ENGIE reageert op Code Rood acties

De organisatie Code Rood kondigt aan dat ze van 24 tot en met 28 oktober 2024 mogelijks actie zal voeren tegen ENGIE en enkele andere bedrijven die gebruik maken van fossiele brandstoffen. ENGIE respecteert het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van demonstratie, maar vindt het belangrijk om de veiligheid van zijn medewerkers en installaties te garanderen en om het debat te voeren op basis van objectieve elementen.
23/10/2024
Header CTA

Code Rood vertrekt van een zeer selectieve kijk op ENGIE’s activiteiten en negeert de vele projecten en investeringen in het kader van de transitie naar koolstofneutraliteit. 

 

Onze plicht om de veiligheid van onze medewerkers en installaties te garanderen

ENGIE erkent en respecteert de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht. Tegelijk heeft het ook de plicht om de veiligheid van zijn personeel en derden op zijn sites te garanderen en moet het aan onbevoegden de toegang tot zijn privé-eigendommen en kritieke infrastructuur ontzeggen.

Een eerdere actie van Code Rood op de werf van Flémalle in de zomer van 2023 verliep allesbehalve vreedzaam en leidde tot risicovolle situaties voor medewerkers en manifestanten, en tot aanzienlijke schade aan de infrastructuur en aan het milieu. 

Daarom nam ENGIE, in overleg met de bevoegde overheden, bijkomende maatregelen op en rond zijn Belgische energieproductiesites, die van essentieel belang zijn voor de energiebevoorrading van het land. We vragen de activisten om vreedzaam actie te voeren, geen schade aan te richten en onze locaties niet te betreden of te blokkeren, vooral voor hun eigen veiligheid en die van onze collega's. 

 

De visie van ENGIE op de energietransitie

ENGIE is ervan overtuigd dat de transitie naar een koolstofneutraal energiesysteem noodzakelijk is en heeft die dan ook tot de kern van zijn bedrijfsstrategie gemaakt. Een succesvolle transitie houdt in dat we de CO2-uitstoot ten laatste tegen 2050 terugbrengen tot netto nul, terwijl we de kosten voor burgers en bedrijven onder controle houden en tegelijk een robuust en betrouwbaar energiesysteem ontwikkelen.

Om die doelstelling tijdig te bereiken, moeten we gebruik maken van alle beschikbare oplossingen en technologieën die ons daarbij kunnen helpen, zonder dogma of vooroordelen.

Alle studies bevestigen dat de uitrol van hernieuwbare energie nog aanzienlijk moet worden versneld als we de klimaatdoelstellingen willen behalen en de kosten van de transitie willen beperken. Verder zijn ook grotere inspanningen op vlak van energiebesparing en energie-efficiëntie noodzakelijk.

Technologieën zoals batterijopslag, pompcentrales en stoom- en gascentrales zullen de stuurbare en flexibele megawatts leveren die noodzakelijk zijn als aanvulling op momenten dat er minder hernieuwbare energie beschikbaar is. Verder vormen CO2-arme moleculen zoals groene of blauwe waterstof de sleutel tot het decarboniseren van sectoren die niet (volledig) kunnen overschakelen op elektriciteit voor hun activiteiten en processen. 

 

De energietransitie vereist massale investeringen

De ENGIE Groep heeft zich geëngageerd om zijn activiteiten wereldwijd koolstofneutraal te maken tegen 2045. Om de energietransitie te realiseren, hebben we een traject uitgestippeld met concrete tussentijdse doelstellingen en aanzienlijke investeringen. Voor België omvatten die 4 miljard euro aan investeringen in hernieuwbare energie, flexibele capaciteit en de vermindering van CO2-uitstoot van onze klanten. 

 

De rol van gascentrales in de energietransitie

ENGIE investeert ook in de bouw van een nieuwe gas- en stoomcentrale in België, op zijn site in Flémalle. Die investering vloeit voort uit de beslissing van de vorige federale regering om nieuwe gascentrales te laten bouwen in België, die de energiebevoorrading van het land moeten ondersteunen op momenten dat er niet voldoende hernieuwbare energie beschikbaar is om de totale energievraag te dekken. Zulke momenten zullen steeds zeldzamer worden naarmate de hernieuwbare energiecapaciteit toeneemt. 

De nieuwe gas- en stoomcentrale van Flémalle ontvangt overheidssteun via een CRM of capaciteitsvergoedingsmechanisme. Dat is een systeem dat marktspelers vergoedt voor het beschikbaar stellen van energieproductiecapaciteit die de stabiliteit van het hoogspanningsnet en de energiebevoorrading ondersteunt. Een CRM garandeert dat er voldoende productiecapaciteit beschikbaar is aan de laagst mogelijke kost, want de steun wordt toegekend via een veiling waarin enkel de meest kostefficiënte kandidaten geselecteerd worden. 

De nieuwe gas- en stoomcentrale van Flémalle is efficiënt en maakt gebruik van de beste technologieën die wereldwijd beschikbaar zijn voor een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en een zo hoog mogelijk energierendement. Bovendien is deze centrale ontworpen om op termijn te kunnen draaien op hernieuwbare gassen, wanneer die in voldoende grote volumes beschikbaar zijn.