om op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te halen? Een ander veld bevat een mix van verschillende planten die goed zijn voor de biodiversiteit (zonnebloemen, tarwe, bloemen). "De buurman, die tientallen bijenkorven heeft, is erg blij met de manier waarop ik biodiversiteit benader", lacht Pascal.

Pascal 1

 

Een machine voor het versnipperen van haagtakken


Met de machine die Pascal met de hulp van de Stichting ENGIE heeft aangeschaft, kan hij de takken die hij moet knippen (zodat de hagen beter kunnen groeien en sterker worden), recupereren en als houtsnippers over zijn velden verspreiden om het bodemleven te stimuleren en de bodemstructuur te verbeteren.

Farming For Climate, al 3 jaar partner van de Stichting ENGIE, is ook verheugd over het werk dat is verricht.
Johan van Farming for Climate legt uit:

"Over het algemeen duurt het 4-5 jaar voordat we de impact van de genomen maatregelen daadwerkelijk zien. Het doel is om samen met Pascal oplossingen te vinden, te testen en aan te passen. Maar we zien nu al tekenen dat de grond verbetert, zoals de kleine paddenstoelen. Naast de houtsnippermachine krijgt hij ook hulp van een landbouwdeskundige, stellen we acties voor om diversiteit te bevorderen en nodigen we hem regelmatig uit om deel te nemen aan conferenties en seminaries over dit onderwerp. Het leuke aan Pascal is dat hij gepassioneerd is over zijn werk en ons regelmatig nieuws en video's stuurt over de acties die hij onderneemt.”


Door dit project te steunen, plaatst de Stichting ENGIE zich centraal in de strijd tegen de opwarming van de aarde en steunt ze een positief initiatief dat andere landbouwers zal inspireren.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024