Biogas Bree, dat als eerste in Limburg groen aardgas produceert, wordt overgenomen door ENGIE

Biogas Bree, opgericht door de familie Schelfhout, is recent gestart met de productie van biomethaan en injecteert sinds begin oktober 800 kubieke meter per uur in het aardgasnetwerk. Hiermee kan het zo’n 6000 gezinnen van biomethaan of groen aardgas voorzien, een primeur voor Limburg.
15/10/2024
Header CTA

ENGIE, een belangrijke ontwikkelaar van biomethaan in Europa, neemt Biogas Bree over en verwerft zo zijn eerste productie-eenheid voor biomethaan in België.

Bij Biogas Bree worden al 10 jaar lang resten van voedingsbedrijven en mest van veehouders vergist tot biogas, dat als organische brandstof voor een warmtekrachtkoppeling dient. Na een investering van ruim 3,5 miljoen euro door Biogas Bree heeft het bedrijf nu succesvol de omschakeling gemaakt naar de productie van biomethaan (68 GWh per jaar), dat in het aardgasnetwerk geïnjecteerd wordt. Door mee in het verhaal van Biogas Bree te stappen, betreedt ENGIE, na eerdere overnames in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, nu ook de Belgische biomethaanmarkt.


Hernieuwbare, lokale energie

Biomethaan wordt gemaakt door biogas te zuiveren. Het heeft gelijkaardige eigenschappen als aardgas en kan direct worden geïnjecteerd in het bestaande aardgasnetwerk. Biomethaan is een hernieuwbaar gas dat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert doordat de bronnen die nodig zijn om het te produceren (afval en mest in dit geval) steeds opnieuw worden aangevuld.
De productie van hernieuwbaar gas door Biogas Bree komt overeen met het gemiddelde jaarlijkse aardgasverbruik van 6000 gezinnen.

 

Chris Schelfhout van Biogas Bree

“Wij zijn trots op deze belangrijke mijlpaal voor Biogas Bree en de bijdrage die we leveren aan de verduurzaming van de energievoorziening. We zijn in 2011 met de bouw van onze biogascentrale gestart en we hebben steeds ingezet op het combineren van technologische innovatie en milieuvriendelijkheid. Met de productie van biomethaan zetten we een belangrijke stap in de richting van de circulaire economie en verminderen we de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen.”


De overname van Biogas Bree draagt bij tot de doelstelling van ENGIE om tegen 2030 in Europa 10 terawattuur biomethaan per jaar te produceren. 

 

Vincent Verbeke, CEO van ENGIE België:

“ENGIE gelooft sterk in de complementariteit van groene elektronen en groene moleculen. Biomethaan is een essentiële schakel om te evolueren naar een koolstofarme maatschappij. Het zal helpen om een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem te creëren, door de afhankelijkheid van import te verminderen en de systeemintegratie van variabele hernieuwbare energiebronnen te verbeteren. We zijn verheugd om samen te werken met Biogas Bree en hun expertise aan boord te houden.”

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Eerste spadesteek voor nieuw batterijpark van ENGIE in Vilvoorde

Op de site van ENGIE in Vilvoorde werd op 5 juli in het bijzijn van burgemeester Hans Bonte de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van een nieuw batterijpark van 200 MW. Vanaf september 2025 zullen de batterijen 800 MWh aan elektriciteit kunnen opslaan en deze nadien tot vier uur lang in het net injecteren. Deze vorm van flexibiliteit, een van de strategische prioriteiten van ENGIE, zal een essentiële ondersteuning bieden aan het elektriciteitsnet.
05/07/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

Industriële test van Vanadium Flow batterijen als alternatief voor Lithium-Ion batterijen

Partnership in de energietransitie tussen Jan De Nul, ENGIE en Equans.
27/03/2024
Card image cap
Pers

Voormalige thermische centrale van ENGIE in Les Awirs volledig ontmanteld

De ontmantelingswerkzaamheden, die in april 2021 van start gingen na de definitieve sluiting van de centrale van Les Awirs in augustus 2020, werden eind december 2023 volgens plan voltooid. De site kan nu worden gebruikt voor nieuwe industriële activiteiten. Net als de nabijgelegen site van Terril van Hénâ, waar assen worden verwijderd, illustreert dit het vermogen en de inzet van ENGIE om zijn industriële projecten op een verantwoordelijke manier af te ronden.
06/02/2024