Landbouwers helpen met hun agro-ecologische transitie

Het ondersteunen van projecten die de strijd aangaan tegen de klimaatopwarming is een van de twee prioriteiten van de ENGIE Stichting in België. In 2022 zijn we een driejarig partnerschap aangegaan met de vzw Farming For Climate. Laten we kennismaken met ons ‘petekind’ Pascal, en zijn boerderij in Gierle in de provincie Antwerpen. Hij legt ons uit hoe hij met de hulp van de Stichting ENGIE zijn boerderij wil verduurzamen.
Nieuws
24/11/2022

Pascal heeft een boerderij van ongeveer 45 hectare waar hij voornamelijk maïs verbouwt. 

Hij maakte een vaststelling: door de bodem intensief te blijven bewerken, zal er op lange termijn niets meer groeien. Met het oog op de klimaatverandering leek een aanpassing van zijn landbouw hem essentieel. Zo raakte hij geïnteresseerd in biologische landbouw en agro-ecologie, waarbij meer structuur in de bodem gebracht wordt. Zo kan het water beter in de aarde dringen en worden opgenomen door de planten. De organische stof die in de bodem wordt gebracht kan bovendien het koolstofgehalte van de bodem aanzienlijk verbeteren.

 

Boer Pascal

Vervolgens deed hij een beroep op Farming for Climate en de ENGIE Stichting: om hem te helpen een machine te financieren waarmee hij de takken van de bomen rond zijn velden die hij moet snoeien, kan versnipperen. De snippers kunnen dan door de grond worden gemengd om deze te verrijken voor de volgende oogst. Een landbouwexpert zal hem helpen en adviseren over de technieken die hij moet toepassen om stap voor stap over te schakelen naar een meer agro-ecologisch bedrijf. Bijvoorbeeld door het testen van nieuwe gewassen en technieken om de bodemkwaliteit te verbeteren. Pascal hoopt binnen 5 jaar een duidelijke verbetering van de bodemkwaliteit te zien. Daarnaast wil de landbouwer ook positieve maatregelen nemen voor de biodiversiteit.

 

Ontdek de getuigenis van Pascal in beeld: 


We zullen regelmatig contact met hem opnemen en deze pagina updaten met zijn ontdekkingen en leerervaringen!


Partner van de Stichting: wie is Farming for Climate?

Deze non-profit organisatie ondersteunt landbouwers in België bij hun agro-ecologische transitie. Met deze steun zijn de landbouwers in staat om deze omschakeling te maken en grote obstakels te overwinnen, zoals de toegang tot informatie, investeringen in apparatuur en mogelijke tijdelijke vermindering van de opbrengst. Farming for Climate verbindt boeren met bedrijven die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Waarom steunt de Stichting dit project?

Verantwoorde landbouw en biodiversiteit zijn sleutelelementen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Door milieuprojecten te steunen, dragen wij via de ENGIE Stichting bij tot de bestaansreden van ENGIE: "actie ondernemen om de transitie naar een koolstofneutrale economie te versnellen, door middel van meer energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen". 

Bovendien geeft onze steun aan Farming for Climate ook meer zichtbaarheid aan het werk van een landbouwer die een agro-ecologische transitie maakt! Op deze manier willen we het belang van dit soort initiatieven benadrukken en vele andere boeren bereiken.