Je gevoelens uitdrukken door te schrijven

We zijn op bezoek geweest bij Solidarcité, in Anderlecht. Een Franstalige vereniging die een jaar burgerschap aanbiedt aan jongeren die op zoek zijn naar zingeving. De 10 aanwezige jongeren kregen er een schrijfworkshop aangeboden onder leiding van de vzw Scan-R over het thema klimaatverandering.
29/03/2023

De eerste oefening begon met een tekst die de titel “Schaapskudde” had en die een deelnemer hardop moest voorlezen. Bruno, de Scan-R facilitator, vroeg hen daarop om hun mening neer te schrijven over de tekst. Na 10 minuten kreeg iedereen rond de tafel de kans om zijn tekst hardop voor te lezen. Eén jongere schreef enkele sleutelwoorden neer op een blad papier. Tijdens zijn beurt improviseerde hij een tekst. Hij vertelde dat hij een writers’s block had. Hij wil graag schrijven maar het lukt hem niet.  

De hele middag legde de Scan-R begeleider de techniek van het journalistiek schrijven uit, en gaf schrijfoefeningen, één op één of per twee. En de jongeren deden mee. Soms gaven ze, zonder het te verwachten, aanleiding tot zeer persoonlijke teksten, onder andere over hoe ze zich voelen.  

Na 3 uur werken was de dag afgelopen. Alice, de coach van de groep Solidarcité, heeft haar jongeren daarop gefeliciteerd. Ze is trots op hen. Ze heeft hen uitgenodigd om de komende dagen aan hun teksten te werken.  

De jongeman met zijn writer’s block, glimlachte. Hij zei dat hij opnieuw ging proberen schrijven. En dat de workshop hem goed heeft gedaan...  

A person standing in a room

Description automatically generated with low confidence

Scan-R, stimuleert zelfreflectie door middel van schrijven  

Jonas Grety, directeur van de vzw Scan-R, legt de betekenis van deze schrijfworkshops uit: "In 2018 bleek uit een studie dat er een kloof bestaat tussen de wereld die jongeren zien en die van volwassenen. Journalisten kwamen op het idee om Scan-R op te richten, dat als doel heeft jongeren een stem te geven, zodat de samenleving hun realiteit, hun overtuigingen beter kan begrijpen."  

Zo ontstonden schrijfworkshops en een jongerenkrant. Jonas: "Ons doel is om de teksten van de jongeren zichtbaar te maken via onze website, de media en via de publicatie van een boek. Maar ook om de stem van de jongeren te laten horen over onderwerpen waarover ze zich gewoonlijk niet uitspreken, zoals het klimaat, de vrijheid van meningsuiting, vaccinatie, enz. Schriftelijke expressie maakt zelfreflectie mogelijk en stelt je in staat om je eigen realiteit op een uitgebreide manier te zien!"  

 

Een Scan-R project gesteund door de Stichting ENGIE  

In het kader van zijn activiteiten wilde Scan-R schrijfworkshops organiseren voor zeer specifieke kwetsbare groepen, namelijk personen met een handicap, LGBTQIA+-groepen en jonge migranten. Dankzij de steun van de Stichting ENGIE kunnen we deze jongeren onze workshops gratis aanbieden", benadrukt Jonas, "maar ook partnerschappen opzetten om deze doelgroepen te bereiken. Zo zullen we in 2022-23 tussen de 300 en 500 van deze kwetsbare jongeren bereiken."  

 

Interesse in hun boek?

Elk jaar maakt de vereniging er een punt van om een boek uit te geven met een selectie van de artikelen die geschreven werden door de jongeren. De media-impact is enorm", zegt Jonas. Elke dag krijgen we nieuwe bestellingen, van verenigingen maar ook van het grote publiek, dat ons bijvoorbeeld op Matin Première hoort. Meer info over het boek: http://Scan-R.be/livre/  

 

Banner Stichting

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Electrabel NV behaalt EDGE-certificering voor haar inspanningen op vlak van gendergelijkheid op de werkvloer

Electrabel NV heeft het eerste niveau van EDGE-certificering behaald, EDGE Assess, een wereldwijde standaard voor het meten en certificeren van het gender-evenwicht van ondernemingen. 
11/05/2023
Card image cap
Artikel

Solar, Icarus burning, een opera over de opwarming van de aarde

De afgelopen weken hebben meer dan 1000 kinderen uit het Brusselse Gewest in de Munt kennis kunnen maken met de wereld van de opera. In het kader van een educatief project van de Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE hebben deze jongeren een initiatieparcours afgelegd, eerst in hun klas en daarna in de opera. De voorstelling - Solar, Icarus burning - werd speciaal gecomponeerd door Howard Moody, over de opwarming van de aarde, en met een knipoog naar de mythe van Icarus. Een terugblik in beeld.
21/04/2023
Card image cap
Artikel

Kinderen van TADA en TAJO bezoeken de installaties van ENGIE

Januari en februari waren drukke maanden voor de Stichting ENGIE. In het kader van onze partnerships met TADA (ToekomstATELIERdelAvenir) in Brussel en TAJO (Talent Atelier voor Jongeren) in Gent, hebben 40 gepassioneerde ENGIE vrijwilligers tientallen jongeren kennis laten maken met verschillende beroepen in de energiesector.
27/02/2023
Card image cap
Artikel

Selma Van Kerm is het nieuwe ENGIE Talent of the Year!

Op donderdag 2 februari vond de uitreiking van de trofee "ENGIE Talent of the Year" plaats tijdens de Paralympic Sports Awards, de jaarlijkse afspraak die de prestaties van de paralympische atleten in de verf zet.
16/02/2023