ENGIE maakt deel uit van een strategisch consortium voor concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland

Drie vooraanstaande energiebedrijven, Eneco, Otary en Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie), kondigden de vorming aan van een strategisch partnerschap om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland in België.
12/07/2024

Offshore windenergie is een hoeksteen van de Belgische energietransitie. Het consortium sloeg de handen eerder al in elkaar voor het SeaMade offshore windpark, dat met succes operationeel is sinds eind 2020, en brengt ongeëvenaarde expertise en ervaring samen in het produceren van schone energie uit wind op zee.

Zoals aangekondigd in zijn strategie #ENERGIZE2030 in België, is het de ambitie van ENGIE in het land om de energietransitie te leiden door samen met zijn klanten en partners te bouwen aan het koolstofvrije, betrouwbare en betaalbare energiesysteem van morgen. Om dit te bereiken zal ENGIE onder andere de ontwikkeling van hernieuwbare energie uitbreiden tot 2,5GW tegen 2030, maar ook gebruik maken van zijn onovertroffen capaciteiten als wereldwijde midstreamer om koolstofarme energie te leveren aan zijn klanten.

ENGIE heeft hoge ambities in het uitbreiden van zijn offshore windcapaciteit. Deelnemen aan de tender voor de Prinses Elisabeth concessies, met Ocean Winds en de andere partners, is dan ook een belangrijke stap om deze te verwezenlijken.

ENGIE zal een belangrijke bijdrage leveren aan het consortium met zijn commerciële en marketingexpertise om klanten in België te voorzien van duurzame, betrouwbare en betaalbare energie. Als grootste ontwikkelaar van hernieuwbare projecten ten aanzien van bedrijven wereldwijd, verkocht ENGIE in 2023 2,4 GW groene elektriciteit via Power Purchase Agreements (PPA’s) aan de industrie en grote energieverbruikers. Vorig jaar kondigde ENGIE 34 deals aan op zes markten en was het de enige ontwikkelaar die PPA's aankondigde voor deze drie technologieën: zonne-energie, windenergie op het land en windenergie op zee.

Naast het versnellen van de ontwikkeling van hernieuwbare energie is de ontwikkeling van flexibiliteit een prioriteit voor ENGIE in België. Om ervoor te zorgen dat de geproduceerde elektriciteit op het juiste moment en op de juiste plaats wordt geleverd aan zijn klanten, zal ENGIE vertrouwen op zijn flexibele portfolio om mismatches tussen de intermitterende productie en het verbruik van zijn klanten te beheren.

 

Vincent Verbeke, CEO van ENGIE in België:

ENGIE wil de energietransitie leiden door samen met zijn klanten en partners te bouwen aan het koolstofvrije, betrouwbare en betaalbare energiesysteem van morgen. Om dit te bereiken versnelt ENGIE de ontwikkeling van hernieuwbare energie, investeert het in flexibele capaciteit en begeleidt het zijn klanten op hun reis naar een energietransitie. Door opnieuw samen te werken met Otary en Eneco, via onze joint venture Ocean Winds, bundelen we onze krachten en expertise om mee te dingen in een aanbesteding die van het grootste belang zal zijn voor de toekomstige groene stroomvoorziening in ons land.