2e leven voor 48 batterijen van elektrische wagens

48 batterijen die gebruikt werden in elektrische wagens, vormen voortaan het eerste industriële ‘second life’-opslagsysteem met hoge capaciteit (1,2 MW) in België. Dankzij ENGIE en Umicore.
13/12/2019

 

Nu elektrische wagens steeds populairder worden, rijst de vraag wat er zal gebeuren met de accu’s van deze auto’s op het einde van hun levenscyclus. ENGIE en Umicore, een van de wereldleiders op het vlak van productie en recyclage van materialen voor herlaadbare batterijen, hebben de handen in elkaar geslagen om voor het eerst op een industriële site in België batterijen te hergebruiken.

 

Het evenwicht van het elektriciteitsnet verzekeren

48 Li-Ion-batterijen, afkomstig van elektrische Renault Kangoo-wagens, werden in containers geplaatst en zullen dienstdoen als een opslagbatterij met een vermogen van 1,2 MW en een opslagcapaciteit van 720 kWh.

De oorspronkelijke capaciteit van de gebruikte batterijen was 22 kWh per batterij. In hun ‘second life’-toepassing bedraagt hun capaciteit ongeveer 15 tot 17 kWh. Dat betekent dat ze bij hun aankomst op de site van Umicore in Olen nog over twee derde van hun capaciteit beschikken. Dat is ruim voldoende om nog 10 jaar bij te dragen aan de energietransitie door middel van circulaire economie en om te helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Bij een hoog aanbod slaan ze immers energie op en bij een hoge vraag wordt er geïnjecteerd in het netwerk.

Dit batterijsysteem zal dienstdoen als primaire reserve voor Elia. Dat zal de belangrijkste toepassing zijn. De primaire reserve zal voortdurend geactiveerd worden en zal bijdragen tot de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

 

Een belangrijke bron van kennis

ENGIE stond in voor het ontwerp en de installatie van het systeem en beheert het ook. Daarnaast zal het onderzoekscentrum ENGIE Laborelec gedurende 10 jaar de prestaties van de ‘second life’-accu’s opvolgen en deze samen met Umicore analyseren. Op die manier wordt er belangrijke nieuwe kennis opgedaan over de levenscyclus van Li-Ion-batterijen. “Voor ons is dit nieuwe batterijsysteem een duurzame energiebron die onze kennis en expertise op het vlak van toepassingen voor ‘second life’ herlaadbare batterijen vergroot”, vertelt Geert Defieuw, Site manager van Umicore in Olen. "We zijn dan ook fier dat we met ENGIE kunnen samenwerken aan deze innovatieve en duurzame oplossing.”  

Het batterijsysteem van de Umicore-site vormt een unieke referentie wat circulaire economie betreft. Umicore maakt niet alleen materialen die gebruikt worden voor de productie van herlaadbare batterijen voor elektrische wagens, maar recycleert ze ook aan het einde van hun levensduur. Umicore heeft dus een uniek gesloten kringloopmodel geïmplementeerd waarbij de gerecycleerde materialen terug ingezet worden in het productieproces. “Dit project ligt volledig in lijn met de ambitie van ENGIE om het voortouw te nemen in de ‘zero carbon’-transitie. In de toekomst zullen steeds meer opslagbatterijen ingeschakeld worden om onder andere de intermittentie van hernieuwbare energie op te vangen en op die manier een betere integratie ervan in het elektriciteitsnet te ondersteunen”, besluit Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux.

 

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE beloont flexibiliteit van zijn klanten en introduceert nieuw energiecontract met super-daluren

Naast het ontwikkelen van flexibele energiecapaciteit zoals batterijparken, stimuleert ENGIE ook zijn klanten om energie flexibel te verbruiken. De nieuwe formule Empower Flextime die op 1 juni wordt gelanceerd, is bedoeld voor klanten met een digitale meter, die een groot deel van hun verbruik kunnen verschuiven naar specifieke momenten van de dag wanneer er doorgaans een lager verbruik is. Tijdens deze vaste ‘super-daluren’ kunnen klanten genieten van erg lage energieprijzen. Aanvullend op de nieuwe tariefformule test ENGIE ook ‘Happy Hours’ uit, waarbij elektriciteit op bepaalde momenten gratis is voor de gebruikers.
27/05/2025
Card image cap
Pers

Bouwwerken gestart voor nieuw batterijpark van ENGIE in Kallo

Minister van Energie Mathieu Bihet, burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver en CEO van ENGIE Belgium Vincent Verbeke hebben de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van het nieuwe batterijpark van ENGIE in Kallo. Vanaf het voorjaar van 2027 zullen de batterijen elektriciteit kunnen opslaan en nadien volgens de noden van het net weer afgeven. Deze vorm van flexibiliteit, een van de strategische prioriteiten van ENGIE, zorgt voor de stabiliteit van het elektriciteitssysteem en ondersteunt de integratie van hernieuwbare energie.
13/05/2025
Card image cap
Pers

ENGIE bereikt de kaap van 100 MWp aan zonne-energie in België bij Valeo in Ath

Op woensdag 12 maart huldigden ENGIE en Valeo, in aanwezigheid van Waals minister van Energie, Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens Cécile Neven, een zonne-installatie van 3 MWp in. Hiermee bereikt ENGIE de kaap van in totaal 100 MWp aan geïnstalleerde zonnecapaciteit in België. Met 4.400 panelen zal deze nieuwe installatie 25% van de elektriciteitsbehoefte van de Valeo-site in Ath dekken.
11/03/2025
Card image cap
Pers

Bouw van nieuw batterijpark van ENGIE nabij Antwerpen markeert nieuwe mijlpaal in de energietransitie

ENGIE zal binnenkort het startschot geven voor de bouw van een nieuw batterijpark van 100 MW op zijn site in Kallo nabij Antwerpen. Het gaat om het tweede grootschalige batterijproject van ENGIE in België. De werkzaamheden starten in het eerste trimester van 2025 en zullen afgerond zijn tegen de zomer van 2027.
04/11/2024