Gen-Zie: een festival voor jongeren door jongeren

Op 12 november organiseerde de Antwerpse vzw "Fameus" haar kunstenfestival "GEN-ZIE" in de indrukwekkende zaal van Hetpaleis. Dit project wordt gesteund door de Stichting ENGIE omdat het verschillende doelgroepen samenbrengt rond een gemeenschappelijk project: podiumkunst en artistieke creatie.
06/12/2023

We nemen je even mee naar het GEN-ZIE Festival

Het eerste wat opvalt wanneer je aankomt in Hetpaleis in Antwerpen is het diverse publiek dat dit gratis festival bijwoont: kinderen, volwassenen, tieners, leerkrachten, ouders, Fransen, Nederlanders, mensen verschillende achtergronden. Een echte smeltkroes van culturen.
Op het voorplein, buiten het auditorium, staan kraampjes met wereldkeuken. Binnen is er een henna-stand, een tv-studio en een rap-simulator. Er heerst een levendige sfeer. We worden rondgeleid door jonge mensen van het organisatiecomité, die alle logistiek op zich hebben genomen. 
Dan worden we uitgenodigd om naar een van de 2 voorstellingszalen te gaan waar een reeks jongeren in verschillende disciplines optreden. Het is bijna Antwerpen Got Talent! Behalve dat er geen buzzer is - elke performer krijgt een applaus, wie hij ook is. De intermezzo's worden geleid door enthousiaste jongeren die barsten van energie.
 

Herbeleef het festival in beelden 

Wat trok de Stichting ENGIE aan in dit project?

GEN-ZIE stimuleert de creativiteit van tieners om de wereld van entertainment en kunst zo toegankelijk mogelijk te maken voor hen (rap, dans, poëzie, dj, enz.). Het doel is om hun zelfvertrouwen een boost te geven en hen in staat te stellen een positief, structureel netwerk op te bouwen rond een gemeenschappelijk doel.


In dit project worden jongeren die niet de gewoonte hebben om op het podium te staan, vooraf gecoacht in hun artistieke traject, in samenwerking met de artistieke partners van GEN-ZIE. Het doelpubliek bestaat uit jongeren in de Antwerpse regio (+/-75) tussen 14 en 20 jaar, vooral uit OKAN-scholen, jeugdorganisaties (JES en KRAS) en BUSO-scholen. 


Een ander zeer gewaardeerd aspect van het festival is dat het wordt geleid door een stuurgroep van 20 jongeren, die verantwoordelijk zijn voor verschillende taken zoals het programma, communicatie, het vinden van vrijwilligers, het beheren van het budget, catering, enzovoort. 


Een geweldig project voor de culturele inclusie van jongeren in moeilijkheden via de essentie van het project: een festival voor jongeren en door jongeren.

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024