902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024

"Ali": Het verhaal  

De opera vertelt over de twee jaar durende reis van de jonge vluchteling Ali. Op slechts 12-jarige leeftijd wordt hij gedwongen zijn dorp in Somalië alleen te verlaten om zijn leven te redden. Van smokkelaar naar smokkelaar, trekt hij door Kenia, Oeganda, Zuid-Soedan en Ethiopië, en steekt vervolgens de grens met Soedan over. Hij loopt dagenlang door de woestijn en raakt verstrikt in de Libische hel, waar hij wordt mishandeld terwijl hij wacht om de Middellandse Zee over te steken op een reddingsboot. Uiteindelijk wordt hij gered door een NGO en landt hij op Malta, waarna hij zijn reis voortzet naar Brussel-Zuid, waar hij wordt opgevangen. Hier kan je het verhaal van zijn Belgische adoptiemoeder lezen.  

  

Schoolvoorstellingen voor 900 jongeren  

Om jongeren kennis te laten maken met zowel de opera als de maatschappelijke kwestie van migratie, hebben De Munt en de Stichting ENGIE hun krachten gebundeld. Ze geven jongeren de kans om met hun klas de opera bij te wonen. Zo werden er twee schoolvoorstellingen aangeboden aan meer dan 900 jongeren, in het Vlaamse theater KVS, waar de opera werd opgevoerd.   

  

Hier een terugblik in beelden op deze schoolvoorstellingen.  

 

  

Tien leerlingen in het figuratieteam  

De opera was ook een participatief project waarbij tien leerlingen uit het zevende jaar van het Instituut des Filles de Marie in Sint-Gillis actief konden meedoen. Stephanie Druart, een van de docenten van deze jongeren, legt uit waarom dit project zo betekenisvol is voor haar leerlingen: "Ze hebben een onrustige schooltijd gehad, deels door een gebrek aan kennis van de schoolregels, maar vooral door een enorm gebrek aan zelfvertrouwen, door mislukkingen en de negatieve perceptie van beroepsstudies. Hier, na maanden hard werken en trouw aan de repetities en voorstellingen, zien we dat ze beseffen dat ze een plek hebben in onze samenleving, dat ze hun plaats hebben gevonden. Het theater is niet langer een wereld voor de rijken, ze worden met open armen ontvangen en hebben toegang gekregen tot het 'mooie' en 'professionele', wat normaal niet voor hen is weggelegd. Ze kregen vertrouwen en hebben bijgedragen aan het succes van het project. Dit initiatief heeft hen geholpen om een volwassen houding aan te nemen in een professionele omgeving, waar ze het belang van teamwork, inzet en stiptheid hebben geleerd, wat op school vaak nog moeilijk is. Het heeft hen ook geholpen om de kloof tussen school en de internationale artistieke professionele wereld te overbruggen. Het is een prachtige prestatie en ik ben trots op de weg die ze hebben afgelegd, trots om hen te horen praten over wat ze hebben geleerd, trots dat ze de trots in de ogen van de toeschouwers en hun ouders konden zien, trots dat ze deel uitmaakten van dit avontuur."  

De Stichting ENGIE nodigde ook jonge nieuwkomers van de vereniging Mentor-Escale uit. Een van de jonge Soedanese deelnemers zei dat er volgens hem niets aan het stuk ontbrak en dat hij zich volledig herkende in het verhaal van Ali, daarbij benadrukkend hoe belangrijk het is om het verhaal van duizenden andere jongeren zoals hij te delen.  

Sinds 2013 werkt de Stichting ENGIE aan de inclusie van kwetsbare jongeren door positieve projecten te ondersteunen, met name op het gebied van cultuur, om hen te helpen de basis voor hun toekomstige leven op te bouwen.  

 

© Foto's Simon Van Rompay