ENGIE (Laborelec) neemt deel aan onderzoek naar hernieuwbare energiegemeenschappen (2/2)

In een vorig artikel hebben wij aandacht besteed aan de hernieuwbare energiegemeenschappen (REC's), die een van de oplossingen zijn voor de energiecrisis en een vector van de energietransitie. ENGIE neemt, als leider van deze transitie, deel aan de ontwikkeling van REC's. Welke rol speelt ENGIE in deze context?
06/06/2023

Dankzij het Waalse AMORCE-project, waarvan de studiefase net is afgerond, kon het effect van CER's op het eigenverbruik enerzijds en op het distributienet anderzijds worden beoordeeld.

 

  • Studies hebben de toename van de zelfconsumptie gekwantificeerd die voortvloeit uit het delen van energie en het ontstaan van een collectieve zelfconsumptie die bovenop de individuele zelfconsumptie van elke prosument komt. Dankzij deze collectieve zelfconsumptie, waarbij het overschot aan energie dat niet rechtstreeks door de producent kan worden verbruikt, binnen de gemeenschap wordt verbruikt, wordt de dimensionering van de productiefaciliteiten boven de individuele behoeften gestimuleerd, wat de decarbonatie rechtstreeks bevordert. Wanneer de REC bovendien een gemeenschappelijke batterij integreert of een "gecentraliseerde" regeling van flexibele belastingen mogelijk maakt, zoals het opladen van elektrische voertuigen, wordt het zelfverbruik verder verhoogd tot bijna 100%. In dat geval wordt alle geproduceerde energie, zelfs van een grotere PV-installatie, lokaal verbruikt!
  • Anderzijds werd in de studie benadrukt dat zogenaamde "slimme" REC's in sommige gevallen de distributienetwerken, die onder toenemende druk staan als gevolg van de toegenomen elektrificatie (elektrische voertuigen, warmtepompen, PV, enz.), kunnen helpen om spannings- of stroomproblemen te beperken die tot ongemak voor de gebruikers kunnen leiden.

Het onlangs afgeronde Europese MuseGrid-project testte verschillende technologieën in een REC in Oud-Heverlee om de REC "slim" te maken en zo het gebruik van lokale energie te maximaliseren. Deze technologieën beginnen commercieel beschikbaar te worden, maar ze hebben onze huizen in het algemeen nog niet bereikt. Ze moeten grondig worden getest voordat ENGIE ze aan zijn klanten kan verkopen of aanbevelen. Deze CER is uitgerust met een energiebeheersysteem, bi-directionele oplaadstations voor elektrische voertuigen (d.w.z. dat ze ook 's nachts bij zonneschijn de in de auto opgeslagen energie kunnen ontladen), een gemeenschappelijke batterij en ten slotte regelbare warmwatertanks. 


Het Waalse project LECaas (Local Energy Communities as a Service) is net van start gegaan en wil verschillende tools ontwikkelen en integreren in een gebruikersgericht, open en interoperabel digitaal platform om de grootschalige ontplooiing van energiegemeenschappen te vergemakkelijken. Dit platform is opgebouwd rond het WeSmart community management systeem. Laborelec voegt daar een laag aan toe die de real-time simulatie van het gedrag van een community en haar leden toelaat, zowel vanuit technisch-economisch als elektrotechnisch standpunt.


ENGIE volgt ook de ontwikkeling van oplossingen voor het delen van energie op de voet. Naast het actief volgen van de eerste klanten die betrokken zijn bij een peer-to-peer uitwisseling of binnen eenzelfde gebouw in Vlaanderen, ondersteunt ENGIE de start-up WeSmart, die de eerste gemeenschapsprojecten voor hernieuwbare energie in Brussel en Wallonië begeleidt. Bovendien informeert en beantwoordt ENGIE de eerste vragen van zijn klanten over het delen van energie, met name door een webpagina en een FAQ online te zetten. 

 

Lees ook: FOCUS: Gemeenschappen voor hernieuwbare energie (REC's) worden werkelijkheid in België (1/2)

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE bouwt zonnepark in de Gentse haven

ENGIE is gestart met de bouw van een zonnepark op zijn site van Rodenhuize in de haven van Gent, waar nu ook al drie windturbines en een ultrasnel laadstation voor elektrische wagens staan. Vanaf de zomer van 2025 zullen 8030 zonnepanelen er ongeveer 5,7 miljoen kilowattuur groene elektriciteit per jaar opwekken. Samen met het zonnepark komen er ook nieuwe voorzieningen om de lokale biodiversiteit te ondersteunen.
14/04/2025
Card image cap
Pers

ENGIE bereikt de kaap van 100 MWp aan zonne-energie in België bij Valeo in Ath

Op woensdag 12 maart huldigden ENGIE en Valeo, in aanwezigheid van Waals minister van Energie, Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens Cécile Neven, een zonne-installatie van 3 MWp in. Hiermee bereikt ENGIE de kaap van in totaal 100 MWp aan geïnstalleerde zonnecapaciteit in België. Met 4.400 panelen zal deze nieuwe installatie 25% van de elektriciteitsbehoefte van de Valeo-site in Ath dekken.
11/03/2025
Card image cap
Artikel

ENGIE neemt hoogste onshore windmolen van België in dienst

Eind februari 2025 nam ENGIE een nieuwe windmolen in dienst op het terrein van DFDS Seaways aan het Mercatordok in de Noordzeehaven van Gent. Met zijn 247 meter van voet tot tip is deze windmolen momenteel de hoogste op Belgische bodem. Daarmee overtreft ENGIE zijn vorige record: in 2023 nam het bij afvalverwerker Renewi, ook in de Noordzeehaven van Gent, al een windmolen van 238,5 meter hoog in dienst, op dat moment ook de hoogste van het Belgische vasteland.
04/03/2025
Card image cap
Pers

SABIC neemt 's werelds grootste zonne-installatie met lichtgewicht en circulaire panelen in gebruik in Genk

17/10/2024