FOCUS: Gemeenschappen voor hernieuwbare energie (REC's) worden werkelijkheid in België (1/2)

Het delen van energie en peer-to-peer verkoop worden door politici en belanghebbenden in de energiesector steeds vaker besproken als een van de oplossingen voor de energiecrisis en een vehikel voor de energietransitie. Terwijl dit een paar jaar geleden nog een vrij vaag concept was, is het geleidelijk aan een realiteit geworden. Met name Renewable Energy Communities (REC's) zijn een vorm van energiehandel die nu wettelijk mogelijk is.
30/05/2023

Waar gaat het over?


Hernieuwbare energiegemeenschappen laten toe om de elektriciteit die bijvoorbeeld door de in de gemeenschap aanwezige zonnepanelen worden geproduceerd, te delen. Dit delen kan op verschillende niveaus gebeuren, van delen binnen een gebouw tot delen tussen woningen, openbare gebouwen of (kleine of middelgrote) bedrijven in dezelfde buurt. Het delen van energie gebeurt via het bestaande distributienetwerk en vereist dus geen nieuwe infrastructuur. Alleen de installatie van communicerende meters is nodig om "accounting ", of zelfs optimalisering, van gedeelde energiestromen mogelijk te maken. Een REC kan ook andere apparatuur omvatten, zoals een gemeenschappelijke batterij of gedeelde oplaadpunten voor elektrische voertuigen, en andere activiteiten dan de productie, het delen/verkopen van lokale hernieuwbare energie, zoals het aanbieden van efficiëntie- of flexibiliteitsdiensten, het opladen van elektrische voertuigen, enz.


Wat zijn de doelstellingen en voordelen?


Een van de doelstellingen van de REC's is om het verbruik van duurzame energie te stimuleren, hoogstwaarschijnlijk tegen een lagere kost en op het moment van de productie. Dit bevordert niet alleen het koolstofvrij maken van onze samenleving, maar verlaagt ook de energierekening van de leden van de gemeenschap. Afhankelijk van de regio komt deze financiële winst voort uit een lagere prijs voor gedeelde energie dan die welke bij leveranciers wordt gekocht, al dan niet met een verlaging van de netwerktarieven die door de distributienetbeheerder (DNB) worden toegekend. Ten slotte is een REC, naast de hierboven vermelde milieu- en financiële voordelen, vooral een structuur die het mogelijk maakt om burgers - met name die in energiearmoede -, overheden en ondernemingen samen te brengen rond een gemeenschappelijk project dat deel uitmaakt van de energietransitie.


Hoe gaat het in de 3 regio's van het land?


Tot voor kort bestonden CER's alleen via pilootprojecten, genietend van verschillende vrijstellingen op vlak van regelgeving en ad-hocsteun. Sinds maart 2022 in Brussel, januari 2023 in Vlaanderen (in zijn volledige versie) en maart 2023 in Wallonië is het regelgevingskader compleet en maakt het de effectieve implementatie van CER's mogelijk. Hun uitvoering verloopt dus volgens precieze regels, die helaas van gewest tot gewest verschillen. In alle gevallen is een REC altijd een rechtspersoon, waardoor de leden vrij tot het REC kunnen toetreden of het REC verlaten. Aangezien deze regels en oprichtingsprocedures nieuw en relatief ingewikkeld zijn, hebben de regionale regeringen "facilitatoren" aangesteld om burgers en bedrijven bij te staan in het proces. Naast de informatie die op de websites van de regelgevende instanties en de DNB's wordt gepubliceerd, zijn er ook websites gewijd aan CER's, zoals https://macer.clustertweed.be/ in Wallonië. Zij maken het mogelijk om het nieuws over de CER's in hun regio te populariseren, te promoten en te volgen.

 

Lees ook: ENGIE (Laborelec) neemt deel aan onderzoek naar hernieuwbare energiegemeenschappen (2/2)

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

Dankzij 1,5 MWp aan zonnepanelen van ENGIE wordt Gosselin een duurzamere logistieke speler

ENGIE heeft een zonnepaneleninstallatie van 1,5 MWp geplaatst op de site van Gosselin in Antwerpen. Gosselin is een groot verhuis- en logistiek bedrijf en kan dankzij deze installatie van meer dan 3000 zonnepanelen zijn CO2-uitstoot verminderen met 535 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 268 dieselwagens.
11/04/2024
Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023