Landbouwers helpen met hun agro-ecologische transitie

Het ondersteunen van projecten die de strijd aangaan tegen de klimaatopwarming is een van de twee prioriteiten van de ENGIE Stichting in België. In 2022 zijn we een driejarig partnerschap aangegaan met de vzw Farming For Climate. Laten we kennismaken met ons ‘petekind’ Pascal, en zijn boerderij in Gierle in de provincie Antwerpen. Hij legt ons uit hoe hij met de hulp van de Stichting ENGIE zijn boerderij wil verduurzamen.
24/11/2022

Pascal heeft een boerderij van ongeveer 45 hectare waar hij voornamelijk maïs verbouwt. 

Hij maakte een vaststelling: door de bodem intensief te blijven bewerken, zal er op lange termijn niets meer groeien. Met het oog op de klimaatverandering leek een aanpassing van zijn landbouw hem essentieel. Zo raakte hij geïnteresseerd in biologische landbouw en agro-ecologie, waarbij meer structuur in de bodem gebracht wordt. Zo kan het water beter in de aarde dringen en worden opgenomen door de planten. De organische stof die in de bodem wordt gebracht kan bovendien het koolstofgehalte van de bodem aanzienlijk verbeteren.

 

Boer Pascal

Vervolgens deed hij een beroep op Farming for Climate en de ENGIE Stichting: om hem te helpen een machine te financieren waarmee hij de takken van de bomen rond zijn velden die hij moet snoeien, kan versnipperen. De snippers kunnen dan door de grond worden gemengd om deze te verrijken voor de volgende oogst. Een landbouwexpert zal hem helpen en adviseren over de technieken die hij moet toepassen om stap voor stap over te schakelen naar een meer agro-ecologisch bedrijf. Bijvoorbeeld door het testen van nieuwe gewassen en technieken om de bodemkwaliteit te verbeteren. Pascal hoopt binnen 5 jaar een duidelijke verbetering van de bodemkwaliteit te zien. Daarnaast wil de landbouwer ook positieve maatregelen nemen voor de biodiversiteit.

 

Ontdek de getuigenis van Pascal in beeld: 


We zullen regelmatig contact met hem opnemen en deze pagina updaten met zijn ontdekkingen en leerervaringen!


Partner van de Stichting: wie is Farming for Climate?

Deze non-profit organisatie ondersteunt landbouwers in België bij hun agro-ecologische transitie. Met deze steun zijn de landbouwers in staat om deze omschakeling te maken en grote obstakels te overwinnen, zoals de toegang tot informatie, investeringen in apparatuur en mogelijke tijdelijke vermindering van de opbrengst. Farming for Climate verbindt boeren met bedrijven die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Waarom steunt de Stichting dit project?

Verantwoorde landbouw en biodiversiteit zijn sleutelelementen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Door milieuprojecten te steunen, dragen wij via de ENGIE Stichting bij tot de bestaansreden van ENGIE: "actie ondernemen om de transitie naar een koolstofneutrale economie te versnellen, door middel van meer energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen". 

Bovendien geeft onze steun aan Farming for Climate ook meer zichtbaarheid aan het werk van een landbouwer die een agro-ecologische transitie maakt! Op deze manier willen we het belang van dit soort initiatieven benadrukken en vele andere boeren bereiken.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Agro-ecologische boerderij in Gierle test hennepteelt

Deze zomer bracht de Stichting ENGIE een bezoek aan de boerderij van Pascal Vanhoof in Gierle, in de provincie Antwerpen. Via de vzw Farming For Climate krijgt deze boerderij hulp van onze Stichting om haar agro-ecologische activiteiten en dus ook ons land duurzamer te maken.
01/09/2023
Card image cap
Pers

Absolute primeur op de atletiekpiste: ENGIE organiseert inclusieve estafette in het Koning Boudewijnstadion

Op zaterdag 26 augustus organiseerde ENGIE in samenwerking met Allianz Memorial Van Damme, het Belgisch Paralympisch Comité en de Vlaamse Atletiekliga een unieke inclusieve atletieknamiddag voor sporters met en zonder beperking. Voor de eerste keer in België vond er een volledig gemengde estafette plaats, waarbij atleten met een fysieke of visuele handicap samen met valide atleten het tegen elkaar opnamen. Ook sporters met een verstandelijke beperking namen deel aan de atletieknamiddag in het Koning Boudewijnstadion en konden er kennismaken met verschillende disciplines. Eén jaar vóór de start van de Paralympische Spelen in Parijs gaven de deelnemers het beste van zichzelf, in het gezelschap van (ex-)wereldkampioenen zoals Kim Gevaert en Peter Genyn, en onder begeleiding van professionele coaches.
25/08/2023
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang geëerd door Koningin Paola

Stéphanie Huang, celliste en petekind van de Stichting ENGIE, ontving in juni een erediploma van Koningin Paola voor haar artistieke carrière in België, in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. We kennen haar voornamelijk als finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd van 2022.
03/07/2023
Card image cap
Artikel

11 bijkomende projecten gesteund door de Stichting ENGIE in 2023-2024

Op 14 juni hebben de Stichting ENGIE en haar Selectiecomité 11 innoverende en duurzame projecten geselecteerd. Ze lanceert dus 11 nieuwe partnerschappen. Deze projecten liggen in de lijn van de 2 missies van de ENGIE Stichting in België, namelijk de integratie van jongeren via onderwijs, cultuur en sport en de bescherming van het milieu.
03/07/2023