Paralympische Spelen 2021: Interview met wereldkampioen paracycling en ENGIE collega Ewoud Vromant

Ewoud Vromant is Power Dispatcher bij ENGIE en werkt in een team dat 24/7 waakt over het evenwicht tussen het elektriciteitsverbruik van de ENGIE klanten en de elektriciteitsproductie van zijn centrales. Maar Ewoud is vooral ook sinds januari 2020 wereldkampioen paracycling. Hij keek uit naar de Paralympische Spelen dit jaar. Door corona zijn deze uitgesteld naar 2021. We blikken met hem terug op 2020 en kijken samen met hem uit naar de Paralympische spelen van volgend jaar.
20/11/2020

Hoe kijk je terug op dit voorbije, vreemde jaar?


Met ons gezin hebben we geleerd om te "onthaasten", bv. dat het echt wel gezellig en ontspannend is om eens een weekendje helemaal niks te doen. Hopelijk vergeten we dit "onthaasten" niet na de Coronacrisis.
Op sportief vlak is mijn jaar eigenlijk wel geslaagd, omdat ik als één van de weinige sporters het geluk heb gehad om nog net vóór het uitbreken van de crisis, in januari, een belangrijke wedstrijd te rijden: het WK baanwielrennen, waar ik bovendien ook nog Wereldkampioen werd. Maar natuurlijk had ik ook gehoopt om op de Paralympische Spelen in Tokio een medaille te behalen!

 

Hoe ben je omgegaan met de lockdown en hoe ga je om met de huidige restricties? Wat doe je om positief te blijven?


Op mijn trainingen heeft de lockdown eigenlijk weinig of geen impact. Ik kan gelukkig gewoon buiten blijven trainen. Sport Vlaanderen laat ook nog steeds topsporters toe in hun sportinfrastructuur. Dat betekent dat ik nog steeds krachttraining kan gaan doen in de fitnesszaal van de Topsporthal in Gent, en dat we op de wielerbaan in Gent kunnen blijven trainen.
                                                   
Jammer genoeg heb ik sinds het uitbreken van de Coronacrisis geen enkele wedstrijd kunnen rijden. Alle wedstrijden werden één voor één geannuleerd, en de organisatoren durfden het (financieel) blijkbaar niet meer aan om in het najaar nog wedstrijden te organiseren. 

Om gemotiveerd te blijven heb ik af en toe een wedstrijd op een online platform zoals Zwift gereden. Dit was iets waar ik naar toe kon werken, en waar ik eens helemaal voluit kon gaan. Doordat ik kan blijven trainen, en ook af en toe contact heb met collega sporters, valt de lockdown dus al bij al wel goed mee.

(C) Paralympic Team Belgium - SWpix.com
(C) Paralympic Team Belgium - SWpix.com

Wat mis je het meest tijdens de lockdown/semi-lockdown?

Ik heb momenteel een loopbaanonderbreking om me volledig te kunnen voorbereiden op de Paralympische Spelen. Ik weet dat mijn collega's mijn sportieve prestaties van nabij volgen, maar ik heb al sinds vorige winter geen enkele kans gehad om eens naar het werk te komen om de collega's te groeten. Dat staat zeker op mijn to-dolijstje voor na de lockdown!

 

Wat dacht je toen je hoorde dat de Paralympische Spelen uitgesteld werden naar 2021?

Ik was al blij dat de Spelen niet definitief geannuleerd werden! Natuurlijk was ik liever al in 2020 naar de Spelen gegaan. Voor mij was de voorbereiding namelijk perfect begonnen: in januari 2020 werd ik Wereldkampioen op de Individuele Achtervolging, waardoor ik ook zo goed als zeker was van kwalificatie voor de Spelen. Na dit WK kon ik rust nemen, en dan langzaam toewerken naar de Paralympische Spelen in augustus. In juni zou er ook nog een WK op de weg gereden worden in Oostende. Dit had een perfect tussentijds doel kunnen zijn. Nu begint de voorbereiding voor de Spelen van 2021 terug vanaf nul.

 

Hoe bereid je je nu voor op de Spelen?

Sinds begin november is de voorbereiding gestart voor het WK baanwielrennen in maart. Dit gaat door in Rio de Janeiro. Daar wil ik mijn titel op de Individuele Achtervolging verdedigen, en ook kwalificatie afdwingen voor de Spelen. Daarna neem ik terug een rustperiode, en vanaf dan staat alles in het teken van de Spelen. Ik rijd weinig andere wedstrijden. Die heb ik niet nodig om in vorm te komen, al kunnen ze wel nuttig zijn om nog eens te wennen aan de zenuwen, het opwarmingsprotocol, mijn materiaal, enz.

(C) Paralympic Team Belgium - SWpix.com
(C) Paralympic Team Belgium - SWpix.com

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024