"Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families”

Ooit gehoord van Cantania? Het is een tweetalig participatief zangproject gericht op Brusselse Franstalige en Nederlandstalige jongeren. Voor het 2de jaar op rij maken ook enkele jongeren van het Calame tutoring centre deel uit van het avontuur. Wat kan de ENGIE Stichting meer voldoening schenken dan het samen brengen van twee projecten die ze steunt!

Jamila, directrice van de VZW Calame, vertelt ons hoe het avontuur verloopt.

19/06/2023

Hoe gaan de repetities concreet in zijn werk?


Aanvankelijk was het onze vrijwillige presentatrice Najat die voorstelde om Calame te laten deelnemen aan Cantania. Ze had zelf in een koor gezongen, ze houdt van zingen, ze heeft een goed oor voor muziek en ze beheerst de Nederlandse taal, wat goed uitkomt omdat de cantate tweetalig is. Ze moest dus aan de 9 kinderen van Calame  kunnen uitleggen waar het verhaal over ging in zowel het Franstalige als het Nederlandstalige deel. 

Najat kreeg 4 halve dagen training van Bozar. Ze geeft het geleerde door tijdens zangworkshops die elke woensdagmiddag twee uur duren. Naast de wekelijkse repetities hebben we ook 2 generale repetities in de Salle Henri Leboeuf met de andere schoolgroepen, de solisten, de dirigent, de pianist en de koordirigent.


Is het niet te ingewikkeld om kinderen les te geven?


Het educatieteam van Bozar heeft de cantate goed gedocumenteerd, met handleidingen voor leerkrachten en notitieboekjes voor de kinderen. Er zijn ook YouTube-video's beschikbaar voor de repetities.


Dit vergt natuurlijk veel logistiek, inzet en motivatie. De complexiteit ligt vooral in het feit dat we een studiecentrum zijn. We kunnen rekenen op de betrokkenheid van het Calame-team en de ouders die ons steunen in het project. 


Het grote voordeel dat we hebben is dat we ons buiten de schoolomgeving bevinden. De discipline en sfeer zijn dus veel relaxter dan in schoolklassen, die meer gestructureerd zijn.


Wat zijn de voordelen voor de jongeren? En voor u?


Bij Calame komen de kinderen uit arbeidersgezinnen. Er is een enorm gevoel van trots om aan dit project deel te nemen. Het team waardeert de kinderen en de moeite die het kost om het resultaat te bereiken. De show heeft iets moois. Deelnemen aan dit project maakt cultuur meer vertrouwd, in een zeer professionele omgeving. Cantania brengt schoonheid naar kinderen en hun families. Het geeft hen ook de kans om andere beroepen te ontmoeten en dit aspect maakt deel uit van het educatieve project van onze VZW. 


Cantania laat jongeren ook zien dat als je hard werkt, serieus, gedisciplineerd en toegewijd bent, je samen een goed resultaat kan bereiken. Het is een heel leerzaam project. 


Het is mogelijk omdat we partnerschappen hebben met instellingen zoals de Stichting ENGIE en Bozar, en daar zijn we erg trots op. Het is een garantie voor kwaliteit, zowel voor onze vereniging als voor onze partners.

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Agro-ecologische boerderij in Gierle test hennepteelt

Deze zomer bracht de Stichting ENGIE een bezoek aan de boerderij van Pascal Vanhoof in Gierle, in de provincie Antwerpen. Via de vzw Farming For Climate krijgt deze boerderij hulp van onze Stichting om haar agro-ecologische activiteiten en dus ook ons land duurzamer te maken.
01/09/2023
Card image cap
Pers

Absolute primeur op de atletiekpiste: ENGIE organiseert inclusieve estafette in het Koning Boudewijnstadion

Op zaterdag 26 augustus organiseerde ENGIE in samenwerking met Allianz Memorial Van Damme, het Belgisch Paralympisch Comité en de Vlaamse Atletiekliga een unieke inclusieve atletieknamiddag voor sporters met en zonder beperking. Voor de eerste keer in België vond er een volledig gemengde estafette plaats, waarbij atleten met een fysieke of visuele handicap samen met valide atleten het tegen elkaar opnamen. Ook sporters met een verstandelijke beperking namen deel aan de atletieknamiddag in het Koning Boudewijnstadion en konden er kennismaken met verschillende disciplines. Eén jaar vóór de start van de Paralympische Spelen in Parijs gaven de deelnemers het beste van zichzelf, in het gezelschap van (ex-)wereldkampioenen zoals Kim Gevaert en Peter Genyn, en onder begeleiding van professionele coaches.
25/08/2023
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang geëerd door Koningin Paola

Stéphanie Huang, celliste en petekind van de Stichting ENGIE, ontving in juni een erediploma van Koningin Paola voor haar artistieke carrière in België, in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. We kennen haar voornamelijk als finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd van 2022.
03/07/2023
Card image cap
Artikel

11 bijkomende projecten gesteund door de Stichting ENGIE in 2023-2024

Op 14 juni hebben de Stichting ENGIE en haar Selectiecomité 11 innoverende en duurzame projecten geselecteerd. Ze lanceert dus 11 nieuwe partnerschappen. Deze projecten liggen in de lijn van de 2 missies van de ENGIE Stichting in België, namelijk de integratie van jongeren via onderwijs, cultuur en sport en de bescherming van het milieu.
03/07/2023