Minister Tinne Van der Straeten bezoekt Laborelec, het groeiende internationale R&D-centrum van ENGIE in België

Laborelec, het R&D-centrum voor elektrische technologieën van de ENGIE Groep, verwelkomt vandaag federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten voor een ontmoeting met de experts die mee vorm geven aan de toekomst van de energietransitie in België. Laborelec rekruteerde het afgelopen 1,5 jaar niet minder dan 64 nieuwe wetenschappers en onderzoekers om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar onderzoek en operationele ondersteuning rond de nieuwste energietechnologieën, vooral op het vlak van hernieuwbare energie. Daarmee tekent het expertisecentrum in Linkebeek al zijn zevende opeenvolgende jaar van forse groei op.
18/10/2023

Op woensdag 18 oktober 2023 brengt minister van Energie Tinne Van der Straeten een werkbezoek aan Laborelec, het primaire onderzoeks- en innovatiecentrum van de ENGIE Groep voor alles wat met elektriciteit te maken heeft. Daar zal ze kennismaken met de experts die via hun werk rond wind- en zonne-energie, batterijopslag, elektrisch rijden, flexibiliteit en balancering van het elektriciteitsnet, slimme algoritmen en recycleerbare materialen vorm geven aan de toekomst van de energietransitie in Europa en daarbuiten.

Laborelec werd opgericht in 1962 met als missie om onderzoek te doen naar innovatieve nieuwe technologieën voor de Belgische elektriciteitssector. Vandaag, 61 jaar later, is het centrum actief over de hele wereld en heeft het naast de hoofdzetel in Linkebeek ook vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Chili.

Deze internationale uitbreiding van Laborelec is hoofdzakelijk te danken aan de steeds grotere rol van hernieuwbare energiebronnen in de wereldwijde energievoorziening. Daardoor ontstaat er een groeiende internationale behoefte aan wetenschappelijke expertise en geavanceerde operationele ondersteuning rond investeringen in en de installatie, exploitatie en het onderhoud van o.a. wind-, zonne- en batterijparken en slimme energienetwerken. Dankzij zijn historische expertise en doelgericht rekruteringsbeleid kan Laborelec proactief inspelen op die behoefte. 

Deze trend laat zich duidelijk zien in de forse recente personeelsgroei. Waar Laborelec in 2015 nog afklokte op 235 voltijdse medewerkers, stelt het vandaag 375 experts te werk, van wie 320 aan de slag zijn op de site in Linkebeek, België. Dit is het resultaat van een groei die al startte in 2015, maar zich vooral de afgelopen jaren sterk doorzette. Zo wierf Laborelec in het afgelopen 1,5 jaar, sinds zijn 60ste verjaardag op 2 april 2022, niet minder dan 64 nieuwe medewerkers aan – vooral (jonge) wetenschappers en ingenieurs met een specialisatie in een van de vele domeinen van de energietransitie. In lijn met het engagement van de ENGIE Groep om een 50/50-genderevenwicht te bereiken voor alle managementposities in het bedrijf wereldwijd tegen 2030, zet Laborelec daarbij ook sterk in op het aantrekken van meer diverse profielen en een evenwichtige aanwerving van mannen en vrouwen.

Deze groei vertaalt zich duidelijk in de financiële resultaten van Laborelec. Van 46 miljoen euro omzet in 2015 evolueerde het bedrijf naar een omzet van 80,2 miljoen euro in 2022, met een nettowinst van 3,4 miljoen euro. 37% van de omzet is afkomstig van onderzoek en ontwikkeling, de resterende 63% is afkomstig van gespecialiseerde operationele diensten geleverd aan klanten van binnen en buiten de ENGIE Groep.

Michael Marique, Managing Director van ENGIE Laborelec:

“Met hun focus op technologische innovatie en hun onderzoek naar de nieuwste en beste technologieën voor het realiseren van de energietransitie leveren de medewerkers van Laborelec een cruciale bijdrage aan de missie van de ENGIE Groep om zijn activiteiten en die van zijn klanten volledig koolstofneutraal te maken tegen 2045. Het is dan ook geen toeval dat de groei van Laborelec hoofdzakelijk te danken is aan de sterke expansie van zijn hernieuwbare energie-activiteiten, zowel in Europa als daarbuiten. Ook vandaag blijven we nog volop op zoek naar jonge en meer ervaren experts om samen met onze collega’s van binnen en buiten ENGIE vorm te geven aan de transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”

Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie:

“Innovatie is het kloppende hart van de energietransitie.  Het opent deuren voor professionals die willen werken aan de oplossingen van morgen en zo actief bijdragen aan het vormgeven van een klimaatneutrale toekomst. Hier bij Laborelec bijvoorbeeld zijn steeds meer jonge talenten aan het werk. Ze doen onderzoek naar drijvende zonnepanelen, nieuwe batterijtypes, volledig recycleerbare wieken voor windturbines en slimme laadnetwerken voor elektrische wagens.  Ze tonen elke dag dat de energietransitie ook een bron kan zijn van nieuwe kansen en inspirerende banen.”