Gen-Zie: een festival voor jongeren door jongeren

Op 12 november organiseerde de Antwerpse vzw "Fameus" haar kunstenfestival "GEN-ZIE" in de indrukwekkende zaal van Hetpaleis. Dit project wordt gesteund door de Stichting ENGIE omdat het verschillende doelgroepen samenbrengt rond een gemeenschappelijk project: podiumkunst en artistieke creatie.
06/12/2023

We nemen je even mee naar het GEN-ZIE Festival

Het eerste wat opvalt wanneer je aankomt in Hetpaleis in Antwerpen is het diverse publiek dat dit gratis festival bijwoont: kinderen, volwassenen, tieners, leerkrachten, ouders, Fransen, Nederlanders, mensen verschillende achtergronden. Een echte smeltkroes van culturen.
Op het voorplein, buiten het auditorium, staan kraampjes met wereldkeuken. Binnen is er een henna-stand, een tv-studio en een rap-simulator. Er heerst een levendige sfeer. We worden rondgeleid door jonge mensen van het organisatiecomité, die alle logistiek op zich hebben genomen. 
Dan worden we uitgenodigd om naar een van de 2 voorstellingszalen te gaan waar een reeks jongeren in verschillende disciplines optreden. Het is bijna Antwerpen Got Talent! Behalve dat er geen buzzer is - elke performer krijgt een applaus, wie hij ook is. De intermezzo's worden geleid door enthousiaste jongeren die barsten van energie.
 

Herbeleef het festival in beelden 

Wat trok de Stichting ENGIE aan in dit project?

GEN-ZIE stimuleert de creativiteit van tieners om de wereld van entertainment en kunst zo toegankelijk mogelijk te maken voor hen (rap, dans, poëzie, dj, enz.). Het doel is om hun zelfvertrouwen een boost te geven en hen in staat te stellen een positief, structureel netwerk op te bouwen rond een gemeenschappelijk doel.


In dit project worden jongeren die niet de gewoonte hebben om op het podium te staan, vooraf gecoacht in hun artistieke traject, in samenwerking met de artistieke partners van GEN-ZIE. Het doelpubliek bestaat uit jongeren in de Antwerpse regio (+/-75) tussen 14 en 20 jaar, vooral uit OKAN-scholen, jeugdorganisaties (JES en KRAS) en BUSO-scholen. 


Een ander zeer gewaardeerd aspect van het festival is dat het wordt geleid door een stuurgroep van 20 jongeren, die verantwoordelijk zijn voor verschillende taken zoals het programma, communicatie, het vinden van vrijwilligers, het beheren van het budget, catering, enzovoort. 


Een geweldig project voor de culturele inclusie van jongeren in moeilijkheden via de essentie van het project: een festival voor jongeren en door jongeren.

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

De Toverfluit, speciaal voor de begunstigden van de Stichting ENGIE

Als onderdeel van onze samenwerking met de Koninklijke Muntschouwburg en het bijzondere sociaal programma ‘Een brug tussen twee werelden’, mochten maar liefst 250 gasten van de Stichting ENGIE genieten van een betoverende voorstelling van De Toverfluit, de beroemde opera van Mozart.
19/12/2024
Card image cap
Artikel

De Stichting ENGIE: 7 geselecteerde projecten

In november heeft het Selectiecomité van de Stichting ENGIE zeven projecten geselecteerd. Deze projecten richten zich op de inclusie van jongeren via wetenschap, beroepsontdekking en het klimaat. We steunen ook een grote nationale oproep voor projecten die zich richten op biodiversiteit en het milieu, evenals twee prachtige solidariteitsinitiatieven: De Warmste Week en Viva For Life.
05/12/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, officiële partner van De Warmste Week en Viva For Life

ENGIE België is dit jaar voor de allereerste keer officieel partner van de twee grootste solidariteitsacties van het land! We zetten onze schouders mee onder de strijd tegen eenzaamheid in Vlaanderen en Brussel met De Warmste Week, en komen op tegen kinderarmoede in Wallonië en Brussel met Viva For Life. Het gaat om twee solidariteitsthema's waar ENGIE en de Stichting zich al jaren voor inzetten.
28/11/2024
Card image cap
Artikel

Biodiversiteit behouden: steun aan een project voor het monitoren van trekvogels

De Stichting ENGIE en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werken twee jaar samen aan een project waarin biodiversiteit centraal staat. Het project richt zich op het monitoren van gegevens die verzameld worden via de ringen van trekvogels, met de betrokkenheid van honderden vrijwillige ringers. Maak kennis met Didier Vangeluwe, ornitholoog en hoofd van de BeBirds-dienst bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
14/11/2024