Landbouwers helpen met hun agro-ecologische transitie

Het ondersteunen van projecten die de strijd aangaan tegen de klimaatopwarming is een van de twee prioriteiten van de ENGIE Stichting in België. In 2022 zijn we een driejarig partnerschap aangegaan met de vzw Farming For Climate. Laten we kennismaken met ons ‘petekind’ Pascal, en zijn boerderij in Gierle in de provincie Antwerpen. Hij legt ons uit hoe hij met de hulp van de Stichting ENGIE zijn boerderij wil verduurzamen.
24/11/2022

Pascal heeft een boerderij van ongeveer 45 hectare waar hij voornamelijk maïs verbouwt. 

Hij maakte een vaststelling: door de bodem intensief te blijven bewerken, zal er op lange termijn niets meer groeien. Met het oog op de klimaatverandering leek een aanpassing van zijn landbouw hem essentieel. Zo raakte hij geïnteresseerd in biologische landbouw en agro-ecologie, waarbij meer structuur in de bodem gebracht wordt. Zo kan het water beter in de aarde dringen en worden opgenomen door de planten. De organische stof die in de bodem wordt gebracht kan bovendien het koolstofgehalte van de bodem aanzienlijk verbeteren.

 

Boer Pascal

Vervolgens deed hij een beroep op Farming for Climate en de ENGIE Stichting: om hem te helpen een machine te financieren waarmee hij de takken van de bomen rond zijn velden die hij moet snoeien, kan versnipperen. De snippers kunnen dan door de grond worden gemengd om deze te verrijken voor de volgende oogst. Een landbouwexpert zal hem helpen en adviseren over de technieken die hij moet toepassen om stap voor stap over te schakelen naar een meer agro-ecologisch bedrijf. Bijvoorbeeld door het testen van nieuwe gewassen en technieken om de bodemkwaliteit te verbeteren. Pascal hoopt binnen 5 jaar een duidelijke verbetering van de bodemkwaliteit te zien. Daarnaast wil de landbouwer ook positieve maatregelen nemen voor de biodiversiteit.

 

Ontdek de getuigenis van Pascal in beeld: 


We zullen regelmatig contact met hem opnemen en deze pagina updaten met zijn ontdekkingen en leerervaringen!


Partner van de Stichting: wie is Farming for Climate?

Deze non-profit organisatie ondersteunt landbouwers in België bij hun agro-ecologische transitie. Met deze steun zijn de landbouwers in staat om deze omschakeling te maken en grote obstakels te overwinnen, zoals de toegang tot informatie, investeringen in apparatuur en mogelijke tijdelijke vermindering van de opbrengst. Farming for Climate verbindt boeren met bedrijven die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Waarom steunt de Stichting dit project?

Verantwoorde landbouw en biodiversiteit zijn sleutelelementen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Door milieuprojecten te steunen, dragen wij via de ENGIE Stichting bij tot de bestaansreden van ENGIE: "actie ondernemen om de transitie naar een koolstofneutrale economie te versnellen, door middel van meer energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen". 

Bovendien geeft onze steun aan Farming for Climate ook meer zichtbaarheid aan het werk van een landbouwer die een agro-ecologische transitie maakt! Op deze manier willen we het belang van dit soort initiatieven benadrukken en vele andere boeren bereiken.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Biodiversiteit behouden: steun aan een project voor het monitoren van trekvogels

De Stichting ENGIE en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werken twee jaar samen aan een project waarin biodiversiteit centraal staat. Het project richt zich op het monitoren van gegevens die verzameld worden via de ringen van trekvogels, met de betrokkenheid van honderden vrijwillige ringers. Maak kennis met Didier Vangeluwe, ornitholoog en hoofd van de BeBirds-dienst bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
14/11/2024
Card image cap
Artikel

1296 kinderen ontdekken ‘Goud’, een educatieve opera over geluk

Bijna 1300 kinderen kregen dankzij het educatieve en artistieke project Goud, georganiseerd door De Munt in partnerschap met de Stichting ENGIE, de kans om de wereld van opera te verkennen. Geluk staat centraal in de voorstelling van Goud – De jongen en de magische vis. Het stuk nodigt het publiek uit om na te denken over ons verlangen naar steeds meer, zonder ooit echt tevreden te zijn.
05/11/2024
Card image cap
Artikel

(ON)Kruid herstelt de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd waarde!

De Stichting ENGIE ondersteunt gedurende drie jaar (ON)Kruid, een boerderij in de provincie Oost-Vlaanderen, die kruidenthee maakt van wilde kruiden en bloemen. Dankzij dit partnerschap via Farming for Climate kan (ON)Kruid investeren in geavanceerde machines voor het reinigen en snijden van kruiden, waardoor ze hun impact in termen van rendement en biodiversiteit kunnen verhogen.
Ontdek de passie en toewijding van de twee landbouwers achter dit inspirerende project!
29/10/2024
Card image cap
Artikel

Milieuvriendelijke appels en peren

De Stichting ENGIE ondersteunt al voor 3 jaar het Domaine de la Pommeraie in Gembloers. Deze biologische appel- en perenboomgaard wil nog een stap verder gaan in het ecologische beheer van zijn domein en klopte aan bij de vzw Farming for Climate voor hulp, zowel voor het financiële luik als voor contacten met experts in duurzame landbouw. We ontmoeten Guillaume en Aurélie Berbers.
24/09/2024