Landbouwers helpen met hun agro-ecologische transitie

Het ondersteunen van projecten die de strijd aangaan tegen de klimaatopwarming is een van de twee prioriteiten van de ENGIE Stichting in België. In 2022 zijn we een driejarig partnerschap aangegaan met de vzw Farming For Climate. Laten we kennismaken met ons ‘petekind’ Pascal, en zijn boerderij in Gierle in de provincie Antwerpen. Hij legt ons uit hoe hij met de hulp van de Stichting ENGIE zijn boerderij wil verduurzamen.
24/11/2022

Pascal heeft een boerderij van ongeveer 45 hectare waar hij voornamelijk maïs verbouwt. 

Hij maakte een vaststelling: door de bodem intensief te blijven bewerken, zal er op lange termijn niets meer groeien. Met het oog op de klimaatverandering leek een aanpassing van zijn landbouw hem essentieel. Zo raakte hij geïnteresseerd in biologische landbouw en agro-ecologie, waarbij meer structuur in de bodem gebracht wordt. Zo kan het water beter in de aarde dringen en worden opgenomen door de planten. De organische stof die in de bodem wordt gebracht kan bovendien het koolstofgehalte van de bodem aanzienlijk verbeteren.

 

Boer Pascal

Vervolgens deed hij een beroep op Farming for Climate en de ENGIE Stichting: om hem te helpen een machine te financieren waarmee hij de takken van de bomen rond zijn velden die hij moet snoeien, kan versnipperen. De snippers kunnen dan door de grond worden gemengd om deze te verrijken voor de volgende oogst. Een landbouwexpert zal hem helpen en adviseren over de technieken die hij moet toepassen om stap voor stap over te schakelen naar een meer agro-ecologisch bedrijf. Bijvoorbeeld door het testen van nieuwe gewassen en technieken om de bodemkwaliteit te verbeteren. Pascal hoopt binnen 5 jaar een duidelijke verbetering van de bodemkwaliteit te zien. Daarnaast wil de landbouwer ook positieve maatregelen nemen voor de biodiversiteit.

 

Ontdek de getuigenis van Pascal in beeld: 


We zullen regelmatig contact met hem opnemen en deze pagina updaten met zijn ontdekkingen en leerervaringen!


Partner van de Stichting: wie is Farming for Climate?

Deze non-profit organisatie ondersteunt landbouwers in België bij hun agro-ecologische transitie. Met deze steun zijn de landbouwers in staat om deze omschakeling te maken en grote obstakels te overwinnen, zoals de toegang tot informatie, investeringen in apparatuur en mogelijke tijdelijke vermindering van de opbrengst. Farming for Climate verbindt boeren met bedrijven die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Waarom steunt de Stichting dit project?

Verantwoorde landbouw en biodiversiteit zijn sleutelelementen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Door milieuprojecten te steunen, dragen wij via de ENGIE Stichting bij tot de bestaansreden van ENGIE: "actie ondernemen om de transitie naar een koolstofneutrale economie te versnellen, door middel van meer energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen". 

Bovendien geeft onze steun aan Farming for Climate ook meer zichtbaarheid aan het werk van een landbouwer die een agro-ecologische transitie maakt! Op deze manier willen we het belang van dit soort initiatieven benadrukken en vele andere boeren bereiken.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024
Card image cap
Artikel

‘ENGIE Talent van het jaar’ 2023 uitgereikt aan atlete Kiara Maene

Sinds 2012 wordt elk jaar de ‘ENGIE Talent van het jaar’ uitgereikt aan een beloftevolle jonge paralympische atle(e)t(e) op basis van zijn of haar uitzonderlijke prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar werd van deze goede gewoonte niet afgeweken en werd Kiara Maene, de jonge sprintster, met trots uitgeroepen tot winnares.
28/02/2024