Kinderen van TADA en TAJO bezoeken de installaties van ENGIE

Januari en februari waren drukke maanden voor de Stichting ENGIE. In het kader van onze partnerships met TADA (ToekomstATELIERdelAvenir) in Brussel en TAJO (Talent Atelier voor Jongeren) in Gent, hebben 40 gepassioneerde ENGIE vrijwilligers tientallen jongeren kennis laten maken met verschillende beroepen in de energiesector.
27/02/2023

6 zaterdagen over beroepen in de energiesector  

In totaal hebben ongeveer veertig ENGIE vrijwilligers op 6 zaterdagen een workshop gegeven. De kinderen ontdekten onder meer hoe wind, water, zon en organisch afval een bron van hernieuwbare energie kunnen zijn. Zo konden ze bijvoorbeeld experimenteren met waterkracht met behulp van een watermolen. Ze zijn er ook in geslaagd een kleine LED lamp aan te steken met elektriciteit uit citroenen of appels en zijn ze zich ervan bewust geworden dat hun lichaam energie produceert. Daarna werkten ze aan verschillende oplossingen om hun school energie-efficiënter en autonomer te maken!  

  

Bezoek aan Laborelec en de biomassacentrale in Rodenhuize  

Ter afsluiting van het energieprogramma kregen de TADA-kinderen de kans om het expertise- en onderzoekscentrum van ENGIE te bezoeken; ENGIE Laborelec. Van de stille zaal tot het lichtspectrumlaboratorium kregen ze een unieke kijk op de toekomst van energie. 

 

TADA

De jongeren van het Gentse TAJO kregen een boeiende rondleiding in de biomassacentrale van Rodenhuize en konden ook een kijkje nemen in een windturbine op de site. Een uitzonderlijk moment voor deze groep jonge tieners! 

  

TADA

TADA en TAJO, 2 organisaties die perspectieven bieden aan kansarme jongeren  

De Stichting ENGIE is sinds 7 jaar partner van TADA en sinds 2 jaar van TAJO. Deze 2 projecten zijn zeer belangrijk voor de Stichting ENGIE omdat ze aan de basis liggen van de integratie van jongeren via het onderwijs. De kinderen die deelnemen aan TADA en TAJO komen immers grotendeels uit de achtergestelde wijken van Brussel en Gent. Dit programma is vaak de enige buitenschoolse activiteit waartoe zij toegang hebben. Drie jaar lang ontdekken ze elke zaterdag verschillende beroepen in de vorm van interactieve workshops. De workshops worden geleid door professionele vrijwilligers die gepassioneerd zijn door hun vak. Via de cursussen leren de kinderen zichzelf, hun talenten en de maatschappij waarin ze evolueren beter begrijpen om zo de toekomst beter te begrijpen.   

Hartelijk dank aan de medewerkers van ENGIE voor hun enthousiaste deelname en aan TADA en TAJO voor de organisatie. Tot volgend jaar!  

  

Stichting

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Stichting ENGIE: 11 geselecteerde projecten ter ondersteuning van 5000 extra jongeren.

In mei heeft het Selectiecomité van de Stichting ENGIE 11 projecten geselecteerd. Deze projecten richten zich op de integratie van jongeren door middel van wetenschap, digitalisering en klimaat. Hierbij een overzicht van de projecten waarmee de Stichting ENGIE in 2024 en 2025 aan de slag gaat.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024