ENGIE zet in op grootschalige batterijparken en dient vergunningsaanvragen in voor 3 projecten in België
Met de spaarbekkencentrale van Coo beschikt ENGIE al over een grootschalige energieopslag (1080 MW), die al meer dan 50 jaar een centrale rol speelt in de Belgische energiemix. In de huidige context waarin ecologische, economische en bevoorradingszekerheidsuitdagingen meer dan ooit samen komen, is ENGIE vastberaden om de komende jaren bijkomende opslagprojecten in België te ontwikkelen, te installeren en uit te baten.
ENGIE heeft daarom verschillende locaties in ons land bestudeerd op haalbaarheid. Hieruit zijn, in eerste fase, drie sites naar voren gekomen die het meest in aanmerking komen om er nieuwe batterijparken te ontwikkelen: Kallo, Drogenbos en Vilvoorde. Deze terreinen, die eigendom zijn van ENGIE, beschikken over de nodige ruimte, faciliteiten en mogelijke aansluitingen op het hoogspanningsnet.
Op de site van Drogenbos bevinden zich sinds 2017 al 6 MW aan batterijen. Een bijkomend, veel groter opslagproject zou voor een extra elektrisch vermogen van 80 MW zorgen. De Li-ion batterijen kunnen vier uur lang stroom geven, wat neerkomt op 320 MWh of overeenkomt met 64 000 thuisbatterijen van 5 kWh die, volledig opgeladen en in dezelfde tijd, het stroomverbruik van 38 400 gezinnen kunnen dekken.
De site van Kallo biedt mogelijkheden om een nieuw batterijpark van 100 MW te ontwikkelen. Ook deze batterijen zouden vier uur lang stroom kunnen geven, wat neerkomt op 400 MWh of overeenkomt met 80 000 thuisbatterijen die het stroomverbruik van meer dan 48 000 gezinnen kunnen dekken.
Het grootste opslagsysteem zou op de site van Vilvoorde kunnen komen, met een capaciteit van maar liefst 200 MW. Ook deze batterijen zouden zouden vier uur lang stroom kunnen geven, wat neerkomt op 800 MWh of overeenkomt met 160 000 thuisbatterijen die het stroomverbruik van 96 000 gezinnen kunnen dekken.
Met dergelijke grote volumes kunnen de batterijen het elektriciteitsnet helpen om pieken in (hernieuwbare) energieproductie op te vangen dankzij opslag en deze energie weer vrij te geven op momenten van lagere productie. Op deze manier ondersteunen batterijsystemen de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsmix door het intermitterende karakter ervan te compenseren.
Thierry Saegeman, CEO ENGIE in België:
"ENGIE wil niet alleen zijn aandeel hernieuwbare energie in België maximaal verhogen, maar ook voor de nodige oplossingen en flexibiliteit zorgen die de penetratie van deze toenemende intermitterende energiebronnen in het net moeten mogelijk maken. Steunend op de gecombineerde kennis en expertise van Laborelec, het onderzoekscentrum van ENGIE, ons studiebureau Tractebel en onze teams van klassieke en hernieuwbare energie, willen we een belangrijke speler worden in lokale energieopslag."