1 miljoenton vliegas geëvacueerd uit de Terril van Hénâ

De Terril van Hénâ ligt in de gemeentes Engis en Flémalle. De site bestond oorspronkelijk uit twee grote valleien die door de Hénâ-beek en de Venen-beek werden gevormd. De terril bestaat uit 2 300 000 ton vliegas afkomstig uit de verbranding van steenkool voor de productie van elektriciteit in de centrale van Les Awirs in de jaren 1950-1970.
31/08/2022

De werf voor de evacuatie van de vliegas ging van start in 2016 en zal 14 jaar duren. 
ENGIE zal in totaal meer dan 50 miljoen EUR investeren in de herontwikkeling van dit voormalige industriegebied.

Aurélie Delvaux, Projectleider Terril van Hénâ :


De mijlpaal van 1 000 000 ton vliegas die van de Terril van Hénâ naar de cementindustrie werden geëvacueerd, bereikten we in augustus! Deze belangrijke stap is een waar succes voor de sanering van het terrein. De vliegas wordt van de terril afgegraven en via een 1,7 km lange transportband naar de oevers van de Maas en de kade naast de centrale van Les Awirs vervoerd. Daar worden zij rechtstreeks in binnenschepen gelost om zo onmiddellijk naar de cementfabriek te vertrekken. Dit proces en de ter plekke gebouwde installatie stellen ons in staat een uitstekend rendement te behalen. Van 2017 tot 2022 draaiden de activiteiten op de terril immers op volle kracht en werd zo in 5 jaar tijd één miljoen ton vliegas verwijderd. Dit vliegas wordt gebruikt in cementfabrieken vanwege het aluminiumoxide- en silicagehalte, en krijgt zo een tweede leven. Binnen 7 jaar zal de resterende 1 300 000 ton helemaal verwijderd zijn en zal de Terril van Hénâ in zijn oorspronkelijke, natuurlijke staat worden hersteld.

Een unieke werf in Europa!


Met dit ambitieuze project voor de herwaardering van een industriële site tot een nieuwe biodiversiteitszone zet ENGIE zijn voorbeeldfunctie als verantwoordelijke industriële onderneming kracht bij. Het gaat hier om een unieke werf en wel om verschillende redenen:

  • De site zal in zijn oorspronkelijke toestand worden hersteld en zal opnieuw een groene zone, rijk aan biodiversiteit, worden voor de omwonenden;
  • Dankzij een overeenkomst met de cementfabrieken krijgen de vliegassen van de terril een tweede leven. Ze worden gerecycleerd na het transport per binnenschip wat bovendien een uiterst duurzame vorm van transport is;
  • Tot slot hecht ENGIE groot belang aan het welzijn van en de verstandhouding met de omwonenden. Zo worden de vliegassen in een afgesloten transportband afgevoerd, waardoor geluidsoverlast en ophoping van resten zoveel mogelijk worden vermeden. Omwonenden, overheden en deskundigen uit de academische wereld werden, worden en blijven van begin tot einde van de werken betrokken.

Met dit project laat ENGIE zien dat het zijn verbintenissen op lange termijn en over de volledige activiteitscyclus van het project nakomt: van ontwikkeling, bouw, exploitatie, tot ontmanteling en herinrichting.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Industriële test van Vanadium Flow batterijen als alternatief voor Lithium-Ion batterijen

Partnership in de energietransitie tussen Jan De Nul, ENGIE en Equans.
27/03/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024
Card image cap
Artikel

‘ENGIE Talent van het jaar’ 2023 uitgereikt aan atlete Kiara Maene

Sinds 2012 wordt elk jaar de ‘ENGIE Talent van het jaar’ uitgereikt aan een beloftevolle jonge paralympische atle(e)t(e) op basis van zijn of haar uitzonderlijke prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar werd van deze goede gewoonte niet afgeweken en werd Kiara Maene, de jonge sprintster, met trots uitgeroepen tot winnares.
28/02/2024
Card image cap
Pers

Voormalige thermische centrale van ENGIE in Les Awirs volledig ontmanteld

De ontmantelingswerkzaamheden, die in april 2021 van start gingen na de definitieve sluiting van de centrale van Les Awirs in augustus 2020, werden eind december 2023 volgens plan voltooid. De site kan nu worden gebruikt voor nieuwe industriële activiteiten. Net als de nabijgelegen site van Terril van Hénâ, waar assen worden verwijderd, illustreert dit het vermogen en de inzet van ENGIE om zijn industriële projecten op een verantwoordelijke manier af te ronden.
06/02/2024