ENGIE huldigt de eerste Limburgse laadpaal in van de concessie voor publiek toegankelijke laadpunten in Vlaanderen

In Kermt, een deelgemeente van Hasselt, prijkt de eerste geïnstalleerde publieke laadpaal op Limburgs grondgebied die deel uitmaakt van de concessie voor de uitrol van publieke laadinfrastructuur in Vlaanderen.
03/05/2023

ENGIE staat daarbij in voor de investering, installatie en uitbating van naar schatting 2.800 laadpalen in Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Hiermee kunnen inwoners hun wagens met 100% hernieuwbare elektriciteit opladen. De laadpaal in Kermt, de eerste van meer dan 200 exemplaren die al werden aangevraagd door burgers en gemeenten in Limburg, werd vandaag ingehuldigd door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De concessie voor de uitrol van laadpunten op openbaar domein in Vlaamse steden en gemeenten is nu ook in Limburg officieel van start gegaan. De Vlaamse Regering gunde, op initiatief van Vlaams Minister Lydia Peeters, in juli vorig jaar de concessie aan ENGIE voor de regio’s Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg. In deze regio’s wil ENGIE de komende twee jaar 2.800 publieke laadpalen (of 5.600 unieke laadpunten) plaatsen. Deze zullen worden gevoed door 100% groene elektriciteit, afkomstig van onder meer ENGIE’s talrijke zonne- en windparken. Nadat het startschot van de concessie onlangs werd gegeven staat de teller momenteel op zo’n 100 geïnstalleerde laadstations in meer dan 30 Vlaamse steden en gemeenten. 


Iedereen die met een volledig elektrische wagen rijdt en zelf geen laadpunt kan installeren of niet over een publiek laadpunt binnen een afstand van 250 meter beschikt, kan een publiek laadpunt aanvragen via het e-loket van de Vlaamse overheid. Daarnaast kunnen steden en gemeenten zelf ook laadpalen aanvragen op strategische plaatsen. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken volgt de aanvragen op en ENGIE zorgt vervolgens voor de installatie en uitbating van de nieuwe laadpunten.


In Hasselt lopen momenteel al 25 aanvragen van burgers. Samen met alle andere aanvragen van Limburgse gemeentes zijn er dat er ongeveer 200. Dat cijfer zal de komende maanden nog oplopen en zelfs verdubbelen. 

Kermt


Thierry Saegeman, CEO ENGIE in België:

“Het vergroenen van mobiliteit is een grote uitdaging waar niemand meer omheen kan. De markt voor elektrische voertuigen ontwikkelt zich snel en de ontwikkeling van een uitgebreide laadinfrastructuur is daarbij noodzakelijk. ENGIE wil hierin het voortouw nemen door naast laadpalen thuis of bij bedrijven, ook publieke laders te financieren en te installeren in de straten, langs snelwegen en op strategische locaties. Door anderzijds ook maximaal in te zetten op de ontwikkeling van wind- en zonneparken in ons land kunnen we deze laadpunten met 100% groene elektriciteit bevoorraden en zo een grote stap zetten in de energietransitie en de vermindering van CO₂-uitstoot in België.”


“Door voldoende laadinfrastructuur te voorzien, willen we het comfort voor de bestuurder vergroten”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

“Het is mijn ambitie om te zorgen voor de versnelde uitbouw van zowel publieke, semi-publieke als private laadpunten in Vlaanderen. Tegen 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadequivalenten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs onze snelwegen en grote verkeersassen.”Kermt

 


 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE opent in Turnhout eerste publiek laadplein in België

20 nieuwe laadpunten leveren groene energie en zijn permanent toegankelijk voor de bedrijven en bewoners in de buurt.
24/05/2024
Card image cap
Pers

Primeur: ENGIE en Solarge plaatsen grootste circulaire zonne-installatie bij SABIC in Genk

ENGIE, Solarge en SABIC slaan de handen in elkaar voor een baanbrekende zonne-installatie van 2,4 MW op de site van SABIC in Genk. Uniek aan de zonnepanelen is dat ze 100% circulair zijn, veel minder wegen dan traditionele zonnepanelen én door Solarge in Nederland geproduceerd worden met SABIC-materialen. Het project is een echte primeur: nooit eerder in de wereld werd een installatie van dergelijke omvang met deze panelen gebouwd.
13/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

ENGIE klanten kunnen tot 30% besparen op hun energiefactuur

Het voorbije jaar heeft ENGIE zijn 2,5 miljoen residentiële klanten extra bijgestaan tijdens de wintermaanden en hen actief gesteund in hun inspanningen om minder energie te verbruiken. Met resultaat: dankzij de verschillende energiebesparings-tools hebben ENGIE klanten tot maar liefst 30% minder verbruikt. Nu de winter snel in aantocht is, lanceert ENGIE zijn nieuwe campagne ‘Doe de Check&Save’, om verder te bouwen op het resultaat van vorig jaar en nog meer mensen te helpen om hun energiebudget onder controle te houden en tegelijk ook hun CO2-impact te beperken.
25/10/2023