INEOS en ENGIE gaan in zee voor het grootste industriële contract in windenergie ooit in België

INEOS is het grootste aankoopcontract in windenergie aangegaan voor de zware industrie in België. De overeenkomst voor de aankoop van hernieuwbare energie met energiespeler ENGIE geldt voor een termijn van 10 jaar en zal in totaal 1 150 000 ton aan CO2 emissies vermijden.
22/09/2020

Het Norther offshore windpark in de Noordzee zal deze groene stroom leveren vanaf 1 januari 2021. De langetermijnovereenkomst met een capaciteit van 84 MW zal initieel worden aangewend voor de bestaande productievestigingen van INEOS en later voor het nog te realiseren Project ONE, de vorig jaar aangekondigde bouw van 2 chemische installaties voor de productie van ethyleen en propyleen in het havengebied van Antwerpen.

John McNally, CEO INEOS Project ONE: "Deze overeenkomst is voor INEOS een belangrijke stap in de reductie van emissies als gevolg van ons energieverbruik in België.  Project ONE zal bestaan uit de meest energie-efficiënte installaties van haar soort in Europa door de nieuwste technologieën in te zetten.  Onze propaandehydrogenatie-eenheid is ontworpen met een maximaal niveau van elektrificatie. Daardoor is het mogelijk de indirecte emissies nagenoeg te elimineren door enkel groene stroom in te schakelen. In de komende maanden bestuderen we dan ook de opties om de afname van hernieuwbare energie verder uit te breiden.”

Gerd Franken, Chairman INEOS Olefins & Polymers Europe: “Dit belangrijke engagement zal onze koolstofafdruk in België met meer dan 1 miljoen ton CO2  verminderen, het equivalent van het jaarlijks weghalen van 100 000 personenwagens uit het verkeer, vanaf begin volgend jaar over een periode van 10 jaar.  Het maakt deel uit van een geheel aan initiatieven die we hebben ontwikkeld om onze impact op het milieu terug te dringen terwijl we blijven de basisgrondstoffen leveren voor de stijgende vraag naar producten in de medische, voedings-, transport- en bouwsector.”

Philippe van Troeye, CEO ENGIE Benelux: "Als de grootste groene energieproducent in België, wil ENGIE de transitie naar een koolstofarme wereld versnellen en ondersteunt het zijn klanten bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Om deze ambitie te bereiken, ontwikkelt ENGIE geïntegreerde oplossingen op maat om zijn klanten te ondersteunen bij het doorvoeren van hun eigen energietransitie. We zijn trots om INEOS te kunnen helpen bij het behalen van hun milieudoelstellingen, door hun verbruik van hernieuwbare energie te faciliteren. Dit contract illustreert ook de sterke ambitie van ENGIE om de ontwikkeling van hernieuwbare energie in België te verhogen, aangezien er de afgelopen maanden verschillende groene energiecontracten zijn ondertekend met grote bedrijven.”

Over INEOS
INEOS  is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 183 productievestigingen verspreid over 26 landen. 

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 9 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 2500 medewerkers. Begin 2019 kondigde INEOS een mega-investering aan in Antwerpen: de bouw van een ethaan- en propaaninstallatie voor het maken van ethyleen en propyleen. Het is de grootste investering in de Europese chemie van de afgelopen 20 jaar, goed voor 450 jobs.

Over ENGIE
ENGIE is de Belgische markleider in verkoop van elektriciteit, aardgas en in dienstverlening in energie. Omdat de onderneming resoluut de kaart van de koolstofneutrale transitie trekt, biedt ze haar residentiële, professionele en industriële klanten innoverende oplossingen aan voor een zuiniger en doordachter energiegebruik en voor meer comfort. Als grootste producent van groene energie produceert ENGIE elektriciteit dicht bij zijn klanten, door middel van een gediversifieerd productiepark met lage CO2-uitstoot. ENGIE stelt in België 17.000 deskundigen in energie en energiediensten te werk. 

Over Norther
Norther is tot heden het grootste Belgische offshore windpark. Het Norther-windpark, gebouwd op ongeveer 23 kilometer van de kust van Zeebrugge, bestaat uit 44 Vestas-turbines met een totaal vermogen van 370 MW. De aandeelhouders zijn Elicio (50%), Eneco (25%) en Diamond Generating Europe (25%). De windturbines zijn vorig jaar operationeel geworden.