"Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families”

Ooit gehoord van Cantania? Het is een tweetalig participatief zangproject gericht op Brusselse Franstalige en Nederlandstalige jongeren. Voor het 2de jaar op rij maken ook enkele jongeren van het Calame tutoring centre deel uit van het avontuur. Wat kan de ENGIE Stichting meer voldoening schenken dan het samen brengen van twee projecten die ze steunt!

Jamila, directrice van de VZW Calame, vertelt ons hoe het avontuur verloopt.

19/06/2023

Hoe gaan de repetities concreet in zijn werk?


Aanvankelijk was het onze vrijwillige presentatrice Najat die voorstelde om Calame te laten deelnemen aan Cantania. Ze had zelf in een koor gezongen, ze houdt van zingen, ze heeft een goed oor voor muziek en ze beheerst de Nederlandse taal, wat goed uitkomt omdat de cantate tweetalig is. Ze moest dus aan de 9 kinderen van Calame  kunnen uitleggen waar het verhaal over ging in zowel het Franstalige als het Nederlandstalige deel. 

Najat kreeg 4 halve dagen training van Bozar. Ze geeft het geleerde door tijdens zangworkshops die elke woensdagmiddag twee uur duren. Naast de wekelijkse repetities hebben we ook 2 generale repetities in de Salle Henri Leboeuf met de andere schoolgroepen, de solisten, de dirigent, de pianist en de koordirigent.


Is het niet te ingewikkeld om kinderen les te geven?


Het educatieteam van Bozar heeft de cantate goed gedocumenteerd, met handleidingen voor leerkrachten en notitieboekjes voor de kinderen. Er zijn ook YouTube-video's beschikbaar voor de repetities.


Dit vergt natuurlijk veel logistiek, inzet en motivatie. De complexiteit ligt vooral in het feit dat we een studiecentrum zijn. We kunnen rekenen op de betrokkenheid van het Calame-team en de ouders die ons steunen in het project. 


Het grote voordeel dat we hebben is dat we ons buiten de schoolomgeving bevinden. De discipline en sfeer zijn dus veel relaxter dan in schoolklassen, die meer gestructureerd zijn.


Wat zijn de voordelen voor de jongeren? En voor u?


Bij Calame komen de kinderen uit arbeidersgezinnen. Er is een enorm gevoel van trots om aan dit project deel te nemen. Het team waardeert de kinderen en de moeite die het kost om het resultaat te bereiken. De show heeft iets moois. Deelnemen aan dit project maakt cultuur meer vertrouwd, in een zeer professionele omgeving. Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families. Het geeft hen ook de kans om andere beroepen te ontmoeten en dit aspect maakt deel uit van het educatieve project van onze VZW. 


Cantania laat jongeren ook zien dat als je hard werkt, serieus, gedisciplineerd en toegewijd bent, je samen een goed resultaat kan bereiken. Het is een heel leerzaam project. 


Het is mogelijk omdat we partnerschappen hebben met instellingen zoals de Stichting ENGIE en Bozar, en daar zijn we erg trots op. Het is een garantie voor kwaliteit, zowel voor onze vereniging als voor onze partners.

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024
Card image cap
Artikel

‘ENGIE Talent van het jaar’ 2023 uitgereikt aan atlete Kiara Maene

Sinds 2012 wordt elk jaar de ‘ENGIE Talent van het jaar’ uitgereikt aan een beloftevolle jonge paralympische atle(e)t(e) op basis van zijn of haar uitzonderlijke prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar werd van deze goede gewoonte niet afgeweken en werd Kiara Maene, de jonge sprintster, met trots uitgeroepen tot winnares.
28/02/2024
Card image cap
Artikel

Power2Act: de in 2023 gesteunde projecten

Meer informatie over de projecten.
02/02/2024