Wij zorgen mee voor jouw veiligheid in de stad

Verkeersveiligheid, beveiliging van gebouwen, videobewaking… In onze steden en gemeenten zorgen ENGIE en zijn dochterondernemingen mee voor jouw veiligheid. Meer dan je je kan voorstellen…
Projecten en realisaties

Veiligere steden? Veel steden nemen vandaag preventie- en veiligheidsmaatregelen. Dat doen ze om het veiligheidsgevoel van hun inwoners te verhogen, maar ook om onze levenskwaliteit en ons welzijn te verbeteren. Daarbij kunnen de steden rekenen op de oplossingen van ENGIE Fabricom.

 

Videobewaking en verkeersveiligheid

Wat hebben Antwerpen, Brussel, Gent en andere steden gemeen? Ze installeerden bewakingscamera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR-camera’s) – of zullen dit binnenkort doen. ENGIE Fabricom plaatst en onderhoudt deze camera’s.

Langs de Vlaamse wegen laten meer dan 150 ANPR-camera’s de politie toe om gestolen of onverzekerde voertuigen te identificeren. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor de controle van de lage-emissiezones.

In Brussel meten deze camera’s ook de snelheid van de voertuigen en zorgen zo voor meer veiligheid op de weg. Andere camera’s werden in politiewagens geplaatst en dragen hierdoor bij aan de veiligheid van de burger.

Onze hoofdstad gaat trouwens nog een stapje verder met de digitalisering en de uitwisseling van gegevens. Ze voerde een centraal platform voor videobeveiliging in, dat ook al werd ontwikkeld door ENGIE Fabricom. Het doel ervan? De coördinatie mogelijk maken van de bewakingsbeelden van de verschillende overheidsdiensten van de stad: de politiezones, Brussel Mobiliteit, MIVB… Tegen 2018 moeten 2.900 camera’s op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het platform geïntegreerd worden, om ieders veiligheid te waarborgen.

In tal van andere steden installeert ENGIE Fabricom ook andere types camera’s, zoals videobewakingscamera’s die bijdragen aan de strijd tegen kleine criminaliteit.

 

Voor een betere luchtkwaliteit in de stad

De ANPR-camera’s hebben niet alleen een preventieve impact op de veiligheid. In Antwerpen en Gent, en weldra ook in Brussel, worden ze eveneens gebruikt om de kwaliteit van de stadslucht te verbeteren. Hoe? Door “lage-emissiezones” te creëren, houden de steden de meest vervuilende voertuigen weg uit hun centra. Langs de belangrijkste verkeersassen plaatsen ze camera’s die de nummerplaten registreren van de wagens die niet aan de Europese emissienormen beantwoorden.

De meest vervuilende voertuigen worden sinds 1 februari 2017 al gebannen uit het stadscentrum van Antwerpen. Brussel zal in 2018 dezelfde maatregel nemen. Het zal daarvoor 250 soortgelijke camera’s plaatsen.

ENGIE Fabricom waakt zo over jouw veiligheid en jouw welzijn in de stad.