Biomethaan
ENGIE was al langer internationaal actief op vlak van biomethaanontwikkeling, en heeft in 2024 een nieuwe mijlpaal bereikt met de overname van zijn eerste productie-eenheid op Belgische bodem: Biogas Bree. Deze installatie voorziet nu al bijna 6.000 gezinnen van biomethaan — ook wel groen gas genoemd!
Met deze overname bevestigt ENGIE zijn ambitie: tegen 2030 jaarlijks 10 terawattuur biomethaan produceren in Europa. Een lokale en hernieuwbare energiebron die essentieel is voor de opbouw van een koolstofarme samenleving. Biomethaan versterkt de betrouwbaarheid van het energiesysteem, vermindert onze afhankelijkheid van import en vergemakkelijkt de integratie van intermitterende hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.
Wat is biomethaan?
Biomethaan is een hernieuwbaar gas, verkregen door de vergisting van organisch afval uit huishoudens, landbouw of industrie. Met een koolstofvoetafdruk die 8 keer lager is dan die van aardgas, biedt het een duurzame en ecologische alternatieve oplossing om aan de energiebehoeften te voldoen.
Kerncijfers
6 000 gezinnen
85 000 ton biomassa
68 GWh
10 terawattuur
Hoe wordt biomethaan geproduceerd?
De productie van biomethaan gebeurt in drie belangrijke stappen: het inzamelen van grondstoffen, de vergisting en de opzuivering van het biogas. Eens gezuiverd, wordt het biomethaan opnieuw geïnjecteerd in het gasnet.
Wil je graag meer weten?
Artikels en persberichten

VENTIS en ENGIE openen een nieuw windmolenpark in Gouy-Lez-Piéton (Courcelles): groene energie voor 14.500 gezinnen

ENGIE bouwt zonnepark in de Gentse haven

ENGIE bereikt de kaap van 100 MWp aan zonne-energie in België bij Valeo in Ath
