"Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families”

Ooit gehoord van Cantania? Het is een tweetalig participatief zangproject gericht op Brusselse Franstalige en Nederlandstalige jongeren. Voor het 2de jaar op rij maken ook enkele jongeren van het Calame tutoring centre deel uit van het avontuur. Wat kan de ENGIE Stichting meer voldoening schenken dan het samen brengen van twee projecten die ze steunt!

Jamila, directrice van de VZW Calame, vertelt ons hoe het avontuur verloopt.

19/06/2023

Hoe gaan de repetities concreet in zijn werk?


Aanvankelijk was het onze vrijwillige presentatrice Najat die voorstelde om Calame te laten deelnemen aan Cantania. Ze had zelf in een koor gezongen, ze houdt van zingen, ze heeft een goed oor voor muziek en ze beheerst de Nederlandse taal, wat goed uitkomt omdat de cantate tweetalig is. Ze moest dus aan de 9 kinderen van Calame  kunnen uitleggen waar het verhaal over ging in zowel het Franstalige als het Nederlandstalige deel. 

Najat kreeg 4 halve dagen training van Bozar. Ze geeft het geleerde door tijdens zangworkshops die elke woensdagmiddag twee uur duren. Naast de wekelijkse repetities hebben we ook 2 generale repetities in de Salle Henri Leboeuf met de andere schoolgroepen, de solisten, de dirigent, de pianist en de koordirigent.


Is het niet te ingewikkeld om kinderen les te geven?


Het educatieteam van Bozar heeft de cantate goed gedocumenteerd, met handleidingen voor leerkrachten en notitieboekjes voor de kinderen. Er zijn ook YouTube-video's beschikbaar voor de repetities.


Dit vergt natuurlijk veel logistiek, inzet en motivatie. De complexiteit ligt vooral in het feit dat we een studiecentrum zijn. We kunnen rekenen op de betrokkenheid van het Calame-team en de ouders die ons steunen in het project. 


Het grote voordeel dat we hebben is dat we ons buiten de schoolomgeving bevinden. De discipline en sfeer zijn dus veel relaxter dan in schoolklassen, die meer gestructureerd zijn.


Wat zijn de voordelen voor de jongeren? En voor u?


Bij Calame komen de kinderen uit arbeidersgezinnen. Er is een enorm gevoel van trots om aan dit project deel te nemen. Het team waardeert de kinderen en de moeite die het kost om het resultaat te bereiken. De show heeft iets moois. Deelnemen aan dit project maakt cultuur meer vertrouwd, in een zeer professionele omgeving. Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families. Het geeft hen ook de kans om andere beroepen te ontmoeten en dit aspect maakt deel uit van het educatieve project van onze VZW. 


Cantania laat jongeren ook zien dat als je hard werkt, serieus, gedisciplineerd en toegewijd bent, je samen een goed resultaat kan bereiken. Het is een heel leerzaam project. 


Het is mogelijk omdat we partnerschappen hebben met instellingen zoals de Stichting ENGIE en Bozar, en daar zijn we erg trots op. Het is een garantie voor kwaliteit, zowel voor onze vereniging als voor onze partners.

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024