2e leven voor 48 batterijen van elektrische wagens

48 batterijen die gebruikt werden in elektrische wagens, vormen voortaan het eerste industriële ‘second life’-opslagsysteem met hoge capaciteit (1,2 MW) in België. Dankzij ENGIE en Umicore.
13/12/2019

 

Nu elektrische wagens steeds populairder worden, rijst de vraag wat er zal gebeuren met de accu’s van deze auto’s op het einde van hun levenscyclus. ENGIE en Umicore, een van de wereldleiders op het vlak van productie en recyclage van materialen voor herlaadbare batterijen, hebben de handen in elkaar geslagen om voor het eerst op een industriële site in België batterijen te hergebruiken.

 

Het evenwicht van het elektriciteitsnet verzekeren

48 Li-Ion-batterijen, afkomstig van elektrische Renault Kangoo-wagens, werden in containers geplaatst en zullen dienstdoen als een opslagbatterij met een vermogen van 1,2 MW en een opslagcapaciteit van 720 kWh.

De oorspronkelijke capaciteit van de gebruikte batterijen was 22 kWh per batterij. In hun ‘second life’-toepassing bedraagt hun capaciteit ongeveer 15 tot 17 kWh. Dat betekent dat ze bij hun aankomst op de site van Umicore in Olen nog over twee derde van hun capaciteit beschikken. Dat is ruim voldoende om nog 10 jaar bij te dragen aan de energietransitie door middel van circulaire economie en om te helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Bij een hoog aanbod slaan ze immers energie op en bij een hoge vraag wordt er geïnjecteerd in het netwerk.

Dit batterijsysteem zal dienstdoen als primaire reserve voor Elia. Dat zal de belangrijkste toepassing zijn. De primaire reserve zal voortdurend geactiveerd worden en zal bijdragen tot de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

 

Een belangrijke bron van kennis

ENGIE stond in voor het ontwerp en de installatie van het systeem en beheert het ook. Daarnaast zal het onderzoekscentrum ENGIE Laborelec gedurende 10 jaar de prestaties van de ‘second life’-accu’s opvolgen en deze samen met Umicore analyseren. Op die manier wordt er belangrijke nieuwe kennis opgedaan over de levenscyclus van Li-Ion-batterijen. “Voor ons is dit nieuwe batterijsysteem een duurzame energiebron die onze kennis en expertise op het vlak van toepassingen voor ‘second life’ herlaadbare batterijen vergroot”, vertelt Geert Defieuw, Site manager van Umicore in Olen. "We zijn dan ook fier dat we met ENGIE kunnen samenwerken aan deze innovatieve en duurzame oplossing.”  

Het batterijsysteem van de Umicore-site vormt een unieke referentie wat circulaire economie betreft. Umicore maakt niet alleen materialen die gebruikt worden voor de productie van herlaadbare batterijen voor elektrische wagens, maar recycleert ze ook aan het einde van hun levensduur. Umicore heeft dus een uniek gesloten kringloopmodel geïmplementeerd waarbij de gerecycleerde materialen terug ingezet worden in het productieproces. “Dit project ligt volledig in lijn met de ambitie van ENGIE om het voortouw te nemen in de ‘zero carbon’-transitie. In de toekomst zullen steeds meer opslagbatterijen ingeschakeld worden om onder andere de intermittentie van hernieuwbare energie op te vangen en op die manier een betere integratie ervan in het elektriciteitsnet te ondersteunen”, besluit Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux.

 

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Industriële test van Vanadium Flow batterijen als alternatief voor Lithium-Ion batterijen

Partnership in de energietransitie tussen Jan De Nul, ENGIE en Equans.
27/03/2024
Card image cap
Pers

ENGIE klanten kunnen tot 30% besparen op hun energiefactuur

Het voorbije jaar heeft ENGIE zijn 2,5 miljoen residentiële klanten extra bijgestaan tijdens de wintermaanden en hen actief gesteund in hun inspanningen om minder energie te verbruiken. Met resultaat: dankzij de verschillende energiebesparings-tools hebben ENGIE klanten tot maar liefst 30% minder verbruikt. Nu de winter snel in aantocht is, lanceert ENGIE zijn nieuwe campagne ‘Doe de Check&Save’, om verder te bouwen op het resultaat van vorig jaar en nog meer mensen te helpen om hun energiebudget onder controle te houden en tegelijk ook hun CO2-impact te beperken.
25/10/2023
Card image cap
Pers

ENGIE maakt elektrisch rijden slimmer en voordeliger

Speciaal voor klanten die hun elektrische wagen regelmatig thuis opladen, lanceert ENGIE zijn vernieuwde Drive-aanbod, een unieke combinatie van een vast of variabel energiecontract met bijbehorende intelligente app. Door gebruik te maken van de functie ‘Slim laden’ in de ENGIE Drive app, kunnen klanten hun wagen automatisch laten opladen aan een extra voordelig daltarief, en ontvangen ze bovendien een vergoeding per geladen kilowattuur. Met dit aanbod – beschikbaar vanaf 1 juni 2023 – maakt ENGIE intelligent en voordelig laden eenvoudig en toegankelijk voor iedereen.
01/06/2023
Card image cap
Artikel

ENGIE is meer dan een energieleverancier

We werken vandaag hard aan de toekomst. Zo zetten we alles op alles om de energietransitie van dit land zo vlot en snel mogelijk te bewerkstelligen en Net Zero Carbon te bereiken tegen 2045.
27/05/2023