De Stichting ENGIE: 7 geselecteerde projecten
Hieronder volgt een overzicht van de projecten waarmee de Stichting ENGIE in 2025 zal samenwerken:
Project " Girl Powered: Robotics discovery workshops " van de vzw Futureus (Brussel) De vzw Futureus wil sensibiliseringsdagen organiseren voor meisjes van 9 tot 14 jaar. Het doel is om genderstereotypen te doorbreken, jongeren bewust te maken van kansen in de wetenschappen (STEM) en hen te inspireren, vooral de meisjes uit kansarme omgevingen. Tijdens deze dagen bouwen de deelnemers een robot en doen ze mee aan een mini-robotwedstrijd. Daarnaast zijn er andere workshops zoals AI, pure programmering en de VEX-wedstrijd, die parallel plaatsvinden om de activiteiten te diversifiëren.
Project " Iedereen groeit dankzij JINC!" van de vzw JINC (Antwerpen, Mechelen en Turnhout) Het JINC-programma biedt jongeren uit kansarme wijken in grote Vlaamse steden een "beroepen"-traject. Binnen dit programma worden kinderen geïntroduceerd in verschillende beroepen, ontdekken ze welke beroepen aansluiten bij hun talenten en leren ze hoe ze moeten solliciteren. JINC werkt hiervoor samen met partners uit zowel het onderwijs als uit het bedrijfsleven en zorgt voor duurzame, langetermijnpartnerschappen.
Project " STEM-bijlesprogramma: succes in wetenschappen en wiskunde voor iedereen!" van de vzw Schola ULB (Brussel)
Dit project biedt middelbare scholieren in Brussel mentoring in de vorm van bijles in STEM-vakken (wetenschappen en wiskunde). Het doel is om de kwaliteit van de bijlesmethoden te verbeteren. Het programma richt zich vooral op jongeren uit kansarme omgevingen, met een speciale focus op meisjes. Daarbij worden speelse leermiddelen en ondersteuning voor de mentoren aangeboden om de impact te vergroten.
Project SDG6 van water voor iedereen – NGO Join For Water (Herentals)
Join For Water wil zowel het Belgische publiek als kinderen bewust maken van het gebruik van drinkwater door een fysiek en digitaal spel te ontwikkelen. Het richt zich op kinderen van 6 tot 14 jaar en moedigt hen aan om na te denken over de wereldwijde waterproblemen en het duurzame gebruik van water. Het spel laat zien dat de bescherming van zoetwaterbronnen veel uitdagingen met zich meebrengt en dat het belangrijk is om keuzes te maken tussen verschillende belangen. Kinderen leren hoe mensen wereldwijd bijdragen aan de bescherming van water en hoe ze zelf door hun keuzes kunnen bijdragen aan een duurzamer watergebruik.
Project "Het goede moment" van de Stichting Be Planet (België)
Be Planet organiseert een nationale oproep voor projecten die zich richten op verschillende milieuthema's zoals biodiversiteit, energie, duurzame voeding, mobiliteit en recycling. Het doel is om 100 positieve verhalen en burgerinitiatieven in de kijker te zetten en om fondsen te werven voor de projecten via crowdfunding en donateurscampagnes. Be Planet zorgt voor de opvolging, begeleiding en netwerkvorming van de winnende projecten.
Ondersteuning van de twee grote solidariteitsacties aan het einde van het jaar: De Warmste Week en Viva For Life
De Stichting ENGIE heeft besloten haar steun te verlenen aan twee belangrijke solidariteitsinitiatieven: De Warmste Week, die zich richt op het bestrijden van eenzaamheid in Vlaanderen en Brussel, en Viva For Life, die zich inzet tegen kinderarmoede in Wallonië en Brussel. Met deze steun moedigt de Stichting ENGIE de medewerkers van ENGIE aan om zich in te zetten door acties te organiseren en geld in te zamelen voor deze goede doelen. De fondsen die worden verzameld, zullen honderden projecten, die projecten opzetten tegen armoede, ondersteunen in 2025.
Artikels en persberichten
ENGIE, officiële partner van De Warmste Week en Viva For Life
Biodiversiteit behouden: steun aan een project voor het monitoren van trekvogels
1296 kinderen ontdekken ‘Goud’, een educatieve opera over geluk
(ON)Kruid herstelt de biodiversiteit en creëert tegelijkertijd waarde!
Ontdek de passie en toewijding van de twee landbouwers achter dit inspirerende project!