Het comité van de Stichting ENGIE gaat voor meer biodiversiteit en inclusie van jongeren

In december heeft het Selectiecomité van de Stichting ENGIE 9 projecten geselecteerd. Projecten die vooral gericht zijn op de biodiversiteit en de integratie van jongeren. Hierbij een overzicht van de projecten waarmee de Stichting ENGIE in 2024 aan de slag gaat.
08/01/2024

vzw Farming For Climate 

(Actief in heel België)
Twee projecten van Farming For Climate die geselecteerd zijn:

  • Boerderij Biodivers (Oost-Vlaanderen)
    Brecht heeft een kleine boerderij opgezet in Lievegem (Oost-Vlaanderen, België) waar hij kruiden kweekt zoals duizendblad, kamille, veldsalie, goudsbloem, enz., die in bloemperken en bufferstroken worden geplaatst om de biodiversiteit sterk te verhogen en onderdak te bieden aan nuttige insecten om plagen en ziekten te bestrijden. Ze gebruiken deze planten ook om producten te maken zoals kruidenthee, die ook gebruikt kunnen worden om de biodiversiteit te vergroten. Het doel is om andere boeren een inkomstenmodel te bieden om de biodiversiteit op hun boerderijen te vergroten. Het is noodzakelijk om te investeren in apparatuur voor het efficiënt oogsten en verwerken van kruidenthee: oogsten, drogen, snijden, sorteren en agro-ecologisch advies.
     
  • La Ferme du Domaine de la Pommeraie  (Namen)
    Het project bevindt zich op een familieboerderij in de regio Namen (België) gespecialiseerd in fruitteelt, die sinds 2017 biologisch werkt. Het domein kweekt in totaal 4 hectare appels van wel 20 variëteiten en 8 hectare peren van 6 variëteiten. Het doel is om de lokale werkgelegenheid te bevorderen en een evenwichtig ecosysteem te ontwikkelen dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat en biodiversiteit stimuleert. Het project richt zich op de volgende punten: Het stimuleren van bestuiving door het creëren van schuilplaatsen voor solitaire bijen, het aantrekken van nuttige insecten door het creëren van schuilplaatsen, het bestrijden van woelmuizen door het installeren van zitstokken en nestkasten voor roofvogels (kerkuilen, torenvalken), het verminderen van de CO2-uitstoot door te investeren in krachtige werktuigen om het aantal tractoruren te verminderen, het introduceren van agroforestry en het ontwikkelen van themadagen voor scholen en dagcentra voor volwassenen.

Meer info : https://farmingforclimate.org/ 
 

Vzw Stichting Zoniënwoud 

(Wallonië/Brussel/Vlaanderen)
Project: 'Soigneurs' van het Zoniënwoud 
Opleiding, activering en begeleiding van een team van vrijwillige 'Soigneurs' die verantwoordelijk zijn voor de zorg voor en de bescherming van het Forêt de Soignes door bezoekers te ontvangen, hen te informeren en hen bewust te maken van de flora en fauna van het bos (Natura 2000-gebied, nationaal park en UNESCO-werelderfgoed). Aan het einde van het 2-jarige 'Soigneurs'-project is het de bedoeling om in het Zoniënwoud een project te hebben ontwikkeld dat kan worden overgedragen naar alle bossen in het interregionale gebied Brabant-Brabantse Wouden. Hun doel is om 120 boswachters (=rangers) op te leiden.
Meer info : www.zonienwoud.be


vzw Espace Cultures et Développement 

(Brussel)
Project: digitale inclusie en arbeidsondersteuning voor kansarme vrouwen
Het project voorziet in inleidende computertraining en draagt bij tot de ontwikkeling van betere vaardigheden voor een sociaal kwetsbare groep vrouwen die vaak ver verwijderd zijn van scholings- en integratiemogelijkheden. Deze digitale kloof is een factor in hun uitsluiting. 
De doelgroep bestaat uit verschillende profielen: vrouwen met of zonder werk, met weinig kwalificaties, nieuwkomers, slachtoffers van geweld, jongeren in NEET-situaties. Het doel is om 80 tot 90 deelnemers te bereiken. Dit initiatief wordt uitgevoerd in samenwerking met opvangorganisaties die sociale begeleiding, opleiding, huisvesting of integratie bieden aan vrouwen in precaire situaties. Er is ook een persoonlijke ondersteuningsdienst voor deze vrouwen opgezet om hen op weg te helpen. 
Meer info : https://www.espacecultures.be


Flanders Technology International - F.T.I 

(Mechelen)
Project: Elektriciteitsdemo
Technopolis wil zijn publiek fascineren met een demonstratie over elektriciteit volgens het principe van de kooi van Faraday. Hiervoor wil Technopolis nieuwe, stimulerende installaties gebruiken die de bezoekers in een gloednieuwe demonstratieruimte zullen verbazen. De demonstratie zal ook een onderdeel "groene energie" bevatten. Het Technopolis-publiek bestaat voornamelijk uit gezinnen (65%) en scholen (35%). Technopolis besteedt ook bijzondere aandacht aan kansarmen, via de UITpas die kinderen in Mechelen in de zomer gratis en tegen verminderde toegangsprijs toegang biedt. Daarnaast willen ze 200 gratis tickets aanbieden aan kansengroepen.
Meer info : https://www.technopolis.be/nl/ons-team/

 

vzw Pass’Âges 

(Waals-Brabant)
Project: Muziektherapie - autisme, meervoudige beperkingen en in ziekenhuizen 
Het project wil muziektherapie workshops aanbieden, voornamelijk aan autistische kinderen, jongeren met een beperking en baby's in de neonatologie. Dit baanbrekende en vernieuwende project, dat in België niet erkend is, zal deze mensen helpen hun welzijn te verbeteren en hen uitrusten met de instrumenten van de muziektherapie. De vereniging wil ook meer bekendheid geven aan de praktijk van muziektherapie. De vereniging wil gratis workshops aanbieden in kinderdagverblijven, voor mensen met een beperking en in ziekenhuizen (palliatieve zorg, oncologie, neonatologie). In totaal hebben 224 kinderen en jongeren hiervan genoten. 
Meer info : https://www.passagesasbl.be

 

vzw Flagey 

(Brussel)
Project:  Flagey Academy, nieuwe fasen 
Flagey Academy is een koorproject gewijd aan inclusie en uitmuntendheid, dat gratis opleidingen aanbiedt aan jongeren uit Brusselse scholen (basis- en secundair onderwijs) die representatief zijn voor de socio-culturele en taalkundige diversiteit van de stad. Flagey Academy wil de muzikale opvoeding in Brussel versterken door de stem te gebruiken als een democratisch en universeel instrument, toegankelijk voor iedereen die bereid is zich in te zetten. Ter herinnering, 2 groepen werken parallel: de Flagey Academy Prep Choirs (6 tot 12 jaar) zijn inleidende zangsessies in basisscholen. Ze bereiken 600 kinderen, voornamelijk in het noorden van Brussel. Het Flagey Academy Youth Choir bestaat uit koorleden van 8 tot 20 jaar, geselecteerd op basis van hun motivatie en engagement. Deze 30 jongeren worden ondersteund door een professioneel team van muzikanten en leerkrachten om hun artistiek, emotioneel en intellectueel potentieel te ontwikkelen. 
Meer info : https://www.flagey.be/fr/section/182-flagey-academy

 

Acties tegen armoede

Tot slot heeft de Stichting ENGIE besloten de interne eindejaarsacties te ondersteunen door de giften van de ENGIE medewerkers verder aan te vullen. De liefdadigheidsacties 'De Warmste Week' en 'Viva For Life' op radio en televisie zullen in 2024 steun ontvangen van de Stichting ENGIE, met als doel kinderarmoede te bestrijden.


Heb je een project dat je nauw aan het hart ligt, met een focus op milieubescherming of de integratie van jongeren? Misschien kan de Stichting ENGIE helpen? Lees meer over onze selectiecriteria.


 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Stichting ENGIE: 11 geselecteerde projecten ter ondersteuning van 5000 extra jongeren.

In mei heeft het Selectiecomité van de Stichting ENGIE 11 projecten geselecteerd. Deze projecten richten zich op de integratie van jongeren door middel van wetenschap, digitalisering en klimaat. Hierbij een overzicht van de projecten waarmee de Stichting ENGIE in 2024 en 2025 aan de slag gaat.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024