Agro-ecologische boerderij in Gierle test hennepteelt

Deze zomer bracht de Stichting ENGIE een bezoek aan de boerderij van Pascal Vanhoof in Gierle, in de provincie Antwerpen. Via de vzw Farming For Climate krijgt deze boerderij hulp van onze Stichting om haar agro-ecologische activiteiten en dus ook ons land duurzamer te maken.
01/09/2023

Als we naar de boerderij rijden, kunnen we niet ontkennen dat wat Pascal in mei heeft aangeplant ondertussen goed gegroeid is, in sommige gevallen meer dan 2 meter hoog! En hij vertelt ons meteen dat de oogst eind augustus is gepland. Hij hoopt dat die in lijn zal zijn met zijn verwachtingen (8-10 ton) en dat de keuze die hij maakte om op 13 ha van zijn land (45 ha in totaal) hennep te beginnen telen met de hulp van een onafhankelijke landbouwkundige, de juiste zal zijn!

Pascal

Hennep telen en biodiversiteit bevorderen


Als we dichterbij gaan kijken, vallen een aantal dingen op: 

 

  • Ten eerste, afgezien van het feit dat de bladeren verdacht veel op cannabis lijken, zijn de lange planten die Pascal heeft geplant eigenlijk hennepstelen. Eenmaal gedroogd, wordt dit kruid voornamelijk gebruikt als natuurlijk isolatiemateriaal.
    Een voordeel van agro-ecologie is dat hennep goed is voor de bodem en de biodiversiteit omdat het geen pesticiden of chemische meststoffen nodig heeft en geplant wordt zonder de grond om te woelen. Het land hoeft dus niet omgeploegd te worden.
  • Rondom de percelen groeien bloemen en gras. Hier en daar groeien paddenstoeltjes in het gras. Een bewijs dat de grond tot rust is gekomen, dat er leven in de grond zit.
  • Landbouwer Pascal heeft ook geulen gegraven om regenwater op te vangen en de grond op natuurlijke wijze te bevochtigen. “Anders loopt het regenwater verder weg en heb ik er geen voordelen van”, zegt hij. In de geulen groeien bloemetjes, die een positieve impact hebben op de biodiversiteit.
  • Iets verderop: een klaverveld. Wist je dat klaver de plant bij uitstek is om op natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te halen? Een ander veld bevat een mix van verschillende planten die goed zijn voor de biodiversiteit (zonnebloemen, tarwe, bloemen). "De buurman, die tientallen bijenkorven heeft, is erg blij met de manier waarop ik biodiversiteit benader", lacht Pascal.

Pascal 1

 

Een machine voor het versnipperen van haagtakken


Met de machine die Pascal met de hulp van de Stichting ENGIE heeft aangeschaft, kan hij de takken die hij moet knippen (zodat de hagen beter kunnen groeien en sterker worden), recupereren en als houtsnippers over zijn velden verspreiden om het bodemleven te stimuleren en de bodemstructuur te verbeteren.

Farming For Climate, al 3 jaar partner van de Stichting ENGIE, is ook verheugd over het werk dat is verricht.
Johan van Farming for Climate legt uit:

"Over het algemeen duurt het 4-5 jaar voordat we de impact van de genomen maatregelen daadwerkelijk zien. Het doel is om samen met Pascal oplossingen te vinden, te testen en aan te passen. Maar we zien nu al tekenen dat de grond verbetert, zoals de kleine paddenstoelen. Naast de houtsnippermachine krijgt hij ook hulp van een landbouwdeskundige, stellen we acties voor om diversiteit te bevorderen en nodigen we hem regelmatig uit om deel te nemen aan conferenties en seminaries over dit onderwerp. Het leuke aan Pascal is dat hij gepassioneerd is over zijn werk en ons regelmatig nieuws en video's stuurt over de acties die hij onderneemt.”


Door dit project te steunen, plaatst de Stichting ENGIE zich centraal in de strijd tegen de opwarming van de aarde en steunt ze een positief initiatief dat andere landbouwers zal inspireren.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024