Inhuldiging van de eerste LiFi stadswandeling in België
Het resultaat van een samenwerking van één jaar tussen de stad Marche-en-Famenne en ENGIE, werd op maandag 17 juni onthuld in Marche-en-Famenne, in aanwezigheid van burgemeester André Bouchat, leden van het college en de gemeenteraad, en de CEO van ENGIE Benelux, Philippe Van Troeye. Samen hebben ze de eerste stappen gezet van de City Glow-wandeling ‘Zoek naar het licht en verbindt u aan de standbeelden’: meer dan twintig sculpturen en standbeelden in het stadscentrum gepresenteerd op een leuke, innovatieve en dynamische manier, voor een familiepubliek.
Waar bezoekers tot nu toe met een eenvoudige brochure de geschiedenis van elk werk konden terugvinden, wordt dit culturele erfgoed nu opgewaardeerd met de LiFi-technologie, en dit in het kader van een partnerschap tussen de stad en ENGIE, en met de steun van het Famenne & Art Museum en het Commissariat Général au Tourisme (CGT). De wandeling, vanaf 1 juli toegankelijk voor het grote publiek, gebeurt via een tablet.
Het LiFi-netwerk van 13 verlichte punten is het eerste stedelijk netwerk van dit type van het land. Verschillende LiFi-punten – palen of wandverlichting – werden geïnstalleerd door ENGIE in het stadscentrum om in de buurt van één of meerdere standbeelden, multimedia-inhoud (foto’s, video’s,…) te activeren wanneer een bezoeker zijn tablet in het licht houdt.
Deze technologie maakt het mogelijk om via LED-lampen, die zijn uitgerust met een adapter, te communiceren met een toestel (computer, tablet, smartphone) via een detector wanneer je deze onder de lichtstraal houdt. De lamp werkt via een eenvoudig elektrisch netwerk, waarvan de informatie die wordt geïnjecteerd in lichtsignalen wordt omgezet. De snelle versie van LiFi is sneller dan WiFi.
In tegenstelling tot WiFi-golven die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, gebruikt de LIFI alleen zichtbaar licht, dus geen elektromagnetische golven, en reiken ze niet verder dan de lichtbundel van de LED-lamp, dat wil zeggen tussen 3 en 5 meter. Dankzij de LiFi-technologie kan de efficiëntie van LED-verlichting en de snelheid van datastroom worden gecombineerd, terwijl de invloed op de gezondheid van WiFi-golven wordt vermeden.
Het potentieel van de LiFi-technologie is enorm. Deze technologie, die in Frankrijk volop wordt ingezet, zou door de voordelen voor de gezondheid en het installatiegemak een hoge vlucht kunnen nemen, met name in kinderdagverblijven, scholen en ziekenhuizen in ons land.
André Bouchat, burgemeester van Marche-en-Famenne: “In zekere zin is deze LiFi-wandeling een prachtige schijnwerper op een kunstvorm waar ik van houd en waarop de inwoners van Marche-en-Famenne trots zijn: beeldhouwkunst. Deze werken zijn het bewijs van een vrijwillig eclecticisme om alle doelgroepen te bereiken. De beelden worden op een heel originele manier gemarkeerd. Het feit dat we door ENGIE zijn uitgekozen voor deze technologische wandeling, zal deze verzameling van beelden nog aantrekkelijker maken. Ontdek over een parcours van 2,5 km meer dan twintig werken, met de nieuwste technologie, het is een geweldige aanvulling op Marche-en-Famenne en het toerisme!”
Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “ENGIE wil de leider zijn van de ‘zero carbon’ transitie. Deze transitie verloopt voornamelijk via digitalisering en innovatie. In deze context is ENGIE de partner van steden en gemeenten en biedt het hen oplossingen aangepast aan hun transitie, of dat nu is op het gebied van groene energieproductie, energie-efficiëntie of de implementatie van innovatieve technologieën zoals LiFi. We zijn trots op het vertrouwen dat de stad Marche-en-Famenne ons heeft gegeven en op de bijdrage die we hebben geleverd aan hun uitstraling .”
Over: de stad Marche-en-Famenne
Als regionaal en economisch centrum van het noorden van Luxemburg en het zuidoosten van Namen, met 6 bedrijventerreinen en 13.000 banen, is Marche-en-Famenne ideaal gelegen op het kruispunt van twee hoofdwegen naar Luik en Aarlen-Brussel. Deze stad van 17.500 inwoners staat bekend om de kwaliteit van de stedelijke vernieuwing en voor zijn architecturaal erfgoed dat volledig gerestaureerd werd. Met het Smart Cities-initiatief dat enkele jaren geleden van start ging, heeft het binnen aantal domeinen ingezet op innovatie, waardoor nieuwe technologieën ten dienste van de burgers zijn gesteld.
ENGIE in België
ENGIE is de Belgische markleider in verkoop van elektriciteit, aardgas en in dienstverlening in energie. Omdat de onderneming resoluut de kaart van energietransitie trekt, biedt ze haar residentiële, professionele en industriële klanten innoverende oplossingen aan voor een zuiniger en doordachter energiegebruik en voor meer comfort. Als grootste producent van groene energie produceert ENGIE elektriciteit dicht bij zijn klanten, door middel van een gediversifieerd productiepark met lage CO2-uitstoot. ENGIE stelt in België 17.000 deskundigen in energie en energiediensten te werk.