SABIC neemt 's werelds grootste zonne-installatie met lichtgewicht en circulaire panelen in gebruik in genk

17/10/2024
Header CTA

In aanwezigheid van de Burgemeester van Genk Wim Dries, nam SABIC vandaag officieel 's werelds grootste zonne-installatie met volledig recycleerbare materialen in gebruik op zijn site in Genk. De innovatieve zonnepanelen van de Nederlandse producent Solarge zijn 100% recyclebaar en aanzienlijk lichter dan traditionele zonnepanelen. ENGIE was verantwoordelijk voor de installatie en de financiering.

SABIC, ENGIE en Solarge vieren vandaag een wereldprimeur in Genk met de inhuldiging van een innovatieve zonne-installatie. ENGIE, een van de grootste nutsbedrijven in België, investeert in de bouw van een fotovoltaïsche installatie op de productielocatie van SABIC.

De installatie bestaat uit 4.600 zonnepanelen. Deze zijn ontwikkeld door SABIC en Solarge en geproduceerd door Solarge, een jonge Nederlandse producent die vorig jaar zijn eerste fabriek opende in Weert. Uniek aan deze zonnepanelen is dat ze zijn opgebouwd uit volledig scheidbare lagen, zodat alle onderdelen kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt. Dankzij het gebruik van innovatieve polymeren - geproduceerd door SABIC in Genk - bevatten deze zonnepanelen ook geen glas en heel weinig aluminium, wat ze de helft lichter maakt en de CO2-voetafdruk met 25% reduceert in vergelijking met traditionele zonnepanelen. 

De zonne-installatie werd ontworpen, gefinancierd en geïnstalleerd door ENGIE Sun4Business, de Belgische dochteronderneming van ENGIE die bedrijven helpt hun CO2-uitstoot te verminderen met zonne-energie. De installatie zal jaarlijks ongeveer 2.000 megawattuur hernieuwbare elektriciteit produceren, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarlijkse verbruik van bijna 700 gezinnen. De opgewekte elektriciteit zal bijna volledig worden verbruikt door de fabriek en helpt SABIC om zijn CO2-uitstoot te verminderen met 800 ton per jaar gedurende minstens 25 jaar.

Wim Dries, burgemeester van Genk: “In Genk zetten we ons sterk in voor hernieuwbare energie en nemen we verschillende initiatieven om zonne-energie in onze stad te stimuleren. Zowel voor particulieren als bij bedrijven moedigen we elke investering aan. Deze van SABIC is natuurlijk een unicum. Ik ben dan ook fier dat deze innovatieve zonnepanelen op een Genks dak liggen. Een win-win voor het bedrijf en de hele stad: er wordt duurzaam energie opgewekt én we profiteren met z’n allen van de gereduceerde CO2-uitstoot.”

Lada Kurelec, General Manager Polymers Technology & Innovation at SABIC: “Deze prestatie is een geweldig voorbeeld van het samenbrengen van SABIC's gedifferentieerde expertise op het gebied van materiaalontwikkeling in een samenwerking in de waardeketen met andere leiders in hun vakgebied. Dit project belichaamt twee belangrijke drijfveren op het gebied van duurzaamheid voor SABIC: het innoveren voor circulariteit van materialen in combinatie met het streven naar koolstofneutraliteit. Dit bevestigt ook SABIC's inzet om de energietransitie naar hernieuwbare energie te stimuleren door middel van zowel materiaaltoepassingen als het verminderen van de CO2-voetafdruk van de productie.”

Vincent Verbeke, CEO van ENGIE België: “ENGIE volgt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie op de voet, om onze klanten de beste beschikbare technologieën te kunnen aanbieden om hun CO2-uitstoot te verminderen. Ons R&D-centrum Laborelec identificeerde deze circulaire, lichtgewicht zonnepanelen als de beste in hun klasse. Ze bieden een slimme oplossing voor daken met een beperkte draagkracht, typisch voor grote fabrieksgebouwen. ENGIE is klaar om deze technologie verder uit te rollen bij klanten in heel België, in het kader van ons doel om tegen 2030 
300 MW aan zonne-installaties in gebruik te hebben op bedrijven.”

Jan Vesseur, CEO Solarge: “Wij tonen dat Europese producenten het verschil maken door in te zetten op innovatie en duurzaamheid. Solarge heeft de ambitie om wereldwijd de energietransitie te versnellen met duurzame, PFAS-vrije zonnepanelen die aan het einde van de levensduur ook nog eens te recyclen zijn. Daarvoor werken we aan uitbreiding van onze capaciteit in Nederland en de Verenigde Staten. Onze focusmarkt is de C&I-markt, specifiek daken met een gewichtsbeperking. Hiermee ontsluiten we een enorm extra potentieel aan daken voor het gebruik van zonnepanelen door eigenaren en gebruikers. Daarnaast helpen we ook het energienetwerk, dat op veel plaatsen overbelast is, te ontlasten.” 

 

De installatie in enkele cijfers:
Aantal zonnepanelen: 4599
Oppervlakte: 13 600 m²
Gewicht: Minder dan 7 kg per m²
Totaal piekvermogen: 2,3 MW
Elektriciteitsproductie: 2000 MWh per jaar
CO2-besparing: -800 ton CO2eq per jaar