🦋 De biodiversiteit beschermen: van levensbelang voor onze planeet
Waarom is biodiversiteit essentieel?
Het levende netwerk dat gevormd wordt door de wereldwijde biodiversiteit is onmisbaar voor het leven op aarde. Het levert ecosysteemdiensten zoals:
- De bestuiving van gewassen door insecten, zonder welke de voedselproductie in gevaar zou komen.
- Waterzuivering, die van nature wordt verzorgd door moerassen en bossen.
De klimaatregulatie, dankzij de bossen en oceanen die CO₂ absorberen.
Een verstoord evenwicht… met vandaag al voelbare gevolgen
Meer dan 50% van het wereldwijde BBP is rechtstreeks afhankelijk van de natuur. Neem bijvoorbeeld de energiesector, die sterk leunt op natuurlijke grondstoffen zoals aardgas, uranium en zeldzame materialen die gebruikt worden voor de productie van zonnepanelen, batterijen en windturbines.
Water speelt een cruciale rol bij de opwekking van elektriciteit via waterkracht, kernenergie en thermische centrales. En de kwaliteit van de bodem is essentieel voor de bescherming en stabiliteit van onze infrastructuur.
Toch tonen studies aan dat drie kwart van de ecosystemen op het land en bijna de helft van het mariene milieu wereldwijd al is aangetast.
In 2024 is voor het eerst de kritieke grens van +1,5°C opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk overschreden, ondanks de beloften van het Akkoord van Parijs. Elke extra graad verdubbelt het aantal bedreigde diersoorten.
ENGIE neemt concrete engagementen tegen 2030
De activiteiten van de ENGIE-Groep staan voortdurend in wisselwerking met biodiversiteit. Om bij te dragen aan de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit en om onze impact te beperken, heeft de Groep zich sinds 2010 geëngageerd om biodiversiteit te integreren in al haar activiteiten en bij de ontwikkeling van nieuwe projecten.
December 2022 was een keerpunt voor biodiversiteit, met de ondertekening van het Wereldwijd Biodiversiteitsakkoord van Kunming-Montréal. Heel wat economische spelers, waaronder ENGIE, hebben hun betrokkenheid getoond en het belang benadrukt van onmiddellijke actie om het biodiversiteitsverlies te stoppen én om te keren, in samenhang met de voortgezette inspanningen voor het Klimaatakkoord van Parijs.
In dat kader heeft ENGIE zijn engagementen geactualiseerd om bij te dragen aan de doelstellingen van de Kunming-Montréal 2030-routekaart. Die routekaart beoogt het verlies aan biodiversiteit wereldwijd een halt toe te roepen én om te keren, en zo bij te dragen aan een traject dat natuurpositief is.
De engagementen van ENGIE zijn opgebouwd rond 4 pijlers die inspelen op de belangrijkste bedreigingen voor biodiversiteit:
- Onze impact op de bodem beperken: biodiversiteit behouden op al onze industriële sites.
- Strijden tegen de klimaatverandering, die nauw verbonden is met het behoud van natuurlijke ecosystemen.
- Een verantwoorde bevoorrading stimuleren: in dialoog gaan met onze partners om upstream-impact beter te beheersen.
- Onze medewerkers sensibiliseren, zodat iedereen mee bouwt aan een meer biodiverse toekomst.
Biodiversiteit centraal in de strategie van ENGIE Belgium
In België is ENGIE sterk geëngageerd. Hier zijn enkele voorbeelden van maatregelen die we nemen om de biodiversiteit te beschermen.
Daarnaast steunen we via de stichting ENGIE en andere partnerschappen ook verschillende lokale initiatieven:
Het Goede Moment | De eerste nationale campagne ter ondersteuning van burgerprojecten voor natuur en klimaat. |
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen | Biodiversiteitsproject met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gericht op het behoud van biodiversiteit en trekvogels. |
Tentoonstelling Amazônia | Tentoonstelling Amazônia: een eerbetoon én een wake-up call voor het behoud van het Amaonewoud, de echte longen van onze planeet. |
Farmine For Climate | Samen met vzw Farming for Climate steunen we drie landbouwbedrijven die overschakelen naar een agro-ecologische manier van werken. We helpen hen financieel bij investeringen die goed zijn voor de biodiversiteit en de bodemkwaliteit. |
Soigneurs de la Forêt de Soignes | Een project in het Zoniënwoud waarbij meer dan 100 “rangers” opgeleid worden om bezoekers bewust te maken van de kwetsbaarheid van bos-ecosystemen. |
Join For Water | We ondersteunen ook Join For Water bij de ontwikkeling van een educatief spel over het belang van duurzaam drinkwatergebruik. Dit spel zal binnenkort te ontdekken zijn in het belevingscentrum Hidrodoe bij Herentals |
River Clean Up | Tot slot werken we samen met River Clean Up aan een project rond het verminderen van plasticgebruik in 15 scholen verspreid over heel België. |
Artikels en persberichten

ENGIE, trotse partner van de tentoonstelling Amazônia van Sebastião Salgado

"Het Goede Moment": Stichting ENGIE zet zich in voor de natuur en het klimaat

17 solidariteitsprojecten gesteund door medewerkers van ENGIE België

Technopolis stunt en verrast op 25e verjaardag
Op 26 februari werd de eerste grote interactieve attractie onthuld, met de steun van de Stichting ENGIE: De Grote Show van Dokter Elektro! Een spektakel vol bliksem en vonken.