Gen-Zie: een festival voor jongeren door jongeren

Op 12 november organiseerde de Antwerpse vzw "Fameus" haar kunstenfestival "GEN-ZIE" in de indrukwekkende zaal van Hetpaleis. Dit project wordt gesteund door de Stichting ENGIE omdat het verschillende doelgroepen samenbrengt rond een gemeenschappelijk project: podiumkunst en artistieke creatie.
06/12/2023

We nemen je even mee naar het GEN-ZIE Festival

Het eerste wat opvalt wanneer je aankomt in Hetpaleis in Antwerpen is het diverse publiek dat dit gratis festival bijwoont: kinderen, volwassenen, tieners, leerkrachten, ouders, Fransen, Nederlanders, mensen verschillende achtergronden. Een echte smeltkroes van culturen.
Op het voorplein, buiten het auditorium, staan kraampjes met wereldkeuken. Binnen is er een henna-stand, een tv-studio en een rap-simulator. Er heerst een levendige sfeer. We worden rondgeleid door jonge mensen van het organisatiecomité, die alle logistiek op zich hebben genomen. 
Dan worden we uitgenodigd om naar een van de 2 voorstellingszalen te gaan waar een reeks jongeren in verschillende disciplines optreden. Het is bijna Antwerpen Got Talent! Behalve dat er geen buzzer is - elke performer krijgt een applaus, wie hij ook is. De intermezzo's worden geleid door enthousiaste jongeren die barsten van energie.
 

Herbeleef het festival in beelden 

Wat trok de Stichting ENGIE aan in dit project?

GEN-ZIE stimuleert de creativiteit van tieners om de wereld van entertainment en kunst zo toegankelijk mogelijk te maken voor hen (rap, dans, poëzie, dj, enz.). Het doel is om hun zelfvertrouwen een boost te geven en hen in staat te stellen een positief, structureel netwerk op te bouwen rond een gemeenschappelijk doel.


In dit project worden jongeren die niet de gewoonte hebben om op het podium te staan, vooraf gecoacht in hun artistieke traject, in samenwerking met de artistieke partners van GEN-ZIE. Het doelpubliek bestaat uit jongeren in de Antwerpse regio (+/-75) tussen 14 en 20 jaar, vooral uit OKAN-scholen, jeugdorganisaties (JES en KRAS) en BUSO-scholen. 


Een ander zeer gewaardeerd aspect van het festival is dat het wordt geleid door een stuurgroep van 20 jongeren, die verantwoordelijk zijn voor verschillende taken zoals het programma, communicatie, het vinden van vrijwilligers, het beheren van het budget, catering, enzovoort. 


Een geweldig project voor de culturele inclusie van jongeren in moeilijkheden via de essentie van het project: een festival voor jongeren en door jongeren.

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024