ENGIE werkt aan slimme en groene mobiliteit

Trein, tram, bus, metro, wagen, ... ENGIE ziet mobiliteit door een groene bril en ontwikkelt technische en technologische oplossingen die een cruciale rol spelen en zullen blijven spelen op het vlak van verplaatsingen.
Innovatie

Onze mobiliteit wordt steeds meer elektrisch, groener en slimmer. Zeker als het aan ENGIE ligt! De nieuwe ecologischere en zuinigere ledverlichting in de Montgomerytunnel en de beweegbare brug op de autosnelweg A11 die Brugge en Knokke sneller verbindt – een unieke infrastructuur in België – zijn daar het beste voorbeeld van.

Om het verkeer veiliger en vlotter te laten verlopen, ontwerpt en plaatst ENGIE ook slimme verkeersinformatieborden, dynamische systemen die automobilisten naar vrije parkeerplaatsen leiden en ANPR-camera’s die de meest vervuilende auto’s kunnen herkennen in lage-emissiezones zoals die van Antwerpen of Namen.

 

Veiligere spoorwegen

De metro of de trein: ENGIE maakt het vervoer over onze spoorwegen veiliger. Zo werkte ENGIE mee aan de uitwerking van SafeNet, een beveiligd communicatienetwerk dat noodzakelijk zal zijn voor de werking van de toekomstige automatische metro. Daarnaast droeg ENGIE ook bij tot de uitrol van het signalisatiesysteem voor de spoorwegen ETCS Level 2. Op termijn zullen 786 km sporen hiermee uitgerust worden, met inbegrip van de installatie van 1717 seinen en 3572 bakens. 

En de bussen? Ook die worden niet vergeten. ENGIE installeerde voor de Waalse vervoersmaatschappij TEC immers het eerste snellaadsysteem voor elektrische bussen. Een pioniersproject met een grote impact. Het verenigt namelijk de bus en de tram om zo tot een van de mobiliteitsoplossingen van de toekomst te komen.

 

Hoogtechnologische laadpalen

Ook de elektrische wagen staat volop in de schijnwerpers. Sinds 2011 heeft ENGIE al meer dan 750 laadpunten geïnstalleerd bij bedrijven (Swift, GSK, MasterCard, Eurocontrol, …), maar ook bij tal van klanten thuis. De klanten van VW, Audi, Porsche en ALD Automotive kunnen bijvoorbeeld rekenen op onze knowhow voor hun laadpunt thuis.

ENGIE biedt een uitgebreid gamma laadoplossingen aan die zijn aangepast aan elk type voertuig. Voor de laadstations thuis voorziet ENGIE een service om de elektriciteit die thuis wordt afgenomen, apart te meten via een slim laadpunt. Op die manier kan de gebruiker het verbruik van zijn wagen opvolgen via een applicatie. Indien hij dat wenst, kan hij ook gebruikmaken van een extra dienstverlening om deze elektriciteit te recupereren bij zijn werkgever.

Het toenemende aantal elektrische voertuigen heeft een impact op de bedrijven. Wanneer er meerdere voertuigen tegelijkertijd opladen op dezelfde site, kan dat een piek in het verbruik veroorzaken, wat ook zal doorwegen op de elektriciteitsfactuur. ENGIE ontwikkelde daarom ‘Smatch’, dat dankzij algoritmes ‘Load Control Management’ mogelijk maakt. Hoe het concreet werkt? Het laadstation vraagt aan de bestuurder hoe laat hij de site zal verlaten en welk laadniveau hij wenst. Het laadvermogen van het laadstation wordt vervolgens aangepast aan het verbruik en de elektriciteitsbehoeften van de hele site. Dergelijke laadstations worden onder andere al gebruikt bij Swift. Ze maken het mogelijk om overbelastingen te voorkomen en de infrastructuurkosten te verminderen, vooral wat elektrische kabels betreft.

ENGIE kocht onlangs het Nederlandse EVBox over, de wereldleider in laadtoestellen. Hierdoor beschikt de Groep over een sterke en ervaren interne partner die wereldwijd al meer dan 50 000 laadpunten heeft verkocht. De Groep kan er dan ook op vertrouwen dat ze haar klanten een laadoplossing kan aanbieden die is aangepast aan hun behoeften, of het nu thuis of op kantoor is.

 

Een carport op zonne-energie met laadpalen

ENGIE zorgde bovendien voor een première in België: een laadstation op zonne-energie! Het Solar Fast Charging Station, dat bij Living Tomorrow in Vilvoorde geïnstalleerd werd, is een carport met zonnepanelen op het dak die de laadpalen voeden en jaarlijks voldoende elektriciteit opwekken om een elektrische wagen 25 000 km te laten rijden. Het station is bovendien uitgerust met een registratie- en facturatiemodule.

Vandaag is er geen enkele mobiliteitsoplossing die ENGIE niet onderzoekt. We buigen ons over alle aspecten, van het onderhoud en de renovatie van het bestaande netwerk tot de ontwikkeling van slimme oplossingen en zelfs de bouw van nieuwe stations. Vooruitgang op het vlak van mobiliteit vraagt vaak om ingrijpende en grote projecten. Bij ENGIE zijn we er alvast klaar voor.