LRM, Stad Lommel, Nyrstar en ENGIE huldigen Kristal Solar Park in, het grootste zonnepark van de Benelux

Lommel, 13 juni 2019 – Vandaag werd Kristal Solar Park in Lommel officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van burgemeester van Lommel Bob Nijs, CEO van LRM Tom Vanham, Vice President van de Europese Operaties van Nyrstar Guido Janssen en CEO van ENGIE Benelux Philippe Van Troeye. 303.000 fotovoltaïsche panelen liggen er voortaan te blinken op het bedrijventerrein Kristalpark III.
13/06/2019

Het mega-zonnepark, goed voor 99,5 MW, is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. De installatie gebeurde door ENGIE Fabricom, die ook gedurende 15 jaar zal instaan voor het onderhoud van de zonnepanelen.

Met 99,5 MW is Kristal Solar park het grootste zonnepark van de Benelux. 303.000 zonnepanelen en 2.200 kilometer kabels liggen op een terrein van 93 hectare, wat overeenkomt met 200 voetbalvelden. De nieuwe installatie produceert 85.000 MWh per jaar, het equivalent van een jaarlijks verbruik van bijna 25.000 gezinnen, en vermijdt een jaarlijkse CO₂-uitstoot van meer dan 30.000 ton.

“De omschakeling van de groene elektriciteit gebeurt door Nyrstar”, verduidelijkt Guido Janssen, Vice President European Operations van Nyrstar. “Via een directe lijn tussen het zonnepark en onze technische installaties zal onze zinksmelter alle elektriciteit van de zonnepanelen afnemen. Door het gebruik van hernieuwbare energie vergroenen we ons productieproces.”

Bedrijven die zich later vestigen op het bedrijventerrein Kristalpark III kunnen ook een aansluiting op het zonnepark aanvragen. Op deze manier zal er stapsgewijs minder stroom naar Nyrstar gaan en meer elektriciteit naar nieuwe bedrijven op de site. Deze aanpak is uniek.

Burgemeester Bob Nijs, burgemeester van de stad Lommel: “We laten burgers vanaf dit jaar mee participeren in het project. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheden om zonnepanelen te leggen, denk maar aan bewoners van appartementen of huizen waarvan het dak niet de juiste oriëntatie heeft. Door het zonnepark in Lommel open te stellen voor alle Lommelaren, kan iedereen investeren in zonne-energie. Ten slotte vergroot het zonnepark ook de aantrekkelijkheid van het bedrijventerrein. 

LRM investeert steeds meer in impactvolle klimaatprojecten”, zegt Tom Vanham, CEO van LRM“Kristal Solar Park past perfect in onze eigen klimaatdoelstellingen én realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie inzake zonnepanelen voor 2019. Vlaanderen streeft naar één zonnepaneel per Vlaming tegen 2020. Bovendien zijn we trots dat dit project het midden houdt tussen economie en ecologie. In alle fases van het project werd er op deze industriële site rekening gehouden met de aanwezige natuur. Ten slotte vergroot het zonnepark ook de aantrekkelijkheid van het bedrijventerrein.” 

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “ENGIE heeft de ambitie om leider te zijn van de ‘zero carbon’ transitie. Met de indrukwekkende zonnepaneleninstallatie hier in Lommel, het grootste zonnepark van de Benelux, wordt deze ambitie steeds meer werkelijkheid. Het project laat onze diepgewortelde expertise in zonne-energie zien, een van de hoekstenen van de energietransitie, en is een mooi voorbeeld van de brede waaier aan energie-efficiënte oplossingen die we aan onze klanten aanbieden. We zijn fier dat ENGIE met de bouw van Kristal Solar Park, goed voor 99,5 MW aan groene, lokale energie, van België een rolmodel in energie-efficiëntie maakt.”

Over Kristal Solar Park 

Kristal Solar Park NV werd opgericht in 2018 en is een samenwerking tussen LRM NV, de stad Lommel en Nyrstar Belgium. De vennootschap is opdrachtgever voor de bouw en de exploitatie van het zonnepark en heeft de productie van hernieuwbare energie als doel. Kristal Solar Park wordt gerealiseerd op en naast de terreinen van bedrijventerrein Kristalpark III in Lommel.

Over Nyrstar

Nyrstar is een wereldwijde multi-metaalonderneming met een positie als marktleider in zink en lood en een groeiende positie in andere basismetalen en edele metalen die als essentiële grondstoffen worden aangemerkt in de snelle verstedelijking en industrialisatie van onze veranderende wereld. Nyrstar onderneemt mijnbouw-, smelterij- en andere activiteiten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië en biedt werk aan ongeveer 4.100 mensen. Nyrstar is gevestigd in België en heeft haar hoofdkantoor in Zwitserland. Nyrstar is genoteerd aan de Euronext Brussels onder het tickersymbool NYR. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Nyrstar: www.nyrstar.com.

Over LRM 

LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem. Meer info: www.lrm.be

Over ENGIE Fabricom 

ENGIE Fabricom is een belangrijke speler in het ontwerp, de integratie en het onderhoud van installatie- en multitechnische diensten voor bedrijven, openbare instellingen en overheden. ENGIE Fabricom realiseert transport-, telecommunicatie- en energie-infrastructuren en ondersteunt zijn klanten bij hun energie- en digitale transitie door oplossingen aan te bieden die operationele prestaties en energie-efficiëntie combineren. ENGIE Fabricom en zijn dochterondernemingen zijn actief in België en in het buitenland. Ze behaalden in 2018 een omzet van 1,20 miljard euro en hebben meer dan 5.800 werknemers in dienst. ENGIE Fabricom is onderdeel van de ENGIE Groep, een van de leidende energiebedrijven ter wereld. www.engie-fabricom.com.