De Stichting ENGIE lanceert een nieuwe oproep voor projecten in België
ENGIE is als energieproducent en -leverancier al meer dan 100 jaar actief in België, onder verschillende vormen, en is daarnaast ook een maatschappelijk betrokken onderneming. De Stichting ENGIE is een erkende speler op het gebied van de inclusie van jongeren.
Met een jaarlijks budget van 500 000 euro lanceert de Stichting ENGIE nu een nieuwe projectoproep, gericht naar verenigingen die actief zijn op het terrein en die werken voor de inclusie van kinderen en jongeren overal in België. De geselecteerde verenigingen zullen niet enkel financiële steun ontvangen, maar zullen ook een beroep kunnen doen op de kennis van ENGIE-experts en toegang krijgen tot het netwerk van de Stichting.
Geïnteresseerde verenigingen kunnen nog tot en met 31 maart 2021 hun kandidatuur indienen via het daartoe voorziene digitale platform.
De kandidaturen moet beantwoorden aan verschillende criteria, die worden toegelicht op de website van de Stichting ENGIE:
- De vereniging en het project moeten in België gesitueerd zijn.
- De subsidieaanvraag mag niet hoger liggen dan 50% van het totaalbudget van het project en mag niet aangewend worden voor het financieren van werkingskosten.
- Maximaal 25% van de steun mag naar personeelskosten vloeien.
- Op termijn moet er gestreefd worden naar de financiële onafhankelijkheid van het project.
In mei 2021 zal het selectiecomité van de Stichting ENGIE beslissen over de finale selectie, op basis van hun impact en originaliteit. Het comité wordt voorgezeten door Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux, en is samengesteld uit medewerkers van de ENGIE Groep en externe leden die de bredere maatschappij vertegenwoordigen, zoals graaf Etienne Davignon, Eric van Cutsem, professor interne geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven, Hilde Boeykens, directeur van SOS Kinderdorpen, Francis Van De Woestyne, hoofdredacteur en journalist bij La Libre Belgique, Dominique Monami, Sportvrouw van het Jaar 1998 en lid van de Raad van Bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, alsook filantropieconsultant Marianne Wagner.
Philippe Van Troeye, voorzitter van het selectiecomité:
ENGIE is sterk lokaal verankerd. Onze 17 000 medewerkers zijn overal in België actief en koesteren de ambitie om ons land op weg te helpen richting koolstofneutraliteit. Onze verankering is ook sociaal en maatschappelijk van aard: wij ondersteunen lokale projecten die jongeren kunnen helpen om de vlucht vooruit te nemen. In 2020 hebben we de steun van de Stichting verschoven naar noodhulp, bijv. de verdeling van PC’s naar jongeren zonder digitale toegang, ondersteuning van het zorgpersoneel of fondseninzameling via de Origami Battle in samenwerking met Charles Kaisin. In 2021 kiest de Stichting ENGIE resoluut voor de ondersteuning van positieve en ambitieuze projecten die de jeugd hoop en vertrouwen geven.
BeMaker – Yorick Schetgen, oprichter:
Dankzij de steun van de Stichting ENGIE kunnen we met onze Tech-truck naar schoolkinderen in minder bevoorrechte buurten in het Brussels gewest trekken. Onze mobiele infrastructuur is uitgerust met computers, robots, 3D-printers en laserapparatuur. Tieners kunnen zo kennismaken met digitale technologieën, wat hun nieuwsgierigheid naar technische en digitale beroepen prikkelt. Met dank aan de hulp van de Stichting ENGIE kunnen we de uitrol in Brussel versnellen en onze werking vanaf 2021 ook uitbreiden naar de andere gewesten van België.
Leefboerderij De Kanteling – Sylvia Goossens, projectverantwoordelijke:
Onze inclusieve boerderij in Herzele organiseert ‘groene’ activiteiten voor 28 jongeren met een mentale/sociale handicap. Wij bieden ook onderdak aan scholen en organiseren opleidingscursussen voor landbouwassistenten en activiteiten in verband met duurzaamheid en biodiversiteit. De recente steun van de Stichting ENGIE zal worden gebruikt voor het ombouwen van een loods tot een multifunctionele ruimte, om de inclusiviteit en diversiteit van onze activiteiten nog verder te versterken.
Fondation Papillon – Catherine Debessel, projectcoördinator:
Wij beheren een opvangcentrum voor kinderen die geplaatst worden in instellingen in de streek van Charleroi. Met de hulp van de Stichting ENGIE richten we een nieuwe buitenspeeltuin in, die meer zuurstof en gezonde activiteiten in het dagelijkse leven van onze kinderen zal brengen. 36 jongeren (tussen 6 en 17 jaar) zullen dus rechtstreeks van de steun van de Stichting profiteren.