De spaarbekkencentrale van Coo blaast 50 kaarsjes uit
De centrale van Coo, die al een halve eeuw een essentiële schakel vormt in het Belgische elektriciteitssysteem, heeft onlangs een facelift gekregen en wordt momenteel uitgebreid. Ze speelt een steeds belangrijkere rol in de energietransitie van België en biedt een antwoord op de nood aan flexibiliteit van het elektriciteitsnet.
De spaarbekkencentrale fungeert als een enorme batterij, die elektriciteit kan opslaan door water te verpompen tussen een lager gelegen bekken en twee bekkens die 250 meter hoger liggen.
Thierry Saegeman - CEO ENGIE Belgium :
Vandaag vieren we de verjaardag van een essentieel onderdeel van het Belgische energiesysteem. De centrale van Coo draagt in real time bij tot het evenwicht van ons elektriciteitssysteem. Coo was oorspronkelijk ontworpen om het piekverbruik ’s morgens en ‘s avonds te dekken, maar kan nu ook de schommelingen in de intermitterende hernieuwbare productie compenseren, die een steeds belangrijkere rol speelt in de Belgische energiemix, en dit zonder verbranding of waterverbruik. Het is de ideale aanvulling op onze rol als 's lands grootste groene stroomproducent en draagt bij tot onze ambitie om de transitie naar een koolstofneutrale economie te versnellen door een lager energieverbruik en milieuvriendelijkere oplossingen.
De centrale is zeer flexibel, met een gemiddelde van bijna 10 000 opstartbeurten per jaar. De centrale kan op vraag en binnen een responstijd van 2 minuten, meer dan 1000 MW gedurende bijna 6 uur opslaan of produceren. Dit is de volledige productie van meer dan 360 windturbines van 3 MW gedurende diezelfde tijdspanne.
Toen het lager gelegen bekken in 2021 werd leeggepompt voor het onderhoud van de dijken, heeft ENGIE bijgedragen tot het behoud van de biodiversiteit die zich daar had ontwikkeld door de vissen te redden die er hun intrek hadden genomen.
Er zijn verjaardagen die onmogelijk niet gevierd kunnen worden! De centrale van Coo bestaat 50 jaar en ik ben bijzonder blij en vereerd dat ik voor dit evenement ben uitgenodigd. De spaarbekkencentrale van Coo, gelegen in een beschermd gebied in Wallonië, blijft een efficiënt en essentieel instrument. Coo zal blijven tegemoet komen aan de groeiende behoefte aan flexibiliteit, aangedreven door de energietransitie in België. In de komende jaren zal ik aandacht blijven besteden aan de ontwikkelingsprojecten van de site om in de vallei van de Amblève, wie weet, een groot HUB-project te zien ontstaan, dat een grotere opslagcapaciteit combineert met hernieuwbare productie, in harmonie met het milieu,
onderstreept de minister van Economie en Arbeid, Pierre-Yves Dermagne.
Philippe Henry, vice-voorzitter en minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur van de Waalse regering:
Onze samenleving is in transitie. Wij hebben geen andere keuze dan te evolueren naar een koolstofarme wereld zonder gebruik van fossiele brandstoffen, die beter bestand is tegen de onvermijdelijke klimaatveranderingen, ook al proberen we deze zoveel mogelijk te beperken. Om dit nieuwe evenwichtspunt te bereiken, moeten wij steunen op zowel technologische ontwikkelingen als collectieve gedragsveranderingen, die ons ertoe moeten brengen minder en beter te consumeren. Al 50 jaar draagt de centrale van Coo bij aan deze transitie. Ik ben bijzonder opgetogen over deze voortrekkersrol. Meer dan ooit staat de bij Coo ontwikkelde opslagmethode ten dienste van de burgers en alle economische en sociale actoren.
Deze verjaardag herinnert er ons ook aan dat Coo een belangrijke werkgever in de regio is, met iets meer dan 74 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs op de site en in de regio. De uitbreiding van de elektriciteits- en opslagcapaciteit met 7,5%, die in 2025 voltooid zal zijn, zal werkgelegenheid opleveren voor gemiddeld iets meer dan 40 extra mensen. Deze werkzaamheden zullen de centrale van Coo verder in zijn regio verankeren en de integratie van meer intermitterende hernieuwbare energie mogelijk maken. Na 50 jaar heeft de centrale van Coo nog een mooie toekomst voor zich in het Belgische energiesysteem.
Downloads
Download hier het boek '50 ans Centrale de Coo' (enkel beschikbaar in het Frans) (pdf,78.59 MB)