ENGIE (Laborelec) neemt deel aan onderzoek naar hernieuwbare energiegemeenschappen (2/2)

In een vorig artikel hebben wij aandacht besteed aan de hernieuwbare energiegemeenschappen (REC's), die een van de oplossingen zijn voor de energiecrisis en een vector van de energietransitie. ENGIE neemt, als leider van deze transitie, deel aan de ontwikkeling van REC's. Welke rol speelt ENGIE in deze context?
06/06/2023

Dankzij het Waalse AMORCE-project, waarvan de studiefase net is afgerond, kon het effect van CER's op het eigenverbruik enerzijds en op het distributienet anderzijds worden beoordeeld.

 

  • Studies hebben de toename van de zelfconsumptie gekwantificeerd die voortvloeit uit het delen van energie en het ontstaan van een collectieve zelfconsumptie die bovenop de individuele zelfconsumptie van elke prosument komt. Dankzij deze collectieve zelfconsumptie, waarbij het overschot aan energie dat niet rechtstreeks door de producent kan worden verbruikt, binnen de gemeenschap wordt verbruikt, wordt de dimensionering van de productiefaciliteiten boven de individuele behoeften gestimuleerd, wat de decarbonatie rechtstreeks bevordert. Wanneer de REC bovendien een gemeenschappelijke batterij integreert of een "gecentraliseerde" regeling van flexibele belastingen mogelijk maakt, zoals het opladen van elektrische voertuigen, wordt het zelfverbruik verder verhoogd tot bijna 100%. In dat geval wordt alle geproduceerde energie, zelfs van een grotere PV-installatie, lokaal verbruikt!
  • Anderzijds werd in de studie benadrukt dat zogenaamde "slimme" REC's in sommige gevallen de distributienetwerken, die onder toenemende druk staan als gevolg van de toegenomen elektrificatie (elektrische voertuigen, warmtepompen, PV, enz.), kunnen helpen om spannings- of stroomproblemen te beperken die tot ongemak voor de gebruikers kunnen leiden.

Het onlangs afgeronde Europese MuseGrid-project testte verschillende technologieën in een REC in Oud-Heverlee om de REC "slim" te maken en zo het gebruik van lokale energie te maximaliseren. Deze technologieën beginnen commercieel beschikbaar te worden, maar ze hebben onze huizen in het algemeen nog niet bereikt. Ze moeten grondig worden getest voordat ENGIE ze aan zijn klanten kan verkopen of aanbevelen. Deze CER is uitgerust met een energiebeheersysteem, bi-directionele oplaadstations voor elektrische voertuigen (d.w.z. dat ze ook 's nachts bij zonneschijn de in de auto opgeslagen energie kunnen ontladen), een gemeenschappelijke batterij en ten slotte regelbare warmwatertanks. 


Het Waalse project LECaas (Local Energy Communities as a Service) is net van start gegaan en wil verschillende tools ontwikkelen en integreren in een gebruikersgericht, open en interoperabel digitaal platform om de grootschalige ontplooiing van energiegemeenschappen te vergemakkelijken. Dit platform is opgebouwd rond het WeSmart community management systeem. Laborelec voegt daar een laag aan toe die de real-time simulatie van het gedrag van een community en haar leden toelaat, zowel vanuit technisch-economisch als elektrotechnisch standpunt.


ENGIE volgt ook de ontwikkeling van oplossingen voor het delen van energie op de voet. Naast het actief volgen van de eerste klanten die betrokken zijn bij een peer-to-peer uitwisseling of binnen eenzelfde gebouw in Vlaanderen, ondersteunt ENGIE de start-up WeSmart, die de eerste gemeenschapsprojecten voor hernieuwbare energie in Brussel en Wallonië begeleidt. Bovendien informeert en beantwoordt ENGIE de eerste vragen van zijn klanten over het delen van energie, met name door een webpagina en een FAQ online te zetten. 

 

Lees ook: FOCUS: Gemeenschappen voor hernieuwbare energie (REC's) worden werkelijkheid in België (1/2)

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

Dankzij 1,5 MWp aan zonnepanelen van ENGIE wordt Gosselin een duurzamere logistieke speler

ENGIE heeft een zonnepaneleninstallatie van 1,5 MWp geplaatst op de site van Gosselin in Antwerpen. Gosselin is een groot verhuis- en logistiek bedrijf en kan dankzij deze installatie van meer dan 3000 zonnepanelen zijn CO2-uitstoot verminderen met 535 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 268 dieselwagens.
11/04/2024
Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023